Konut Kredisi kullanarak ev satın almak istiyorsunuz, ancak ev’i nasıl alacağınızı, ne gibi masraflar ödeyeceğinizi bilmiyorsunuz. Bunu size yazımızla açıklayalım.
Konut Kredisi İle Ev Nasıl Alınır?
Öncelikle beğendiğiniz ve almaya karar verdiğiniz evi konut kredisi ile almak istiyorsak, krediyi almak istediğimiz bankaya evin tapusu ile başvuruda bulunuyoruz. Banka sizin konut kredisi kullanıp kullanamayacağınıza bakar, gelir durumunuzu inceler ve kredi notunuzun yüksek olup olmadığını, mali geçmişinizi araştırır. Evi alacak kişi ile eşi çalışıyorsa, eşin ya da başka bir çalışanın kefilliği talep edilebilir. Bankanın ilk onayından sonra, bankaya alıcıyı arayarak sizden ekspertiz masrafının yatırılmasını talep eder.
Ekspertiz Ücreti Ne Kadar?
3 Ekim 2014 tarihindeki Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik ile ekspertiz ücretleri belirlenmiş durumdadır. Bu yönetmelik ile 1-250 m2 büyüklüğündeki bir evin ekspertiz ücreti 415 TL + KDV olarak belirlendi ve 5.000 m2 ve üzeri konut ve benzeri taşınmazlar için 1.500 TL + KDV oranında hesaplanmaktadır. 300 m2 bir dükkan, plaza, iş merkezi, alışveriş merkezi gibi bağımsız bir taşınmaz almak istiyorsanız bunun için 539 TL + % 18 KDV ödemeniz gerekmektedir.
Bankaya Ekspertiz Masrafının ödenmesi ile bağımsız taşınmaz alım süreci başlamış olur ve alacağınız eve ekspertiz gelerek inceleme yapar. Evin büyüklüğünü, içerisinde kullanılan malzemeler ile birlikte etraflıca evin ne kadar değer taşıdığını hesaplar. Evin bulunduğu bölgedeki Belediye İmar Müdürlüğüne giderek evin durumunu, kredi ile verilip verilemeyeceğini, üzerine ipotek olup olmadığını belirten raporu bankaya gönderir.
Alacağım Evin Ne Kadarına Kredi Kullannabilirim?
Eylül 2016 tarihi itibariyle konut kredilerinde limitler değiştiğinden alacağınız evin ekspertiz tarafından belirtilen değerinin yüzde seksen oranında konut kredisi kullanabilirsiniz. Yani 100.000 TL değerindeki evin 80.000 TL’sini kredi kullanabilirsiniz ancak kalan kısmını peşin olarak ödemeniz gerekmektedir.
Ekspertiz raporunu alan banka krediyi kullanacak müşterisine bu durumu bildirir ve alınacak kredi ile şartlar hakkında bir mutabakata varılır. Banka Bireysel Müşteri Hizmetleri alacağınız ev ile ilgili sözleşme, geri ödeme planı gibi hususları hazırladıktan sonra, sizden ipotek ücreti, Kredi Tahsis Ücreti, Hayat Sigortası, Deprem Sigortası gibi masrafların ücretinin yatırılmasını talep eder.
Kredi Tahsis Ücreti Ne Kadar Kesiliyor?
Kredi Tahsis ücreti kullanacağınız kredi miktarının yüzde üçü kadardır. Mayıs 2015 tarihinde çıkan yeni Tüketici Kanunu ile bu kesinti yasal hale getirilmiştir. Bu dönemden önceki konut ve tüketici kredileri üzerinden ödemiş olduğunuz kredi tahsis ücretleri için ikametinizin bulunduğu Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirsiniz. Bunun için Dosya Masrafını Geri Alma başlıkla yazımızı okuyarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Örnekle açıklarsak 100.000 TL değerindeki eve 80.000 TL kredi kullanacaksanız bu rakamın % 3’ü oranında 2.400 TL kredi tahsis ücreti ödersiniz.
Bu masrafların yatırılması ve sözleşmenin imzalanmasının ardından Banka; ilgili Tapu Müdürlüğünden randevu alınmasını ister. Randevunun alındığı gün Tapu Müdürlüğü, sizin beyanınız ile evin bulunduğu Belediye’den alacağınız ev değerine istinaden sizden tapu harç bedelinin yatırılmasını talep eder. Tapu harç bedeli evin değerinin % 4’ü kadardır. Bu rakam hem alıcıdan, hem satıcıdan tahsil edilmektedir. Yani 100.000 TL’ye alacağınız konut, daire, ev vs. için 4.000 TL tapu harcı yatırmanız gerekmektedir.
Tapu harcının yatırılmasından sonra randevu günü ve saatinde bankanın vekili olduğu görevli, ki bu görevli genelde avukatlar olur, bankaya gelerek alıcı, satıcı ve banka vekilinin de olduğu işlemler ile ev satış işlemi gerçekleşir. Son imzalar atılmadan önce tapu görevlisi evin ücretinin alınıp alınmadığını sorar ve nüfus cüzdanlarına bakarak imzalanmasını ister. Bu arada belirtmekte fayda var, tapu müdürlükleri nüfus cüzdanı dışında herhangi bir kimliği kabul etmemektedir. Nüfus cüzdanınız yanınızda değilse imzadan geri dönebilirsiniz ve işiniz yarım kalabilir.
Buradaki işlemlerden sonra evi satan kişi krediyi kullandığınız bankaya Tapu Müdürlüğünden aldığı belgeler ile giderek parasını çekebilir.