Memurun izin sureleri
memurun izin sureleri

10 yıla kadar hizmeti bulunan memur 20 gün, daha fazla hizmeti olanlar ise 30 gün yıllık izin kullanabilir. Bunu çalışan her memur bilir ancak bunlar dışında memurun izin yapacağı haller vardır. Bu yazımızla sizlere memurların izin hakları hakkında bilgi vereceğiz.

Memurların İzin Kullanımı

Memurlar Kanununun 102 maddesi ile yıllık izin süreleri ve 103 maddesi ile nasıl kullanılacağı belirlenmiş olsa da; bu izin kullanımı amirin inisiyatifine kalmış bir durumdur. Son iki yılın izni aynı anda kullanılabileceği gibi bir önceki yıla ait izin hakları iptal olmaktadır. Memur izinlerinin en bilinen yönleri bunlar.

Öğretmenler de memur olarak kamu hizmetinde yerlerini almış olsalar da; onlarda izin durumu biraz daha farklı. Yaz tatili ve diğer dinlence günlerinde tatil yapan öğretmenler izin konusunda biraz daha şanslı gibi görünüyor. Eğitim öğretim yılı içerisinde izin ihtiyacı bulunan öğretmenler ise mazeret izni ile sınırlı kalmak şartıyla ve diğer ücretsiz ile hastalık izinlerinden faydalanabilmektedirler.

Radyoaktif ışınlara tabi işlerde görev alan memurlar ise normal yıllık izinlerine bir ay daha eklenerek izin yapabilmektedirler.

Memurların kullanabileceği izinlerini gün bazın liste halinde verecek olursak;

Hastalık İzni
Sağlık Raporu                                    40  gün
Heyet Raporu                                   360  gün
Tedavisi Güç Hastalık                     560 gün
Refakatçi İzni                                    90 gün

Ücretsiz İzin
Doğum İzni                                        720 gün
Yurt dışınca Çalışan Eş İzni           2880 gün

Mazeret İzni
Aday Memur İzni                            10 gün
Evlilik İzni                                            7 gün
Eş Doğum İzni                                   10 gün
Ölüm İzni                                            7 gün
Mazeret İzni                                     10 gün

Ücretli Analık İzni                          112 gün

Genel olarak gün sayıları böyle olsa da; bu izinleri kullanılabilmesi için gerekli şartları taşımanız gerekmektedir.

Kadın memurlar doğum sonrası kullanacakları analık iznine müteakip süt izni kullanabilmektedirler. İlk altı ay 3 saat, ikinci altı ay ise 1,5 saat süt izni verilir ve izin saatleri ile nasıl kullanılacağı annenin tercihindedir. Öğretmenlerde ise bu durum farklılık gösterebilir.

Refakatçi izni kullanacak olan memurun refakati, birinci derece akrabalar için geçerlidir. Evlilik izni kendisinin ve çoğunun evlenme tarihinde kullanılır.

Doğum izni kullanılmasında doktor raporu ile belgelendirilmesi şarttır ve doktor isteği ile izine ayrılma süresi değişebilir. Genel olarak doğum öncesi dört hafta, doğum sonrası dört hafta olarak gerçekleşen doğum izin annenin sağlık nedenlerinden dolayı farklılık gösterebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir