Nafakaya icra konulurmu
nafakaya icra konulurmu

Evlilik müessesesinin dağılmasından sonra sürekli kadınların yanında olan Medeni Kanuna göre eşlere geçimini idame ettirebilmesi adına aylık nafaka ücreti bağlanmaktadır. Ödenen nafaka ücreti çocuk olması halinde varisiyle birlikte kendisine de bu nafaka ücreti ödenebiliyor. Konumuzun başlığına dönersek eş yada çocuklar nafaka alırken ödenmemiş borçlarından dolayı bu kişilere icra geldiğinde nafakaya icra konulur mu sorularına cevap vermeye çalışalım.

Bankalar Nafaka Gelirine El Koyabilir mi?

Eşlerin ayrılmalarına müteakip adli makamlarca eşlerin gelirleri ve giderleri üzerinden kıyasla nafaka ücreti eşe ve çocuklarına bağlanır. Devlet memuru ya da çalışan belirlenen nafaka ücretini belirlenen tarih aralığında kişinin hesabına yatırmak zorundadır. Bu para yatırılmadığı takdirde nafakayı alacak olanlar kişinin maaşına temlik koydurarak maaşından otomatik olarak kesilmesini ve kişinin kendi hesabına yatırılmasını sağlayabilir. Burada banka hesabına yatırılan nafaka ücretleri devam ederken alıcı türlü sebeplerle banka ya da diğer borçlarını ödeyemez duruma gelmesi halinde kişiye icra gönderilmesi muhtemeldir. Gönderilen icra ile yine ödeme gerçekleşmezse kişinin öncelikle banka hesaplarına el konulur. Fakat burada nafaka ücretine el konulması kanunen yasaktır. Çünkü kişilerin asgari geçim tutarı olan ve asgari geçimini sağlamak için elde ettiği gelirlerine el konulması mümkün değildir. Fakat ayrılmış olduğu eşinin maaşından kesilen ya da eşi tarafından nafaka miktarının yatırılması işlemini bankalar kendi bünyelerinde incelemeleri mümkün değildir. Kişinin hesabına bloke konulmuştur ve hesabına herhangi bir giriş olması halinde giren paranın çekilmesi mümkün değildir. Yani banka nafakanıza direk el koymuş olur.

Nafakaya Banka El Koyarsa

Yaşamını idame ettirebilecek asgari geçim maaşı olan nafaka banka tarafından el konulursa burada yapabileceğiniz husus bankaya nafaka karşılığı gelen bu paranın iadesi ve blokenin kaldırılması için yazılı müracaatla başvuruda bulunmanız gerekir.

Yapılan düzenlemeler neticesinde Genel Sağlık Sigortası Kanununun ilgili maddesi gereği dul ve yetim aylığı alan kadınlar ile nafaka alan kadın ve çocukların gelirlerine haciz konulamamaktadır. Yani yasal olarak bu gelire el konulamayacağı belirtildiğinden bu hususu bankanız ile görüşerek herhangi bir icra söz konusu olmasa dahi nafaka gelirinin olduğu banka sistemine işlenilmelidir. Bu işlem sonrası muhtemel hacizlik olaylar sonrasında banka hesabınıza bloke koymayacaktır.

Baba Evine İcra Gelir mi?

Eşlerinden ayrılan taraflar yaşamını idame ettirebilmek için baba evine taşınabilirler. Bu durumda resmi olarak ikamet adresini de buraya aldırmak zorundadırlar. Yaşam adresini baba evine aldıran kişilere haciz gelmesi durumunda baba evinde olması bir şeyi değiştirmez ve icra işlemi yapılır. Fakat burada yine nafaka ücretine haciz konulamayacaktır.

Nafaka ücretleri üzerinden icra kesintisi yapılamayacağına dair yüzlerce Yargıtay Hukuk Dairesi kararları örnek olarak bulunabilir. Bu kararlarda özetle; kişinin yaşayabilmesi için, zaruri ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için kesilen nafaka ücretleri herhangi bir takibe konulması, bloke konulması yada hesapta biriken nafaka aylığına haciz caiz değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir