Vergi borçları ödenmezse ne olur?
Vergi Borçları Ödenmezse Ne Olur ?

Bilindiği üzere devlet, kamu ihtiyaç ve hizmetlerini karşılamak amacıyla kişi ve kurumlardan vergi adı altında para toplamaktadır.Her TC vatandaşı doğrudan veya dolaylı olarak vergi ödemektedir.Devlete olan vergi borçları çeşitli sebeplerden dolayı vadesinde ödenemeyebilir.Devlet vergi borcunu ödemeyenlere pek çok esneklik ve kolaylık sağlamaktadır.Peki vergi borçları ödenmezse ne olur?

Vergi Borcu Nasıl Sorgulanır?

Vergi borçlarını Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ana sayfasından e-işlemler menüsünden internet vergi dairesi sayfasına girerek sorgulayabilirsiniz. TC kimlik no , doğum tarihi, anne kızlık soyadı ve birinci derecen akrabanın ( anne , baba, eş ve çocuk ) TC kimlik no ile girerek borcunuz olup olmadığını sorgulayabilir ve borçlarınızı ödeyebilirsiniz.

E-devlet üzerinden de vergi borçları sorgulanabilir.TC Kimlik no ve şifresi ile e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra hizmetler menüsünden Gelir İdaresi Başkanlığı  sayfasına gidilmelidir.Vergi borcu sorgulama başlığa tıklayarak vergi borcunuzun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Ayrıca SMS ile de vergi borçları sorgulanabilmektedir.Bunun için aralarında boşluk bırakarak BORÇ ,TC Kimlik No ve anne kızlık soyadının ilk iki harfi yazılıp 1189′ a gönderilmesi yeterlidir.

Vergiler Kredi Kartı İle Ödenir Mi?

Gelir vergisi, MTV, gümrük vergisi ve diğer tüm vergilerinizi Gelir İdare Başkanlığı anasayfası üzerinden kredi kartı kullanarak ödeyebilirsiniz.Ayrıca bir çok bankada vergi borçları otomatik ödeme talimatı ile ödenebilmektedir.Kredi kartı ile vergi borcunun ödenmesine ilişkin daha fazla detayı yazımızda bulabilirsiniz.

Vergi Borcunun Taksitlendirilmesi

Vergi mükellefi kişilerin borçlarını ödeyemediği durumlarda pek çok ödeme kolaylığı sağlanmaktadır.Borçlu kişiler bizzat Vergi Dairesi’ne müracaat etmeleri halinde 50 bin TL üzerindeki borçlarına 36 aya kadar taksitlendirme yapabilmektedir.Taksitlendirilmiş borca yıllık % 12 gecikme faizi uygulanır.Taksitlendirme yapılması  için borca teminat gösterilmesi gerekir.50 bin TL ve altındaki borçlar için teminat şartı aranmaz.Borçlarını taksitlendiren kişiler borçlarının %10’unu ödemeleri halinde vadesi geçmiş borcu yoktur yazısı alabilirler.Vergi borcunu taksitlendiren kişilerin borçlarını düzenli bir şekilde ödemeleri gerekir.Aksi taktirde yapılandırmaları iptal edilir.

Vergi Borçları Ödenmezse Ne Olur?

Vergi borcunun ödenmemesi durumunda  vergi daireleri tarafında kademe kademe işlem başlatılır.Borçlu kişiye borcuna ilişkin ödeme emri gönderilir. Sonrasında borcun ödenmesi ve mal varlığının bildirilmesi talep edilir.Sonrasında vergi dairesi tarafında borçlu kişiye karşı haciz işlemleri başlatılır.Devamında mal varlığına haciz işlemi uygulanır.

Vergi Borcumu Ödemezsem Hapse Girer Miyim?

Borcunu ödeyemeyen kişiye hapis cezası verilmesi söz konusu değildir.Anayasanın 38. maddesine göre ”Borç ya da yerine getirmediği taahhütler için bireyin özlük hakları kısıtlanamaz” maddesi ile hüküm altına alınmıştır.2008 yılana kadar icra emri gönderilen kişinin mal beyanı bulunmaması halinde 10 günlük hapis cezası verilebiliyordu.Ancak 2008 yılı itibarı ile bu uygulama yürürlükten kaldırılmıştır.

Vergi Borcu Silinir Mi?

Vergi borçları belli yıllarda gelen aflarla yapılandırma yaparak taksitle ödenebilir ancak silinme gibi bir durum yoktur. Genelde silinen borçların gecikme faizidir. Vergi borcunuz varsa silinmesini beklemeyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir