Ölen kişilerin kredi borçları için sigorta yaptıysa , sigorta şirketleri tarafından ödenmesi gerekebilir. Bankaların yaptığı hayat sigortası bu durumlarda devreye girer. Bankalar bu yüzden yaşlı veya hasta kişilere kredi vermekten çekinirler.
Ölen Kişinin Borçları Ne Olur?
Kişiler bankalardan kullandığı krediler ve kredi kartları için banka ile aralarında sözleşme imzalarlar. Bir çoğumuz bu sözleşmeleri hiç okumadan imza atar, bizim için o an önemli olan krediyi alabilmenin telaşına düşmüş olabiliriz.
Krediyi kullandığımız bankalar kendi sigorta şirketlerince kullandırdıkları krediye Hayat Sigortası yaptırırlar. Yaptırılan Hayat Sigortası primleri sizlerden tahsil edilir. Ancak Hayat Sigortası yasal bir zorunluluk olmamakla beraber isteğinize göre yaptırmayabilirsiniz. Ancak bazı bankalar kullandırdıkları kredi kampanyalarının özelliklerine göre zorunlu Hayat Sigortası yaptırabiliyorlar.
Ölen kişi kullanmış olduğu krediler için Hayat Sigortası yaptırmış ve borçları devam ediyorsa, yaptırdığı Hayat Sigortası Şirketi kişinin bütün borçlarını ödemek zorundadır. Bu noktada Hayat Sigortası büyük önem taşımaktadır. Kişinin vefatından sonra hayat sigortası bulunmayan kredi borçları mirasçılar ödemek zorunda kalırlar. Ödememek için reddi miras yoluyla kişinin mirasını reddedebilirler.
Hayat Sigortası Niçin Önemli?
Hayat Sigortası kişinin kullandığı kredilerin borcu devam ederken, vefat eden borçlunun kalan borçların ödenmesi ve kişinin bu kredi için ödemiş olduğu miktarları geri alabilmek adına mirasçılar adına çok önemlidir. Yani kalan borçları ödendiği gibi daha önce ödediği taksitleri de geri alabilmek için kredi kullanırken Hayat Sigortası yaptırmak çok önemli bir husustur.
Eğer vefat eden bir kişinin kredi borcu varsa ve sigorta yaptırdıysa bu durumdan itibaren yapacağınız; ölen kişinin Ölüm Belgesi ile birlikte veraset ilanında bulunmanız ve krediyi kullandığınız banka ile yaptırdığınız Hayat Sigortası Şirketine başvurmanız sizler için yeterli olacaktır.
Hayat Sigortası Yoksa Kredi Borcu Ne Olur ?
Kişi kredi alırken özellikle hayat sigortası yaptırmadıysa bu durumda ilk önce borç kefile kalır . Kefil istemeyen kredi ise kişinin mirasçılarına kalır. Mirasçılar borcu ödemek istemiyorsa reddi miras davası açması gerekiyor. Dava süresince kimse sizden para talep edilmez. Dava sonuçlanınca da artık ölen kişinin borçları sizi ilgilendirmeyecektir.
Hayat Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?
Kişi kredi kullanırken yaptırdığı hayat sigortasında var olan hastalığını sigorta şirketine bildirmeye bilir. Kredi kullandığı dönemde ciddi bir rahatsızlığı var ise ve bu rahatsızlığından dolayı tedavisi devam ediyorsa bu yaptırdığı hayat sigortası için sorun teşkil edebilir.
Kardeşin borcundan haciz gelir mi , konusuna da göz atabilirsiniz.
Ancak yargıtayda müşteri lehine emsal kararlarda vardır. Hastalığınızı gizleseniz daha borç ödemeniz gerekmeyebilir. Tabi işi yargıya taşımanız gerekiyor. Yargıda çıkacak karara göre borcunuzdan bi ihtimal kurtulabilirsiniz.
Kişi kanser hastası iken, tedavisinin devam ettiği durumda ölür ise, kişinin ölüm raporunda ölüm nedeninin kanser olduğu yazacaktır. Bu yüzden sigorta şirketi gerekli inceleme yaparak kişinin kredi borçlarını ödemeyebilir. Bu durumda yargı yoluna gitmelisiniz.
Kişilerin bir çok ölüm nedeni olabilir. Kaza yapabilir, kalp krizi geçirebilir, bir rahatsızlığından dolayı ölebilir. Hiçbir şeyi yokken grip olan bir kişi bile ölebilir. Bu tür ölümleri sigorta şirketleri ne kadar araştırmasa da, kullanılan kredi miktarı, kullanılan kişinin yaşı gibi hususlar ile ölüm raporundaki bilgilere göre hareket ederler.
Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı
Öldükten sonra şimdiye kadar ödenen kredi tutarı geri alınabilir mi sorusu aklınıza gelmiş olabilir. Bu gibi durumlarda sigorta poliçesini incelemenizde fayda vardır. Allianz Sigortanın hayat sigortası poliçesine göre durumu inceleyelim .
Sigortalının sigorta süresi içinde ecelen, kazaen veya hastalık sonucu ölümü halinde tazminat
2.1.Vefat Teminatı
tutarı poliçede belirtilmiş lehtara ödenir.
Poliçede geçen maddeye göre kazayla veya hastalık sonucu ölürse tazminat ödenebilir.
Hangi durumlarda öldüğünde tazminat alınmaz ?
Bu durum poliçenizin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Poliçeyi incelemenizde fayda var.
Ölen Kişinin Kredi Borcu Nasıl Ödenir?
İlk olarak vefat eden kişi için mirasçılar tarafından veraset ilamı ve ölüm belgesi çıkartılır. Tüm mirasçılar tek bir mirasçıya vekalet verilebilir. Kendisine vekalet yetkisi verilen kişi, diğer mirasçılar adına da işlem yapabilir. Ölüm belgesi ve veraset ilamı ile beraber tüm bankalara başvuruda bulunulabilir. Bu durumda kişinin banka hesaplarındaki mevduatlar mirasçılara ödenecektir. Ayrıca kredi borçları da hayat sigortası olmaması halinde mirasçılara kalır.
Poliçenin Devreye Girmesi
Hayat sigortası varsa, mirasçıların poliçenin devreye girmesi için başvuruda bulunması gerekir. Hayat sigortası yapan şirket, sözleşme öncesinde kredi müşterisinden bazı bilgileri almakta ve özellikle hastalık ile alakalı sorular yöneltilmektedir. Eğer poliçe oluşturulurken kredi çeken kişinin önemli bir hastalığı varsa ve durum gizlendiyse firmanın itiraz etme hakkı doğar. Bu hastalığın ölüm üzerindeki etkisine bakılarak karar verilir. Ayrıca gaiplik, intihar gibi durumlarda da sigorta şirketinin krediyi kapatmaması mümkündür.
Sigorta Şirketinin Başvuruyu Kabul Etmesi
Sigorta şirketinin başvuruyu kabul etmesi durumunda kredi borcu doğrudan sigorta şirketi tarafından bankaya ödenir. Sigorta şirketi bankanın kendi şirketi olabileceği gibi sadece bu işlemler için anlaşma yaptığı bir şirket de olabilir. Eğer başvuru kabul görürse mirasçılara yapacak çok şey kalmayacaktır. Bir konut ya da taşıt alımı sebebi ile kredi kullanıldıysa ve kredi borcu sebebi ile bu varlıklar üzerinden bankanın ipotek ya da rehin hakkı bulunuyorsa sigorta şirketinin krediyi kapatması sonrasında ilgili kayıt kaldırılır. Bu durumda krediye konu taşıt ya da ev, mirasçıların üzerine geçer.
Hayat Sigortası Yoksa
Hayat sigortası yoksa süreç hayat sigortası olma durumuna göre biraz daha farklı işlemektedir. Yine mirasçılar tarafından bankaya başvuruda bulunmak gerekir. Eğer ölen kişinin varlıkları kredi borçlarından fazla ise bu varlıkları edinmek isteyen mirasçılar, borçları da üstlenmek isteyebilirler. Kişinin aynı bankada hem kredi borcu, hem de mevduatı bulunuyorsa mutabakat sağlanarak kredi borcu, mevduat hesabından ödenebilir. Böyle bir durumda kredi borcu eksik kalıyorsa mirasçılar tarafından ek ödeme yapmak gerekir. Eğer hesapta bulunan mevduat kredi borcundan fazla ise kredi borcu ödendikten sonra kalan tutar yasal mirasçılara ödenecektir.
Miras Borcu Kurtarmıyorsa
Kredi borcunun kişinin varlıklarından fazla olması, oldukça sık rastlanılan durumlardan bir tanesidir. Böyle durumlarda genellikle reddi miras yolu seçilir. Yasal mirasçılar, vefat eden kişinin mirasını reddederler. Kredi borcu daha fazla olduğu gibi borçları üstlenmek istemeyen mirasçıların genelde bu yolu tercih ettikleri görülmekte. Kişinin borçları böyle bir durumda hayat sigortası da yoksa bankanın riski olarak görülecektir. Banka, vefat eden ve hayat sigortası bulunmayan kişinin mirasçılarının reddi miras yoluna başvurması sebebi ile krediyi sehven kapatması gerekecektir.
Ölen kişi sigorta yaptırmadıysa ne olacak borçlar
Rahmetli eşim vefat etmeden önce ev kredisi almıştı.ben kefil olduğum için hayat sigortasına rağmen ben bu parayı ödüyorum.bankada poliçe imzalatılırken sadece kalp hast.kanser hast.varmı diye soruldu böyle bir hast.olmadığı için yok dedik.biz ilkdefa ev kredisi aldığımız iiçin poliçe okunmadan imzalandı.2.5 ay sonra eşim vefat etti. Bankanın kendi bünyesindeki sig.şirk.olduğu için borcu ödemedi.Sebep kulandığı tansiyo ilacı. Benim annem 45 senedir tansiyon hastasıydı kanser hast.dan vefat etti.yani şunu diyeceğim her tansiyon hastası kalp krizinden ölmüyor. Ben şunu söylemek istiyorum sigorta şirketi rahmetli eşimi sahtekarlık suçladı.hastalığnı sakladı. Eğerki rah.eşim öleceğini bilse özel banka dan krediyi almaz gider devlet bankasından alırdı.Benim yakınımdaki bir komşu aynı şekilde ev kredisini alıyor 3 ay sonra vefat ediyor krediyi aldığı banka devlet bankası olduğu için borç kaptılıyor. 4 seneye yakındır dava devam ediyor. Son aşamalarda yine olumsuz karar çıkarsa bir üst mahkemeye gideceğim. Tabi bu arada ben bu krediyi öderken çok borçlandım 3 erkek çocuğum var biri üniv.okuyor 2 oğlum evlenme zamanları geçiyor evlendiremedim. Bu yazdıklarım yorum deği içinde olduğum durum. Yukarıda benim durumumla ilgili vidyodaki arkadaşın yazabilirsiniz dediği için yazdım. Benim bu konu o arkadaşa iletildikten sonra silinmesini istiyorum. Teşekkürler.
öncelikle herkese iyi geceler,annem yeni vefat etti 2 ay kadar konut kredisi ödüyorduk 3 yıldır yanlız taksidi yıllık yatırdığımız için o güne 50 gün kala aort damarı yırtıldı ankarada ameliyat sonrası kaybettik,dolasıyla imzaya gidemedi bu süreç yoğun pbakım ünitesinde olduğu için,ödeme yapılmış imza atılmadığı için itiraz ediliyor banka nasıl bir yol izlememiz gerekir tşkler