Ekspertiz ucreti geri alma
ekspertiz ucreti geri alma

Ekspertiz nedir? diye bir sorunuz varsa hemen cevaplayalım. Fransızca uzmanlık anlamına gelen,  satın alacağınız gayrimenkulünüzün değerinin ne olduğunun belirlenmesine ekspertiz denir.

Alacağınız gayrimenkul için konut kredisi kullanmanız gerektiğinde yapacağınız işlem öncelikle krediyi kullanacağınız bankayı seçmek olacaktır. Almak istediğiniz evin beğenilmesinin ardından o eve ait tapu fotokopisi ile bankaya konut kredisi kullanılacağına dair başvuruda bulunulur. Banka başvuru işlemlerinden sonra evin değerinin belirlenmesi, değeri üzerinden kredi kullanılabilmesi adına, banka dışında üçüncü kişilere ekspertiz görevlendirmesi yaparak ekspertiz ücretinin ödenmesi,  hatta bankada bulunan hesabınıza yatırmanızı ister. Ekspertiz ücretini de hesabınızdan keser.

Ne kadar Ekspertiz Ücreti Öderim?

Ekim 2014 tarihinde yayımlanan yönetmelik ile ekspertiz ücretleri yeniden belirlendi. Ekspertiz ücreti alacağınız gayrimenkulün büyüklüğüne göre hesaplanmaktadır. 1-250 m2 için 415 TL +KDV, 5.000 m2 ve üzeri için 1.500 TL +KDV, 300 m2 bir dükkan için ise 539 TL +KDV olarak ekspertiz ücreti ödenmektedir. Ödenecek ücretin üzerinden yüzde on sekiz oranında KDV alınmaktadır. Bununla ilgili ayrıntılı olarak konut kredisiyle ev nasıl alınır başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ödediğim Ekspertiz Ücretini Geri Alabilir miyim?

3 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe giren “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik”e göre üçüncü kişilere ödenen ekspertiz ücretleri yasal hale getirildi. Banka kendi dışında bir firmadan ekspertiz ücreti alması durumunda bu ücretlerin ödenmesi gerekmektedir. Ancak bu tarihten önceki Ekspertiz ücretlerinin iadesi için ikametinizin bulunduğu Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapabilirsiniz. Başvuru dilekçesi ile kesintinin yapıldığına dair dayanak belgeniz başvuru esnasında istenecektir.

Ev’i Almaktan Vazgeçersem Ekspertiz Ücretini Alabilir miyim?

Satın almak için gayrimenkulü çeşitli sebeplerden dolayı almaktan vazgeçer, yada iskanı bulunmadığı, evin üzerinde ipotek bulunduğu gibi başka sebeplerden dolayı alamazsanız,  ekspertiz ücretinin iadesini almanız mümkün değildir. Sonuçta hizmeti almadan önce bu ücret yatırılmış ve ekspertiz gelerek gerekli raporu çıkarması halinde bu hizmeti almış olacaksınız ve buradan dönüş olmamaktadır.

Ancak banka konutu alsanız yada almasanız bile ekspertiz ücretini üçüncü kişilere ödendiğini kanıtlaması gerekmektedir. Üçüncü kişilere ödendiği belgelendirilemezse bu ücret için de Tüketici Hakem Heyetlerine başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak heyetler sizin aleyhinize veya lehinize karar verebilir.

Bankadan kullanacağınız her türlü kredi ve hizmet alımı için imzalamış olduğunuz sözleşmeleri ayrıntılı olarak incelemeniz kendi açınızdan faydalı olacaktır. Aslında altında girdiğiniz her türlü yükümlülük bu sözleşmelerde belirtilmektedir.

Konu ile ilgili sorularınızı yorumlar bölümüne yazabilirsiniz.

Bu yazının tüm kullanım hakları www.kredicim.net  ‘e ait olup, alıntı yapılması yasaktır. Link ile referans gösterilerek yayınlanabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir