Ülkemizde görev yapan yaklaşık 850 bin resmi kadrolu öğretmen aylık olarak ek ders ücreti alabilmektedir. Bunların yanında yapılan son düzenlemeler sonrasında görev yapan binlerce cami imamı ve İmam Hatip görevlisi de ek ders ücreti alabilmeye hak kazanmıştır.
Her ay’ın başında tanzim edilen ek ders ücretlerine istinaden ödeme yapılan öğretmen ve Diyanet İşleri personelinin zaman içerisinde meydana gelen haciz işlemleri ile karşı karşıya gelmektedir. Gelen haciz işlemi sonrasında maaşlarından ¼ oranında kesinti uygulanan kişi sayısı bir hayli fazlalık bulunmaktadır. Maaşında icra hanesi bulunan ve ek ders ücreti tahakkuk ettirilen personelin merak ettiği hususlardan birisi de aldıkları ek ders ücretleri üzerinden icra kesintisi uygulanıp uygulanamayacağıdır.
Ek Ders Ücretinden İcra Kesintisi Yapılır mı?
İnternet üzerinden yaptığınız araştırmalar neticesinde bu konuyla ilgili birden çok yorumun yapıldığını ve yapan kişilerin bu konuya yakından vakıf olmadıklarını görebilirsiniz. Fakat kredicim.net olarak bizler bu soruya kısaca “yapılır” diye cevap vermek istiyoruz. Fakat bu cevabın verilmesinde bazı şartlarında oluşması gerekir ki, maaşınızı yapan kurum icra kesintisine başlayabilsin.
Öncelikle belirtmek istediğim nokta oldukça eski bir tarihi dayanan ve 1932 yılında kanunlaşan İcra ve İflas Kanunu icra kesintileri için net bir tavır sergilemiş durumda. Madde 83’te bununla ilgili ayrıntılı bir açıklama var ki, kısaca bu açıklamada; haciz memurları gerekli gördüğü takdirde, gerekli gördüğü miktarda paranın icraen el konulabileceği belirtiliyor.
Hangi Gelirlerden İcra Kesilir?
Ek dersten icra kesintisi yapılır mı sorumuza en güzel cevabı veren 83. Madde koşullarının oluşması için alacaklı kişi ve kişilerin borçlunun gelirinin yüksek olduğunu ve daha yüksek oranda yapılmasını dava etmesi gerekir. Burada açılan dava sonucu çıkan kararda hakim kişiyi haklı görürse haciz işlemlerine başlanabilir. Alacaklı çıkan karar ile birlikte İcra Müdürlüklerine dosya ile ilgili başvuruda bulunması gerekir. Bu başvuru sonrasında İcra personeli gerekli yazışmaları yaparak dayanakları ile birlikte borçlu olan kişinin çalıştığı iş yerine gönderir ve kesintinin maaş, özlük, ek ders, görev yollukları hatta emeklilik ikramiyesi gibi gelirlerinden yapılmasını ister. Bu durumda maaşınızı yapan birimin yapacağı başka bir yol bulunmayacağından kişinin diğer ek gelirleri üzerine de haciz uygulaması yapılır.
İcra kesintileri ile ilgili daha önceki yazılarımızda nasıl bir yol izlendiği hakkında ayrıntılara yer vermiştik. Haciz kişinin gelirinin ¼ oranına uygulanabiliyor. Fakat bu oran açılacak dava sonucunda çıkabilecek farklı bir karar ile değişikliğe gidilebilir.