Konut kredisi maliyet kalemleri
konut kredisi maliyet kalemleri

Aradığınız hayalinizdeki evi bulduktan sonra, zar zor bedelini krediyle karşılayabileceğinizi düşünüyorsunuz ancak alacağınız ev ve kredi için ödeme yapmanız gerekecek masrafları da hesaplarınıza katmalısınız. Çünkü bir ev alırken kredi kullanacaksanız  daha yapacağınız masraflar vardır ve küçümsenmeyecek miktarlarda’dır. Bu yüzden alım öncesi bunları bilmeniz zor durumda kalmamak için sizin için çok önemli olacaktır.

Konut Kredisinde Maliyet Kalemleri Neler

Konut kredisi kullanmadan önce bankaya başvurmanızla birlikte banka sizin gelirinize, kredi notunuza bakarak sizin ne kadar değerde bir ev alacağınızı, ne kadar kredi kullanmak istediğinizi, kefilinizin olup olmadığını sorgular. Bütün şartlar olumlu yönde gelişirse banka sizden alacağınız evin tapu fotokopisini ve nüfus cüzdanı ile işlemlere başlar.

İlk başvurunun onaylanmasının ardından sizden Ekspertiz ücretini yatırılması istenir. Ekspertiz ücreti alacağınız ev 250 m2 altında ise 544,00 liradır. Ücreti yatırmanızdan sonra ekspertiz alacağınız eve bakar, etrafındaki ev fiyatlarını araştırır, Belediye İmar Müdürlüğünden inşası hakkında bilgi alır, tapu üzerinde ipotek olup olmadığını kontrol ederek bankaya ayrıntılı bir rapor ile sunar. Ekspertiz raporunda belirtilen miktarın yüzde seksen oranında kredi kullanabilirsiniz.

Bankalar ekspertiz hizmetini başka şirketlerden satın alarak yapar ve evin fiyatı ile verilecek kredi için müdahalede bulunamaz.

Bu noktadan sonra krediniz ile birikiminiz alacağınız evi karşılıyor ve banka kredinize onay veriyorsa alım işi başlar ve banka sizden yeni masrafların ödenmesini talep eder. İpotek Masrafı, Kredi Tahsis Ücretini, DASK poliçe bedelini, evin sigorta poliçesini talebiniz doğrultusunda hayat sigortası poliçesini ödemek zorundasınız. Ve sigorta poliçeleri yıllık ödenmesi gerekir. Yani bir defa ödemekle sıyrılamayacaksınız.

Ev Alırken Banka Dışında Masrafım Olur mu?

Bankada ödediğiniz masraflardan sonra, ciddi anlamda bir ödeme de Tapu harcına yapmanız gerekecektir. Tapu harcı alacağınız evin yüzde dördü oranındadır. Bu harcı hem alıcı hem satıcı öder. Ancak bazı bölgelerde resmi olarak olmasa da bu harcın ikisini de alıcı karşılamaktadır. Tapu harcı evin satışında belirlenen rakam üzerinden alınmaktadır ancak evin bedelini düşük göstererek satışlar yapılmaktadır. Hukuken mümkün olmayan bu durum ile bankadan kullandığınız kredi miktarı üzerinden tapu harcı yatıranlar az değildir. Ancak maddi cezai yükümlülüğü yüksektir.

Yani sonuç olarak ödeyeceğiniz kalemleri şöyle sıralayabiliriz.

  • Ekspertiz Ücreti
  • Kredi Tahsis Ücreti
  • İpotek Rehin Ücreti
  • İpotek Fekki Ücreti
  • DASK Poliçesi
  • Hayat Sigorta Poliçesi
  • Ev Sigorta Poliçesi
  • Tapu Harcı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir