Risk Merkezi tarafından kredi ve kredi kartları, protesto edilmiş senetler, ödenmiş ya da ibrazı durumunda ödenen çek bilgileri, karşılıksız işlemi gören çek ve sonrasında ödenen çekler gibi bilgileri içeren rapora Risk Merkezi Raporu adı verilir. Risk Merkezi Raporunda aktif bilgilerle birlikte son 5 yıl içerisindeki kredi ödeme bilgileri yer almaktadır.
Kredi başvurusu sırasında olumlu ya da olumsuz değerlendirme yapılması kredi notu ile birlikte kredi risk raporuna göre belirlenir ve kredi notu da Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından hazırlanan bilgilerdir.
Risk Merkezi Raporu Nedir?
Risk raporu, hem kişilerin hem de kurumların kredi ya da kredi kartı ödemelerine dair kayıtların yer aldığı rapordur. Rapor üzerinde kredi ya da kredi kartlarına yapılan ödemeler dışında kalan borçla birlikte borç bilgileri de detaylı görülür. 2013 yılında yapılan son düzenlemeler sonucunda fatura ödemeleri de risk raporunda yer alan bir diğer kalem haline getirilmiştir. Risk Merkezi tarafından oluşturulan risk raporu kredi puanını etkiler ve ödemeler düzenli ise kredi puanına olumlu etki yapar.
Risk raporu ile kişinin bundan sonraki kredi ya da kredi kartları ödemelerini düzenli yapıp yapmayacağına dair garanti olmasa da ödeme alışkanlıklarına yönelik fikir sahibi olmayı sağlamaktadır.
Risk Merkezi Raporu Ne İşe Yarar?
Risk Merkezi Raporu, ticarette mevcut olan riskleri azaltmaya yarar. Mesela bir kişiye dükkanınızı kiraya vereceksiniz ve risk raporunu inceleyerek bu kişi ile ticaret yapıp yapmayacağınıza karar verebilirsiniz. Risk merkezi raporu kredi puanına da etki etmekle birlikte dört farklı risk raporu bulunmaktadır.
- Kredi Limit ile Kredi Risk ve Tasfiye Olunacak Alacaklar Raporu,
- Çek Raporu,
- Protestolu Senet Raporu,
- Negatif Nitelikli Bireysel Krediler Raporu
Risk raporu, kredi değerlendirmelerinde de gerekli olduğu için bankalara şahsen müracaat edilerek alınabilir ve Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi kurumuna posta ya da e-posta aracılığıyla başvuru yapılarak talep edilebilir.
Risk Merkezi Raporunu Kimler Verir?
Risk raporu, finansal performans ile ilgili doğru bir değerlendirme yapılabilmesi için kredili ürünlere yönelik hem geçmiş ödeme bilgilerini içerirken hem de güncel bilgileri detaylı olarak gösterir. Risk raporu oluşturulurken bankalar ile diğer finans kuruluşlarına dair kullanılan kredi ödeme performans verileri kullanılarak hazırlanır.
Risk Merkezi Raporu bankalardan temin edilebileceği gibi, Findeks gibi kuruluşlar üzerinden belli bir ücret karşılığı alınabileceği gibi artık e-Devlet uygulaması üzerinde de ücretsiz olarak temin edilebiliyor. E-Devlet üzerinden sunulan hizmet karşılığında vatandaşlar aşağıdaki iki farklı raporu ayda bir kez olmak üzere ücretsiz olarak alabilecek.
- Kredi Limit ile Borç Bilgileri
- Çek Bilgileri
Risk Merkezi Raporu Başvurusu
E-Devlet üzerinden risk raporu almak isteyen vatandaşlar, kimlik doğrulama yöntemlerinden herhangi birini kullanarak kimlik doğrulamasını yaptıktan sonra “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” hizmetini seçip ihtiyaç duyulan raporlardan herhangi birini talep edebilirler. Vatandaş tarafından oluşturulan talep Türkiye Bankalar Birliği’ne iletilerek yoğunluğuna göre 2 saat ile 1 gün arasında risk raporu hazırlanarak vatandaşa SMS yoluyla bilgilendirme yapılarak iletilir.
Gönderilen SMS ile hazırlanmış raporun indirilmesi için ‘’rapor şifresi’’ gönderilirken, tekrar e- Devlet sitesine girilerek ‘’Risk Merkezi Raporu Başvurusu” hizmeti seçilmesi durumunda Türkiye Bankalar Birliği doğrulama ekranına yönlendirilerek, SMS ile gönderilen şifrenin girilmesi ile birlikte risk raporu görüntülenecek.
Açılan risk raporunda vatandaşlar çalıştıkları banka ve kuruluş detayları ile birlikte borç bilgilerini ve varsa ödenmemiş faiz borçlarını öğrenebilecek. Aynı zamanda banka ya da finansal kuruluşlar tarafından varsa yasal takibe girmiş açık ya da kapalı borçlarda son 10 yılı kapsamak kaydıyla görüntülenebilecek.
Risk merkezi raporu nasıl okunur?
Risk merkezi raporu, kişinin kredi ve kredi kartlarının yanı sıra finansal borçlarını ne şekilde ödediğini gösteren en önemli belgeler arasındadır. Risk raporunda görülen bu detaylar, kişinin finansal düzenine karşı önemli bilgiler içermektedir. Kişi hakkında son 5 yıla ait kredi bilgilerini bulundurmaktadır.
Risk merkezi raporu nasıl temizlenir?
Kişinin kredi ve kredi kartlarını düzenli şekilde ödemesi, risk merkezi raporunu olumlu yönde etkilemektedir. Ancak tamamen olumlu bir grafik oluşabilmesi için 5 yıl boyunca bu düzenin devam etmesi gerekmektedir. Risk merkezi raporu anlaşmalı bankalardan alınarak takibi yapılabilmektedir.