Cheque 925x430
cheque 925x430

Paraya ihtiyaç duyduğumuz acil durumlarda bankanın kapısını çalarız.Ne var ki bankalar kredi talebimize olumlu cevap vermeyebilir.Bu durumun pek çok nedeni olabilir.Kredi notunuz düşükse, devam etmekte olan borcunuz varsa,  düzenli bir geliriniz yoksa yada geliriniz kredi çekecek düzeyde değilse bu gibi durumlar bankaların size kredi vermemeleri için geçerli sebepler olabilir.

Bankalardan olumsuz yanıt alan kişiler banka dışı kredi arayışına girerler.Bu durumdaki kişilerin en çok başvurduğu yöntem senetle para almak olmaktadır.

Konya’da Senetler Para Veren Yerler

Pek çok yerde  olduğu gibi Konya’da da senetler para veren kurumlar ve kişiler vardır.Konya’da pek çok kuyumcu, emlak şirketi , inşaat şirketi senet karşılığı para vermektedir.Ancak senetle kredi yasal değildir. BDDK’nın izin verdiği finansal kuruluşlar dışında hiç bir kuruluşun kredi verme yetkisi yoktur.Ayrıca senetle para veren kişi ve kuruluşlar bankalardan çok daha yüksek faiz oranları uygulamaktadır.Senetle kredi almadan önce iki kere düşünülmelidir.Ayrıca internette senetle para arayışı sizi dolandırıcıların eline düşürebilir.İnternet ve  sosyal medyada senetle para verdiğini iddia eden pek çok dolandırıcı mevcuttur.Zor durumda olan insanları hedef seçen bu kişiler tefeciliği yasal bir işlem gibi gösterirler.

Senetle kredi için iki yöntem karşımıza çıkmaktadır.Birincisi belli bir vade sonunda ödenmek üzere senetle nakit para almak, ikincisi ise senet karşılığı ürün almak.

Bozdurma Yöntemi

Çek veya senet karşılığı alınan ürünü bozdurma yöntemi , tefeciden para almaktan çok daha mantıklı bir seçim olabilir.Konya’da senet karşılığı altın satan pek çok kuyumcu bulunmaktadır.Alınan altınlar bozdurularak nakite dönüştürülebilir.Ayrıca çek ve senet karşılığı beyaz eşya ve elektronik alet satan firmalardan alınan ürünleri satarak nakit ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.Ancak senet karşılığı bu ürünlerin fiyatı nakit fiyatlarının çok üzerinde olacaktır.

 

Unutulmamalıdır ki senetle kredi yasal değildir.Tefeciliğin suç olduğu Türk Ceza Kanunun 241. maddesinde ”Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi , iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasına çarptırılır” diye açıkça belirtilmiştir.

Faturalı hat sahibiyseniz faturalı hattınıza  nasıl kredi alabileceğinizi anlattığımız  ”Faturalı hatlara kredi” yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir