PTT Tarım Kart, tarımla uğraşarak üretim yapan ve tarımsal giderleri ile ihtiyaç halinde nakit ihtiyacı karşılamak üzere kullanılabilen bir kredi kartıdır. Tarım Kart, üye iş yerlerinde kullanılabilen bir kredi kartı olmakla birlikte ödeme için tarih hasat tarihi olarak belirlenmektedir. Yapılan tüm harcamalar hasat sonunda çiftçinin eline geçen para ile yılda bir kez ödenmek üzere düzenlenmektedir.
Kartın en önemli özelliği, sadece tarımsal ihtiyaçlar ve nakit çekim için kullanılabilmesidir. PTT Tarım kart ile mazot, gübre, yem, fidan, ilaç ve tarım için gerekli olan araçlar alınabilmektedir.
PTT Tarım Kart ve Özellikleri
PTT tarafından sunulmuş olan PTT Tarım Kart sahibi olabilmek için öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) adı verilen sisteme kayıt olmanız gerekmektedir. Çünkü başvuru sırasında ÇKS’ye üye olduğunuza dair evrak istenmektedir ve kooperatif üyesi olmanız da gerekmektedir. Ayrıca PTT Tarım Kart’ın sunduğu pek çok avantajda bulunmaktadır.
- Çiftçiler PTT şubelerinden yaptıkları işlemler için ekstra bir komisyon ödemeyecektir.
- Çiftçilere çok daha uygun faizle kredi sağlanacaktır.
- E-ticaret hizmetlerinden çiftçilerde PTT Tarım Kartları ile faydalanabilecek.
- Çitçilere Tarım Kart ile sağlanacak nakdi yardım 2,5 milyar TL olmakla birlikte nakdi olmayan yardım 6 milyar TL civarında olacaktır. Böylelikle çiftçi hasat tarihinden önce nakdi ihtiyaçlarını karşılayabilecek.
- Kart sahipleri PTT’nin PTT KEP, PTTcell, PTT Sigorta gibi hizmetlerinden de faydalanabilecek.
- İhracat yapan çiftçiler için destek sağlayacak.
- PTT Tarım Kart için herhangi bir kart ücreti ya da aidat istenmemektedir.
PTT Tarım Kart Başvuru Nasıl Yapılır?
PTT Tarım Kart başvurusu, PTT şubelerine nüfus cüzdanı ile başvuru yoluyla gerçekleştirilir. Henüz telefon ile başvurma seçeneği olmamakla birlikte konu ile ilgili çalışmalar devam edecektir. Aynı zamanda başvuru sırasında başvuru belgeleri istenilebilir ki bunların başında ÇKS’ye üye olduğunuza dair belge gelmektedir.
PTT Tarım Kart Dışında Tarım Kartı Veren Bankalar
PTT dışında çiftçiler için özel bankalar ve devlet bankaları da kredi kartı vermektedir. Özellikleri açısından aynı gibi görünen kartların sunduğu avantajlar değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle kartların özelliklerini öğrenerek ve banka kredi notunuza göre başvuruda bulunabilirsiniz.
- Ziraat Bankası Başak Kart
- Vakıfbank Tarım Kart
- Yapı Kredi Verimli Kart
- Türk Ekonomi Bankası (TEB) Harman Kart
- Akbank Tarım Kart
- Kuveyt Türk Tohum Kart
- QNB Finansbank Tarım Kart
- Türkiye İş Bankası İmece Kart
- Şekerbank Hasat Kart
- Fibabanka Tarım Kart
- Anadolu Bank Tarım Kart olarak sıralanabilir.
ÇKS Belgesi Nasıl Alınır?
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olmayan çiftçiler, PTT Tarım Kart imkanından faydalanamaz ve ÇKS Belgesi iki farklı şekilde alınabilmektedir. Bunlardan birincisi internet üzerinden e-devlet kanalıyla yapılabilirken, ikinci olarak şahsen İl ya da İlçe Tarım Müdürlükleri’ne başvuru formu doldurularak yapılmalıdır. Aynı zamanda başvuru formuna ilave olarak;
- C. kimlik belgesi (Arazi kimin ise, onun kimlik belgesi),
- Vergi Numarası,
- Taahhüt Belgesi,
- Tarım yapılacak yer kiralık ise; kira sözleşmesi,
- Tapu fotokopisi,
- Muhtarlıktan onaylı belge,
- Tarım Müdürlüğü’nün döner sermayesi için yapılan bağış belgesi istenilmektedir.