Sigortadan hasarlı araç almak, uygun fiyatı nedeni ile bazı kişiler için oldukça cezbedicidir. Ancak bu araçları alacak kişilerin prosedürleri bilmeleri ve bazı konulara dikkat etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde beklenmedik durumlar ile karşı karşıya kalınabilir. Sigorta şirketinden hasarlı araç alımı hakkında öğrenmek istediğiniz her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Sigorta Şirketleri Hasarlı Araçları Neden Satar?
Bilindiği üzere sigorta şirketleri oluşabilecek kazalara karşı araçları sigorta altına almaktadır. Şirket, müşterisinin aracın fazla veya ağır hasar aldığı bir kazaya karıştığında masrafı ödemek zorundadır. Bu tür durumlarda sigorta şirketi, aracın değerini noter vasıtası ile belirlemekte ve tutarı müşterisine ödemektedir.
Kaza esnasında araç ağır hasar aldığından müşteri o aracı tekrar tamir ettirmek ile uğraşmayarak masraftan kaçmaktadır. Bu tür ağır hasarlı araçlar ihale yoluyla satılarak tekrar piyasaya kazandırılması amaçlanmaktadır. Araba tamirini üstlenen kişiler, hasarlı araçları alıp tamir ettikten sonra satmaktadır. Bu ihaleler sigorta şirketleri tarafından düzenlenirken pert araçlar tamir edildikten sonra piyasaya kazandırılmaktadır.
Sigortadan hasarlı araç almak müşteriler için uygun fiyatlı olurken şirketler de masrafını azaltmaktadır. Bu durumda her iki taraf da kazançlı olmaktadır. Örneğin sigorta müşterisinin kaza yaptığı aracın değeri 100 bin TL ve tamir masrafı 50 bin TL olsun. Sigorta şirketi araç bedelini müşterisine ödemek zorunda iken hasarlı araç kendisinde kalmaktadır. Hasarlı aracı tamir ettirmek için 50 bin TL ödemek yerine 35 bin TL’ye satarak zararını azaltmaktadır.
Sigorta Şirketlerinden Hasarlı Araç Nasıl Alınır?
Sigorta şirketleri hasarlı ve pert durumundaki araçları ihale usulü ile satışa çıkarmaktadır. Günümüzde pek çok sigorta şirketinin web sitesinden gerçekleştirilebilen bu ihalelere katılabilir ve teklif verebilirsiniz. Öncelikle sigorta şirketlerinin ihale sistemine üye olmanız gerekmektedir.
Sisteme üye olan kullanıcılar araç özelliklerini inceleyebilir, ihale değerlerini görebilir ve ihaleye teklif verebilir. Sigorta şirketleri sisteme üye olurken kullanıcılardan teminat istemektedir. İhaleyi kazananlar aracı almakla yükümlüdür. Kazandığı halde aracı almaktan vazgeçenler yatırdıkları teminatı kaybetmektedir. İhaleyi kazanamayanlar veya hiç teklif vermeyenler yatırdıkları teminatı geri alabilmektedir.
Sigorta şirketlerinin üyelik ve ihale şartları farklılık gösterebilir. Üye olurken bu şartların detaylı incelenmesi gerekir. Sisteme üye olup teminat yatırdıktan sonra ihalelere teklif vermeye başlayabilirsiniz. Verilen süre sonunda en yüksek teklifi vermeniz durumunda ihaleyi kazanırsınız.
Hasarlı Araç Alırken Nelere Dikkat Etmem Gerekir?
Hasarlı araçlar her ne kadar piyasa fiyatlarının altında satılsa da detaylı araştırma yapılması gerekmektedir. Araçların hasar durumu detaylı incelenmeli, onarım masrafları iyi hesaplanmalı ve ihaleye teklif verirken tüm bu detaylar göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca bu ihalelere katılanların çoğunluğunun tamirci ve galericiler olduğu düşünüldüğünde ihaleyi kazanıp bu araçlardan ciddi ölçüde kar edilmesi zor olacaktır.
Hasarlı Araç Satan Sigorta Şirketleri
Sigorta şirketleri perte çıkan araçları ihale yoluyla satmaktadır. Bazıları bu satışları direkt kendi satışa sunarken bazıları da anlaşmalı olarak başka şirketler aracıyla ihaleye çıkarmaktadır. Birçok sigorta şirketinin ENKA ile anlaşması bulunmaktadır. Araçlar, ENKA üzerinden ihaleye çıkarılmaktadır.
İlginizi Çekebilecek Diğer Konular
- Bankalardan Satılık İkinci El Araçlar
- İcralık Araba Nasıl Alınır?
- İcralık Araba Fiyatları
- TEB’ten satılık araçlar
- Denizbank’tan satılık araçlar
- Halkbank’tan satılık araçlar
- Vakıfbank’tan satılık araçlar
- Ziraat Bankası’ndan satılık araçlar
- Yapı Kredi Bankası’ndan satılık araçlar
- Anadolubank’tan satılık araçlar
Nasıl oye olurum