Bankalardan satılık gayrimenkuller, muadillerine kıyasla çok daha uygun fiyatlı olduklarından yoğun bir ilgi görmektedir. Müşteriler, Türkiye’de hizmet veren birçok bankanın satılık gayrimenkul ihalesine girerek taşınmazların sahibi olabilmektedir. Satılık gayrimenkullere teklif verebilmek için bazı şartların sağlanması gerekmektedir.
Bankalar Neden Gayrimenkul Satar?
Bankalar, müşterilerinin finansman ihtiyaçlarına çözüm bulmak amacıyla krediler sunmaktadır. Bu kredilerin bir bölümü taşıt, ev veya işyeri gibi menkul ve gayrimenkullerin satın alınması amacıyla verilmektedir. Ancak borç ödemelerinin geri alınması garanti altına alabilmek için menkul ve gayrimenkullere ipotek uygulanmaktadır. Borçlu kişi borcunu ödemediğinde banka ilk etapta süre tanımakta, ardından ise yasal süreci başlatmaktadır.
Yasal süreç sonucunda gayrimenkullerin mülkiyeti borç karşılığında bankaya geçebilmektedir. Bankalar ise yasa gereği bankacılık faaliyetinin dışında başka bir iş kolunda bulunamadıkları için mülkiyeti kendilerine geçen gayrimenkulleri satışa çıkarmak zorundalardır. Satışa çıkarmak için belirli bir süreleri bulunmaktadır. Bankalardan satılık gayrimenkullerin büyük bir bölümünü bunlar oluşturmaktadır.
Bankalardan satılık gayrimenkuller, çevrelerindeki muadillerine kıyasla daha uygun fiyatlı olduğundan ve birçok avantaj sunduğundan büyük ilgi görmektedir. Genellikle arsa, bina, işyeri, daire ve fabrikadan oluşan satılık gayrimenkuller başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya olmak üzere Türkiye’nin dört bir tarafında yer alabilmektedir. İhaleye katılan kişiler uygun fiyatlara gayrimenkul sahibi olabilmektedir.
Bankalardan Satılık Gayrimenkulleri Nasıl Bulabilirim?
Satılık gayrimenkuller, bankaların internet sitelerinde veya İntengo, bankadan.com gibi iş ortaklarında satışa çıkarılmaktadır. Listelenen gayrimenkulleri görmek veya yeni yayınlanacak olan ihaleleri takip edebilmek için bankaların ve aracı iş ortaklarının siteleri takip edilmelidir. Böylelikle uygun fiyatlı gayrimenkullere teklif verilebilmektedir.
Gayrimenkul Satan Bankalar
Türkiye’de hizmet veren bankaların büyük bir çoğunluğu gayrimenkul satışı yapmaktadır. Bankalardan satılık gayrimenkullere internet sitelerinden veya aracı iş ortaklarından teklif verilebilmektedir.
Gayrimenkul satan bankaların listesi aşağıdaki gibidir:
- Akbank
- Ziraat Bankası
- Albaraka Türk
- Burganbank
- ING Bank
- Türkiye Finans Bankası
- Garanti Bankası
- Anadolubank
- Halkbank
- Odeabank
- QNB Finansbank
- Fibabanka
- Şekerbank
- Kuveyt Türk
- Vakıf Katılım
- Ziraat Katılım
- Vakıfbank
- TEB
- Denizbank
- HSBC
- Yapı Kredi Bankası
- İş Bankası
- T Bank
- ICBC
Bankalardan Satılık Gayrimenkullere Teklif Verebilmek için Hangi Belgeler Gereklidir?
Bankalardan satılık gayrimenkullere teklif verebilmek için ilk olarak sisteme üye olunmalı ve ardından taşınmaz için talep edilen teminat bedeli ilgili bankaya yatırılmalıdır. Üyelik işlemlerinin tamamlanması için kişiden teminat bedelinin yatırıldığına dair dekont ve “Gayrimenkul Satış Sözleşmesi”nin imzalanmış halinin yanı sıra tüzel kişilerden sözleşmeyi imzalayan kişinin şirket yetkilisi olduğuna dair imza sirküleri, vergi levhası ve ticaret sicil gazetesinin fotokopisi; gerçek kişilerden ise nüfus cüzdanı fotokopisi istenmektedir.
Bankalardan Satılık Gayrimenkulleri Yerinde Görebilir miyim?
Bankalardan satılık gayrimenkulleri yerinde görebilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanında yer alabilen gayrimenkulleri yerinde görebilmek için taşınmazın bulunduğu il veya ilçede hizmet veren banka şubesine başvurulmalıdır. Banka, gayrimenkulün yerinde görebilmesi için bir yetkili görevlendirilmektedir. Bu işlem mesai saatleri içerisinde yapılırken ücret talep edilmemektedir.
Bankalardan Satılık Gayrimenkullere Muhammen Bedelin Altında Teklif Verilebilir mi?
Satılık gayrimenkuller ihaleye çıkarılmadan önce ekspertiz raporu alınmaktadır. Bu nedenle belirlenen muhammen bedelin altında teklif verilememektedir. Muhammen bedelin altında verilen teklifler bankalar tarafından reddedilmektedir.
Bankalardan Satılık Gayrimenkuller için KDV Bedeli Talep Edilir mi?
Bankaların tümü yasa gereği KDV mükellefi değildir. Bu nedenle gayrimenkul satışı için KDV talep edilmemektedir. Satılık gayrimenkullerin sahibi olabilmek için ihale bedelini ödemeniz yeterlidir.
Bankalardan Satılık Gayrimenkuller Taksitli Alınır mı?
Satılık gayrimenkuller sadece peşin ödeme ile alınabilmektedir. Vadeli veya taksitli satış imkanı bulunmamakla birlikte finansman zorluğu çeken kişiler bankalardan kredi alabilmektedir. Kredi başvurusu şubelerden, müşteri hizmetlerinden, mobil ve internet bankacılığından yapılabilmektedir. Yüksek tutarlı kredilerde yeni alınacak olan gayrimenkulün ipotek altında tutulması gerekebilir.
Bankalardan Satılık Gayrimenkuller için Fatura Kesilir mi?
Bankaların satışını yaptıkları gayrimenkuller için fatura yerine dekont kesilmektedir. Bankacılık faaliyetlerinde dekont da tıpkı fatura gibi işlev görmektedir.
Bankalardan Satılık Gayrimenkul İhalesine Katılmak için Ödenen Teminat Bedeli İade Edilir mi?
Satılık gayrimenkuller için ödenen teminat bedeli sadece aşağıdaki durumlarda iade edilmektedir:
İhalenin banka tarafından iptal edilmesi,
Alıcının teklif vermesine rağmen ihaleyi kaybetmesi,
Alıcının teminat bedelini yatırmasına rağmen taşınmazlara teklif vermemesi durumunda teminat bedeli iade edilmektedir.
Bankalardan Satılık Gayrimenkullerde Tapu Masrafı Kime Aittir?
Satılık gayrimenkuller için ihale tamamlandıktan sonra alıcı kişinin ilgili tutarı banka hesabına yatırması gerekmektedir. Para işlemlerinin tamamlanmasının ardından banka yetkilileri ile alıcı kişi bir araya gelerek devir işlemleri başlatılmaktadır. Tapu devri sırasında ortaya çıkan masraflar, alıcı kişiye aittir.
Bankalardan Satılık Gayrimenkuller Teklif Sahibinin Dışında Birine Devredilir mi?
Satılık gayrimenkullere teklif veren kişi ile devrin yapılacağı kişi aynı olmalıdır. Bu tür uyuşmazlık durumunda devir işlemi gerçekleştirilmemektedir. Hangi gerekçe ile olursa olsun teklif veren kişi ile devrin yapılacağı kişi farklı olamaz.