Günümüzde bankaların kullandığı ATM’ler yurt dışı lisanlı olarak alınıyor ve yazılımları da elbette onların kodladığı şekilde bizlere hizmet veriyor. Bankacılık sektörünün dışa bağımlı olarak faaliyet gösterdiği ülkemizde henüz faaliyete başlamasa da yerli üretim bankamatikler yurt dışına ihraç ediliyor ve bir çok ülkede kullanılmaya başlanıldı.
Altınmatik Üretimi Yapıldı
Milli ve Yerli Bankamatikler bizleri gururlandırırken Ekonomi Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK iki yıllık koordineli çalışmaları sonunda yazılım ve donanım olarak Türk Mühendislerinin imal ettiği ve Dünya’da ilk olarak belirtilen sertifikalı altın verebilecek ATM’ler üretti. Dünya’da ilk olması ile ekonomi dünyasını heyecanlandıran bu haber ile yerli üretimin artması sevindirici.
Altına Dayalı Kira Sertifikası ile tonlarca altını ekonomiye kazandıran Ziraat Bankası’nın ardından para ve madeni para alıp yatırabildiğimiz ATM’ler bulunuyorsa ekonominin lokomotifi ve sığındığımız liman altın’ın da zaman ve saat kavramı olmaksızın yatırılıp alınabildiği mecraların zamanı gelmişti. Bu anlamda ilk kez yapılan bir üretimin ülkemizde olması ise ayrı bir gurur kaynağı.
Altın ATM’sinde Neler Yapılacak?
Çeşitli paralar ve dövizlerin bulunduğu piyasada farklı işlemler yapılabilirken altın sertifikası sisteminde de 24 değişik altına kadar çıkılabilecek. Talep görüldüğü takdirde tüketici ister kredi kartı ile ister nakit olarak ATM’den yatıracağı para karşılığında altın alabilecek. Şu an için ilk etapta 1 gram ile 50 gram arasında 16 faklı çeşit ve değişiklikte altının alınıp satılabileceği Altınmatik ilk kez üretildi ve henüz Dubai’de kullanıma geçildi. Gelecekte ise Pakistan, Hindistan ve Afrika bölgelerine ihraç edilecek. Aynı zamanda yapılan testlerin devam ettiği sertifikalı altın alım ve yatırım işlemi için verilecek ATM’ler için bankalar ile görüşmelerin sürdüğü ise gelen haberlere arasında. Türkiye’de faaliyete geçecek Altınmatikler ise önümüzdeki yıl yani 2018’in ortalarına doğru tüketicilerin hizmetine açılacağı belirtiliyor. Yapılan açıklamada; güvenliği sağlamak için cihazların 2,5 ton ağırlığında olduğu ve diğerlerine göre daha zor müdahale edilebilecek çift katmanlı alaşımdan üretildiği belirtiliyor.
Özellikle faaliyete geçmesinin ardından düğün salonları ve nikah salonlarındaki yerlerini alması beklenen Milli Altınmatik sayesinde takı olarak hediye edilecek altınların bu ATM’lerden alınacak sertifikalı altınlar ile yapılması bekleniyor. Güvenli altın sertifikası işleminin bu cihazlardan sağlanacak olması ise tüketicilerin içini rahatlatacak bir hizmet olarak karşılandı.