Troy kart
troy kart

Türkiye Ödeme Yönteminin kısaltmasından yola çıkarak Tr-o-y  ismi verilen, ülkemizdeki yerli bankaların Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ile ortaklaşa çıkarmış oldukları milli ödeme sistemine TROY denilmektedir.

Troy ödeme sistemi ile tanışmamış 2015 yılının üçüncü çeyreğinde olmuştu, ancak tanıtımı ise Nisan 2016 tarihinde yapılmıştı. Bir çoğumuzun henüz reklam aşamasındaki TROY ödeme sistemi hakkında bilgisinin olmaması, bu yeni ödeme kartlarının ne işe yaradığı hakkında soru işaretlerine neden oldu.

Dünya’da Kullanılan Kart Markaları

Milyonlarca kullanıcıya ulaşan kredi kartları,  bankalar tarafından uluslararası anlaşmalar çerçevesinde tescillendirilen markalar altında kullanılmaktadır. Bu markalar ise Visa, American Express ve MasterCard’dır. Ülkemizde en çok kart kullanımı yüzde 57 ile visa, yüzde 42 ile MasterCard, yüzde 1 ise Amerikan Express karttır. Bunların dışında JCB, Dinners Club ve Chine Union Pay vardır ancak bu markalar Türkiye’de kullanılmamaktadır. Bu markaların hepsi yurt dışı bağlantılı markalardır ve bütün dünyada geçerli olan kredi kartlarını temsil eder.

Bütün ülkelerin her ne kadar kendi birimlerini gösteren logolar, markalar alsa da Türkiye’nin de kendine özgü bir markası olmalıydı. Nasıl zamanla bütün dövizlerde olduğu gibi Türk Lirasında da bir logo tasarımıyla ön plana çıktıysak, elbette yerli bankalarımız var iken neden kendi kartlarımızı kullanmayalım? Dünya da bir çok ülkede yaygınlaşan kart markaları kullanım ağını genişletmiş durumda. Troy ise şimdilik ülkemizde kullanıma açılmış durumda ve zamanla tüm kullanıcıların cebine girecek gibi duruyor. Bunun nedeni ise Türk Ödeme Sistemi olması olacak.

Zamanla yurt dışı kullanımlarında da geçerli olması beklenen Troy Kredi Kartlarının tüm dünya ülkelerinde kabul görmesi bekleniyor.  Zaten lisansı bize olan bir kartın kullanımını birer Türk olarak geliştirmekte fayda olacaktır.

Troy Kart Nasıl Kullanılacak?

Troy Kredi Kartlarının diğer kartlardan hiç bir farkı bulunmamaktadır. Henüz yeni bir kart olmasına rağmen 28 banka ile anlaşma yapan Troy kartı isteyen kişiler bu bankalardan talep edebilecekler. Alışverişlerde kullanılan pos cihazlarından yine aynı şekilde geçirilerek ödeme yapılabilecek olan bu kart henüz yurt dışında geçerli değil.

Zamanla temassız ve mobil ödeme kolaylığının da sağlanacağı kartın işyerlerinde post cihazlarının oluşması, ATM’lerin bu karta uyumlu gelmesiyle yeni özellikler kazanacağını, kampanyalara dahil olacağı aşikar.

Bu kart ile hem kullanıcılar, hem bankalar kazançlı olacak. Çünkü bankalar kullandıkları markalara ödemeler yaparken, milli karta yapılan ödeme miktarları minimum düzeylere inecektir. Bu durum bankalar ile birlikte işyerlerine de masraflardan biraz daha olsun rahatlama sağlayacaktır. Ayrıca henüz yüzlerce ülkenin henüz tanışma fırsatını yakalayamadığı kredi kartı markamız ile ülkemiz dünya ülkeleri arasında itibar sağlamış olacaktır.

Ayrıca Troy ile sadece Kredi Kartı dışında banka kartı ve ön ödeme kartları da sahip olunarak bankacılık işlemleri yapılabilecek.

Troy Kart Sahibi Nasıl Olabilirim?

Mevcut kartınız dışında yeni bir kart talep ederseniz ya da milli olduğu için değiştirmek isteyebileceğiniz Troy kartlarına henüz 28 üye banka ile anlaşma yapıldığından sadece bu bankalar üzerinden talep ederek sahip olabiliyorsunuz. Zamanla elbette bu sayı artarken kullanıcı sayısı da çoğalmış olacak.

Troy Kart Ücreti Ne Kadar Olacak?

Troy kartlara bankalar tarafından ilk defa tahsis edilişlerinde müşterilerine kart ücreti yansıtmaları beklenmiyor. Ancak yasal olarak kredi kartı üyelik ücretinin kesildiğini bildiğimize göre bankalar şu anda diğer kartlarda olduğu gibi bu özellikli ödeme sistemine sahip kartlar için kendi inisiyatiflerini kullanacaktır. Yani bazı müşterilerinden almazken bazı müşterilerinden belli miktarlarda kesebileceklerdir.

Troy Kart İle İnternet Harcamaları

Güvenli ödeme sistemine sahip GO ile birlikte tüm internet sitelerinden alışveriş yapabilmeniz mümkün. Daha öncede belirttiğimiz gibi diğer kartlardan bir farkı yoktur ve satın al butonuna tıkladıktan sonra telefonunuza gelecek SMS şifresi ile ödemelerinizi güvenli bir şekilde yapabileceksiniz.

Troy Karta Üye Bankalar Hangileri?

Akbank, Aktifbank, Albaraka, Abank, Anadolu Bank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti, Halk Bank, HSBC, İCBC, İng bank, Kuveyttürk, Odeobank, Şekerbank, TEB, İşbankası, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası, T.C. Ziraat Bankası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir