Banka borcu ne zaman icraya duser
banka borcu ne zaman icraya duser

Alacaklı, ödenmeyen borcunun tahsili için en son ihtimal olarak gördüğü yasal takip işlemine gerekli adımları atarak,  zorla kişiden alacağını tahsil etme yoluna gider. İcra dosyasının oluşturulması ile kişinin bankalarda olan hesaplarına bloke konur ve varsa paraya el konulur. Yoksa ilk etapta kişinin maaşına haciz konulur ve maaşının 1/3 oranında kesintilerle borcun faiziyle ödenmesi yolu takip edilir.

Pe ki kişinin bankaya olan kredi borçlarına istinaden İcra Müdürlüklerine yansıyan borç dosyası oluşumuyla, hangi basamaklardan geçerek icraya düşer?

Banka Borcunun İcraya Düşmesi

Kredi kartı veya kredi borçlarını aksatan kişiler daha doğrusu belli bir süre boyunca bankaya hiçbir ödeme yapmayan kişiler bir zaman sonra icra takibine düşer. Bu ödeme yapmayan kişilerin en çok korktuğu olaydır. Bankalara olan bu borçlar ödenmediği zaman banka direk icra yoluna gitmek istemez aksine borçluyla irtibata geçerek borcun ifası konusunda bir bakıma psikolojik baskı uygular.  Önce SMS’le bildiride bulunur. Ardından aramalara başlanır, mailler gönderilir. En son yazılı olarak kişiye ve varsa kefile borç tebligatı yapılır.  Hiçbir banka müşterisini icraya vermek istemez çünkü icraya giden dosyalar bankanın da sicilini etkiler. En son çare olarak alacağının tahsili için vekili bulunduğu avukatlara dosyalar teslim edilir.

Avukatların da ilk etapta yapacağı işlem iletişim kurma çabasıdır. Yasal takip öncesi kişiye gerekli açıklamalar yapılarak ödeme yapılması yönünde tavsiyelerde bulunurlar.  Kişinin kredi yasaklı durumuna geleceği, sicil notunun düşeceği, borçla birlikte vekalet ücretlerinin eklenmesi ile daha fazla ödeme yapmak zorunda kalınacağı gibi hususlar hatırlatılır. Burada iletişim kanallarının tıkanmasıyla, kişi borcu için bir ödeme yapmaz ve çaba göstermezse tüketici adına yapılacak başka bir adım kalmaz.

Bankaya bulunan bir borcun icralık duruma gelmesi 4 – 5 ay gibi bir süreci bulabilir. Aslında bu süre 90 gün yani üç ay ile sınırlıdır. Bir borcun icra yoluna gittiğine dair uyarı olarak ilk bankadan ihtarname gelir. Bu ihtarnamede borcunuzun ödenmesi istenir. Bir borca ihtarname genellikle 60 gün boyunca ödenmezse gelir. Son olarak da borcunuza 90 gün boyunca bir ödeme yapmazsanız banka sizinle son kez iletişime geçer ve uygun bir ödeme planı sunar. Bu ödeme planını da kabul etmezseniz artık banka icra yoluna gider. Tam olarak 120 günden sonra banka borcunuzu hukuk bürosuna devredir ve artık sizinle iletişime avukatlar geçer.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir