Tapuda trampa
tapuda trampa

Diğer adı takas olan trampa, tapu da gerçekleşecek taşınmaz gayrimenkullerin el değiştirmesidir. İki taşınmaz sahibinin karşılıklı olarak değişimidir.

Tapu’da Trampa 

Değiştirilecek taşınmazların büyüklük veya küçüklüğü fark etmemektedir. Bir denklik aranmayacağı gibi değişimi sağlayacak olan kişilerin anlaşması ile mümkün olur. Yani malların değeri, değişimi ile her şeyinden iki taraf sorumludur. Ancak tapuda gerçekleşecek işlem için masraf ödenmesi gerekir. Ödenecek bu masraf Belediyelerden alınan emlak vergisi beyanına göre belirlenebilir.

Trampa için taşınmazlara ait tapular, yeni çekilmiş fotoğraflar ile randevu sonrası Tapu Müdürlüklerinde yapılmaktaydı. Eğer taşınmazların bulunduğu parsel numaraları farklı müdürlük sınırları içerisinde ise her iki müdürlükten işlem yapılmaktaydı.

Konutta trampa ile ilgili olarak birde kapı numaralarında meydana gelen değişiklikler ile toplu konutlar üzerinde alınan satışlar sonrası kişinin talep ettiği daire dışında  bir dairenin üzerine tescil edilmesidir. Birden fazla dairenin satıldığı apartmanlar üzerinden alınan dairelerde ekspertiz incelemeleri yapılmış olsa dahi, evi satan kişilerin verdikleri yanlış tapu fotokopileri yüzünden farklı daire tescilleri yapılmaktadır. Bunlarda iki daire sahibinin karşılıklı takası ile mümkün olur.

Yine bunlarla birlikte meydana  gelen kapı numarası değişikliği ile bir apartmanda birden fazla dairenin tapu kayıtlarında farklı kişiler üzerinde görünmesidir. Bunun içinde tapuda bütün kat maliklerinin onayı ile işlem yapılır.

Trampa İşlemi Devam Ediyor mu?

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünce yayımlanan Genelge ile taşınmazlarda yapılan trampa olayı son bulmuş olup;  Kadastro İl Müdürlükleri ve Lisanslı Kadastro Mühendisliklerince düzenlenen raporlarda belirtilen sorunları gösterir dayanak belgeler ile düzeltme yapılmasının yolu açıldı. Yani apartman, daire ve bloklarda meydana gelen değişiklikler düzenlenecek raporlar eşliğinde dayanak belgelerle ibrazı sonrası düzeltmeler yapılmaktadır.

Bu düzeltme işlemlerinin yapılabilmesi için kişilerin Kadastro Mühendisliklerine ve İl Kadastro Müdürlüklerine başvuru yapması gerekir.

492 Sayılı Harç yasası ile bu işlem başına düşen harç ve döner sermaye ücretleri Tapu Müdürlüklerince tahsil edilmektedir. Yani ücretsiz işlem yapılmamaktadır. Ayrıca Kadastro Mühendislik bürosu için ayrı ücret ödersiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir