Ticari kredi kartları
ticari kredi kartları

Ticari kredi kartı kullanımı, özellikle bariz avantajları sebebiyle son dönemde iyiden iyiye sıklaşmış durumda. Firmalar, ihtiyaçlarını şirket kartları ile karşılayarak birçok açıdan avantaj sağlamaktadır.

Ticari Kredi Kartı Nedir?

Ticari kredi kartı; bir işletmenin mal ya da hizmet alımında kullanabileceği türden bir kredi kartıdır. Yapı olarak bireysel kredi kartlarını anımsatsa da bireysel bir kredi kartına göre çok daha kapsamlı bir bankacılık ürünü olduğu söylenebilir.

Ticari Kredi Kartı Almak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Ticari kredi kartı alabilmek için şahıs şirketi ya da sermaye şirketi olmak gerekir. Şirketle bağlantılı olmayan birinin ticari kredi kartı alması mümkün değildir. Anonim şirket, limited şirket, paylı komandit şirket gibi şirketlere verilebileceği gibi şahıs firmalarına da tahsis edilebilmektedir.

Kredi kartının ticari nitelikte alınabilmesi için şirketin mutlaka tescil edilmesi gerekir. Henüz kurulum aşamasında olan ve kuruluş aşamaları tamamlanmamış şirketler, ticari kart alamazlar. Ticari kredi kartı için bir diğer şart da kart alınacak bankada ticari hesabın bulunmasıdır. Özellikle şahıs firmalarında bu konuda belirli sıkıntılar yaşanabilmektedir. Şahıs firması sahibinin bireysel olarak sahip olduğu banka hesapları, ticari kredi kartı almak için yeterli olmayabilir. Bireysel hesabın yanında ek olarak ticari hesap da açılmalıdır.

Firma istihbaratı, kredi kartı tahsisinde en önemli kriterlerden biridir. Şirketin çek ve kredi ödeme performansı, sermaye tutarı, mali verilerinin tutarlılığı, şirkette yetkili pozisyondaki şahısların bireysel kredi notu, firmanın başvuru yapılan bankada bulunan kredi limiti ve mevduat ortalaması gibi unsurlar gerek kart tahsisinin sağlanması, gerek sağlanacak limitin tutarı açısından büyük önem arz eder.

Gerekli Evraklar

Ticari kredi kartı alma şartları denince akla gelen hususlardan birincisi tescilli imzadır. Sermaye şirketleri için noter tasdikli imza sirküleri, şahıs işletmeleri için ise yine noter tasdikli imza beyannamesi alınması zorunludur. Bu evraklardan uygun olanı, ticari kredi kartı başvurusu esnasında bankaya ibraz edilmelidir. Ayrıca banka tarafından vergi levhası, faaliyet belgesi ve ticaret sicil gazetesi gibi ek evraklar da istenebilir.

Bankalar, ticari kredi kartı verecekleri müşterilerinden ek olarak başvuru formu da alırlar. Bu form genellikle matbu niteliktedir ve içerisinde başvuru bilgilerinin yanı sıra sözleşme detayları da bulunur. Sözleşme içerisinde gecikme faizi ya da cezası gibi bilgilere de yer verilmektedir. Şahıs firmalarında isim, soy isim ve imza şeklinde form onayı gerekirken sermaye şirketlerinde kaşe imza olmalıdır. Başvuru formunun mutlaka noterde tasdik edilmiş yetkili tarafından imzalanması gerekmektedir. Ayrıca hesap kesim tarihi, mail order işlem yetkisi, ekstrelerin hangi yolla ve nereye gönderileceği gibi bilgiler de başvuru formunda bulunmaktadır.

Bankada imzalanan başvuru formunun bir nüshası, şirket yetkilisine banka tarafından teslim edilmelidir. Banka tarafından böyle bir uygulamaya başvurulmaması halinde şirket yetkilisinin mutlaka bir nüsha talep etmesi ve alınan belgeyi muhafaza etmesi gerekir. Kredi kartı kullanımında banka ile mutabakat sağlanamadığı durumlarda sözleşmenin ilgili maddesi incelenebilir.

Ticari Kredi Kartı Avantajları Nelerdir?

Ticari kredi kartı avantajları nelerdir? sorusu aşağıdaki şekilde yanıtlanabilir;

  • Firmaya, harcama dönemi ile son ödeme tarihi arasında kısa süreli finansman olanağı sağlamaktadır.
  • Bireysel bir kredi kartına göre daha yüksek limitlerde alınabilmektedir.
  • Firma adına yapılan harcamaların raporunun tutulması adına oldukça avantajlıdır. Şirket çalışanlarına ek kart şeklinde tahsis edilebilir. Bu şekilde yapılan harcamalar ekstre aracılığı ile kontrol edilebilecektir.
  • Şirket adına yapılan harcamalar neticesinde ek taksit, indirim ve kredi kartı puanı gibi avantajlar sağlanabilir.
  • Sigorta primi, vergi gibi şirket ödemelerinin yapılabilmesi için kullanılabilmektedir.
  • Şirketin yakıt alımı, telefon, elektrik ve doğal gaz gibi fatura ödemeleri ticari kredi kartı ile ödenebilir. Ayrıca bazı fatura tipleri için otomatik ödeme talimatı verilebilmektedir.
  • Nakit avans ve taksitli nakit avans özelliği sayesinde kısa ya da orta vadeli finansman sağlanabilmektedir.
  • Peşin ödemelerde indirim yapan işletmelerden peşin fiyatla mal alınmasını, daha sonra işlemin taksitlendirilmesini sağlama özelliği mevcuttur.
  • Uzaktan mal ya da hizmet alımlarında online alışveriş ya da mail order yetkisi kullanılmak sureti ile ödeme yapılabilmektedir.
  • Kredi kartı ekstresini bir ya da birkaç ay erteleme gibi seçenekler sayesinde ödeme dengesi sağlanabilmektedir.

Ticari Kredi Kartı Nasıl Alınır?

Ticari kredi kartı alabilmek için bir bankaya başvurmak gerekir. Firmanın aktif bir hesabının bulunduğu bankaya başvurularak daha kolay netice alınabilir. Firmalara sunulan kredi limitlerine ek olarak ticari kredi kartı limiti de verilebilir. Şirketin herhangi bir bankada hesabı bulunmuyorsa ticari kredi kartı hizmeti sunan bankaların avantajları karşılaştırılmalı ve firmanın faaliyetine en uygun banka tercih edilmelidir.

Banka belirlendikten sona vergi levhası, imza sirküleri, faaliyet belgesi gibi belgelerle beraber söz konusu bankaya ticari kredi kartı başvurusunda bulunulur. Banka, başvuruyu değerlendirmeye alır ve firmanın genel durumuna göre belirli bir limit tahsis eder. Belirlenen limit doğrultusunda basılan kart, firma yetkilisine, vekiline ya da talimatta belirtilen kişiye teslim edilir. Kartın kullanımı için yapılması gereken bir aktivasyon işlemi söz konusu ise bu işlem tamamlanır ve ardından kart kullanıma açılır. Ekstre tarihinde kart borcu belirlenir ve son ödeme tarihine kadar kart borcu ödenir.

Ticari Kredi Kartı Yenileme

Kredi kartı yenileme işlemi genellikle otomatik olarak gerçekleşmektedir. Son kullanım tarihine yakın bir sürede banka tarafından yeni kart oluşturulur ve şirket adresine ya da şirket hesabının bulunduğu banka şubesine gönderilir. Firma yetkilisi, eski şirket kartını iptal ederek yeni kartı kullanmaya başlayabilir.

Kart yenileme işlemi, kartın çalınması, kaybolması ya da kullanılmayacak derecede deforme olması durumunda da talep üzerine yapılabilir. Bunun için firma yetkilisinin banka şubesine başvurması ya da bankanın müşteri hizmetlerini arayarak talepte bulunması gerekir.

Ticari Kredi Kartına Kaç Taksit Yapılır?

Ödeme yapılan işletmenin pos cihazını kullandığı bankaya ve satın alınan mal veya hizmete göre değişkenlik göstermektedir. Genellikle 2 ile 18 arasında taksit imkânından yararlanılabilmektedir. Bazı ürünlerin kredi kartı ile alımında bireysel kartlar için belirli taksit sınırları uygulanırken ticari kredi kartlarda uygulanan bu sınır daha uzundur.

En İyi Ticari Kredi Kartı Hangisi?

Neredeyse her banka, ticari işletmeler tarafından kullanılmak üzere ticari kredi kartı tahsis etmektedir. Bankaların bu kartlar için belirlediği nitelikler ise belirleyici ana unsur konumundadır. Şirketler, birden fazla bankaya ait ticari kredi kartı kullanarak bu avantajları arttırabilme şansına sahiptirler. Zira bazı bankaların ticari kredi kartlarında olan özellikler diğer bankalarda olmayabilir.

Tüm bankalar incelendiğinde en çok tercih edilen ve memnun kalınan ticari kredi kartların aşağıdaki bankalara ait olduğu görülmektedir;

  • İş Bankası
  • Denizbank
  • Garanti BBVA
  • Halkbank
  • Yapı Kredi Bankası
  • Ziraat Bankası

Bu bankaların dışında kalan bankalar da ticari işletmelere muhakkak şirket kartı tahsis ederler. Ne var ki kullanım alanları ve avantajları, yukarıda adı geçen bankalara nazaran daha düşüktür. Kart tercihi yapılırken ticari firmalara tanınan özel hizmetlere de dikkat edilmelidir. Bazı bankalar; havaalanlarında lounge hizmeti, çilingir ya da yol yardımı gibi özel hizmetlerle firmaları cezbetmektedirler. Bir diğer önemli unsur da kart aidatıdır. Kimi bankalar ticari işletmelerden kredi kartı kullanımı sebebi ile ücret almazken kimi bankaların bu hizmet için yıllık ücret aldıkları görülmektedir.

Ticari kredi kartı limiti nasıl belirlenir?

Bireysel kredi kartlarında olduğu gibi finansal geçmişiniz ticari kredi kartlarınızı da etkilemektedir. Şirketinizin yıllık cirosu, aylık geliri vs baz alınarak size limit tanımlanır.

Ticari kredi kartına kaç taksit yapılır?

Genelde bireysel kredi kartları ile aynı taksit sayısına sahiptirler. Ancak bazen ticari kartlarına özel kampanya yapıldığında taksit sayısı artabiliyor.

Şahıs işletmeleri ticari kredi kartı alabilir mi?

Evet, ticari kredi kartı alabilirsiniz. Ticari banka hesapları açabilirsiniz.

Müşteri limiti ve kart limiti arasındaki fark nedir?

Bir bankadan birden fazla kartınız olduğunda tüm kartların ortak bir limiti olabilir, bu limite müşteri limiti denir. Tek bir kartın limitine de kart limiti denir.

Ticari kredi kartında aidat var mı?

Evet, bankalar ticari kartlar için yıllık kullanım ücreti almaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir