1
1

Konut sahibi olmak isteyenler için bankaların konut kredisi ekspertiz ücretleri dışında aldığı masraf kalemleri bulunmakta olup, bankalar tarafından sunulan kredi faizleri dışında diğer masraflarında dikkate alınarak kullanılacak kredi tutarına karar verilmelidir.

Konut kredisi kullanırken alınan masraf kalemleri 4 başlık altında toplanabilir:

  • Banka kredi faizi
  • Alım ile satım masrafları
  1. Banka tarafından alınan kredi kullanım ücreti
  2. Banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV)
  3. Ekspertiz ücreti
  4. Diğer: Başvuru ücreti, dosya parası, işlem ücreti, istihbarat ücreti ve avukat masrafı
  • Sigortalar
  1. Bireysel Yaşam Sigortası
  2. Konut Sigortası
  3. DASK (Doğal Afet Sigortası)
  • Taşınmaz mal için ödenecek vergi ve aidatlar

Bankaların konut kredisi ekspertiz ücretleri

Bankaların Konut Kredisi için Aldığı Masraflar

Banka konut kredisi faizi, alınan kredi miktarı üzerinden işlerken; faiz oranlarında mevcut olan küçük farklılıklar bile ödenecek tutar üzerinde ciddi oynamalara neden olmaktadır. Bu nedenle konut kredisi kullanılmadan önce iyi bir araştırma yapmak gerekmektedir.

Alım ile satım masrafları içerisinde yer alan banka kredi kullandırma ücreti bankalara göre değişkenlik göstermekle birlikte %0,5 ile %2 arasındadır. Hatta bazı bankalar müşterisine kredi kullandırma ücreti ile ilgili pazarlık yapma fırsatı sunmaktadır. Ayrıca alım-satım işlemleri sırasında emlakçı aracılığıyla ev bulundu ise, emlakçı tarafından da hem alıcıdan hem de satıcıdan %1 ya da %2 oranında komisyon alınmaktadır.

Konut değerinin doğru olarak saptanabilmesi için ekspertiz tarafından konutun bedeli belirlenir ve banka konut kredisi ekspertiz ücretleri adı altında yeni bir ödeme daha almaktadır. Son olarak alım satım vergileri ile tapu masrafları bulunmaktadır ki en az belediye tarafından belirlenen değer alınmak üzere yaklaşık olarak %0,15 oranında bir masraf alınmaktadır.

Sigorta olarak bankalar belirttiğimiz gibi Konut Sigortası ile DASK adı verilen Doğal Afet Sigortası alırken, bazı bankalar tarafından Bireysel Yaşam Sigortası da zorunlu kılınmaktadır. Yıllık olarak tahsil edilecek sigorta primleri, yaş başta olmak üzere gelir seviyesi, konut fiyatı ve konutun bulunduğu yerin deprem riski gibi kriterler dikkate alınarak belirlenmektedir.

Konut alımı sırasında konut değeri peşin olarak ödenmiş olsa bile vergi ve aidat ödemeleri söz konusu olmaktadır. Konut için maliye ve belediyeye vergiler ödenirken;  aidat, bina tamiri ve bakım ücretleri konut yöneticisine ödenmektedir.

Bankaların Ekspertiz Ücretleri

Bankaların konut kredisi ekspertiz ücretleri bankaya göre değişkenlik göstermekle birlikte, evin mali değerini belirlemek amacıyla ekspertiz tarafından ekspertiz raporu hazırlanmaktadır ve karşılığında da alıcı tarafından ücret alınmaktadır.

Bankalar tarafından sunulan konut kredisi tutarı ekspertiz raporu doğrultusunda belirlenir ve kredi kullanımı için bankalar tarafından kişinin gelir durumu, kredi geri ödemelerine dair sigorta yaptırıp yaptırmayacakları gibi kriterler değerlendirilerek karar verilmektedir.

Bankaların konut kredisi ekspertiz ücretleri;

  • Halkbank konut kredisi ekspertiz ücreti 650 TL,
  • Ziraat Bankası konut kredisi ekspertiz ücreti minimum 445 TL,
  • Vakıfbank konut kredisi ekspertiz ücreti minimum 800 TL,
  • Şekerbank konut kredisi ekspertiz ücreti maksimum 2 bin 225 TL,
  • Denizbank konut kredisi ekspertiz ücreti minimum 700 TL,
  • Yapı Kredi Bankası konut kredisi ekspertiz ücreti minimum 545 TL,
  • ING Bank konut kredisi ekspertiz ücreti 650 TL,
  • Garanti Bankası konut kredisi ekspertiz ücreti minimum 527 TL,
  • Türkiye İş Bankası konut kredisi ekspertiz ücreti 850 TL
  • Akbank konut kredisi ekspertiz ücreti 750 TL,
  • TEB konut kredisi ekspertiz ücreti minimum 544 TL,
  • QNB Finansbank konut kredisi ekspertiz ücreti 544 TL,
  • Odeabank konut kredisi ekspertiz ücreti 527 TL,
  • Fibabanka konut kredisi ekspertiz ücreti minimum 545 TL,
  • Burgan Bank konut kredisi ekspertiz ücreti 1000 TL
  • HSBC konut kredisi ekspertiz ücreti minimum 750 TL
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası konut kredisi ekspertiz ücreti minimum 445 TL olarak belirlenmiştir.

Bankaların konut kredisi ekspertiz ücretleri

Konut Kredisi Ekspertiz Ücreti İadesi

Bankaların konut kredisi ekspertiz ücretleri bankaya ödenen yüksek masraflar içerisinde yer almakta olup, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklama kapsamında alınan ücretlerin mevzuata uygun ve yasal bir sistem olduğu belirtilmektedir. Ama yine de müşteriler tarafından ödenen ücretin geri iade edilebilmesi için Tüketici Hakem Heyeti’ne öncelikli yazılı olarak başvurması gerekmektedir. Daha sonra Tüketici Mahkemesi’ne dava açılarak sürecin takip edilmesi sonucunda bankaların konut kredisi ekspertiz ücretleri adı altında alınan ödemelerin geri alınması mümkün olmaktadır.

Tüketici Hakem Heyeti’ne yapılacak yazılı başvuru sırasında aşağıda verilen dilekçe örneği düzenlenerek başvuru gerçekleştirilebilmektedir.

T.C. ………. KAYMAKAMLIĞI

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’na

Adı Soyadı:

Adres:

E- Posta –  Telefon:

Şikayet Edilen Banka:

Şikayet Edilen Banka Adresi:

Şikayetin Parasal Değeri:

Şikayet Tarihi:

Şikayetin Konusu: Banka tarafından “……….. .-TL” ekspertiz ücreti olarak alınmış olup, ekspertiz ücreti adı altında alınan bu tutarın tarafıma iade edilmesi talebimdir. (4077/6. Ve 10. maddeleri)

…/…/2020

Adı- Soyadı

İmza

Konut Kredisi Masraflarını Düşürme Yöntemleri

Bankaların konut kredisi ekspertiz ücretleri dahil konut kaskosu harcamaları dikkat edilecek birkaç yöntem sayesinde düşürülebilmektedir. Öncelikle konut sigortasını bankanın yapması yerine özel sigortacılık hizmetleri veren acentalara başvurulması ödeyeceğiniz konut sigorta tutarını azaltabilmektedir. Ayrıca sıfır bir daire alınıyorsa apartmanda daire alacak komşulara ulaşılarak aynı bankadan kredi kullanılması durumunda ortaya çıkacak olan konut kredisi ekspertiz ücretleri bölünerek daha az ödeme yapılabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir