Bankaya gittiğiniz zaman vadeli ve vadesiz olmak üzere karşınızda gördüğünüz hesaplar mevduat hesaplarıdır. Bankaya yatırdığınız tüm paralar, döviz ve kıymetli madenler mevduat olarak ele alınır ve bunların bulunduğu hesaplara da mevduat hesabı adı verilir.
Mevduat hesapları kişisel ve kurumsaldır. Kişisel hesapları banka birikim hesabı olarak ele alırken bir kurum tarafından açılan hesabı ise ticari hesap olarak ele almaktadır. Mevduat hesapları genel anlamda vadeli ve vadesiz hesap olarak ele alınır. Kredi kartı bir vadeli hesap örneğidir. Banka kartlarınız ise vadesiz mevduat hesabına örnektir.
Vadeli hesaplardan da vadesiz hesaplardan da para çekmek mümkündür. Vadeli hesap aynı zamanda banka ile iş birliği içinde olunan bir hesaptır. Bir kişi vadeli hesabını belirli bir faiz ile bankaya devreder. Bunun anlamı benim size yatırdığım parayı kullanabilirsiniz demektir. Banka da parayı kullanmasına karşılık olarak kişiye belirli bir komisyon öder bu da paranın kullanılması süresi boyunca paraya işleyen faizdir. Vadeli hesaptan para çekmeniz halinde faiziniz de bozulacaktır.
Bankalar özellikle maaş alan müşterilerine maaş mevduat hesabı açalar ve bu hesapları üzerinden ek hesap tanımı ile kredili mevduat hesabına dönüştürürler. Diğer bir adıyla avans hesabı ile verdiğiniz otomatik ödeme talimatlarını hesabınızda para olmasa dahi ek hesaptan kullanarak ödenmesini sağlamış olursunuz.
Açılan mevduat hesapları üzerinden bankalar talimatlarınız doğrultusunda fon alım satımı yapmaktadır. Hesabınızdaki paraya fon alımı yapılırken, sizin para çekmeniz ile otomatik satış yapılmış olur ve hesabınıza geçen parayı çekmiş olursunuz.
Vadeli Mevduat hesabı ile kişi yatırdığı parayı ne zaman çekeceğini bildirdiği ihbarlı mevduat hesapları da bulunur. Kişi yatırdığı para talep ettiği tarihten önce çekerse faizi bozulmuş olur ve hedef kazanç sağlanamaz hale gelir.
Kişiler bankalarda açmış oldukları mevduat hesaplarını unutur ve 10 yıl boyunca hesapta hareketlilik yaşanmazsa, hesaptaki para Sigorta fonuna devredilir. Bunun için bankada unutulan paralara ne olur başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Sonuç olarak mevduat hesaplarını sıralayacak olursak;
- Vadesiz Mevduat Hesabı
- Vadeli Mevduat Hesabı
- İhbarlı Mevduat Hesabı
Açılan başlıca mevduat hesaplarıdır. Resmi kurum ve kuruluşları kendi mevzuatları içerisinde farklı hesaplar açarak bankacılık faaliyetlerini yürütmektedirler.
Mevduat Hesabı Nedir?
İşlem hesabı ya da tasarruf mevduatı olarak da bilinen mevduat hesabı, hesap sahibinin para yatırıp çekebildiği hatta yatırım yapabildiği bir hesap türüdür. Mevduat hesabında yapılan tüm işlemler banka defterlerine kayıt edilirken, kayıt sonucunda çıkan bakiye banka açısından yükümlülük olarak kaydedilmektedir. Kısaca bankanın müşterisi için yapmak zorunda olan tutarı ifade ederken, kimi bankalar mevduat hesabı için ücret talep ederken kimi bankalarda müşterinin yatırdığı fonlar üzerinden müşterisine faiz ödemektedir.
Mevduat Hesap Türleri Nelerdir?
Mevduat hesabı, müşteri özelliklerine ve hesabın kullanılış amacına göre farklı şekillerde isimlendirilmektedir. Bireysel müşteriler tarafından açılan mevduat hesaplarına ‘’Tasarruf mevduatı’’ denilirken, iş yerleri tarafından açtırılan mevduat hesaplarına ‘’ticari mevduat’’ adı verilmektedir.
Bankaların başka bankalarda açtırdıkları mevduat hesaplarına ‘’bankalar mevduatı’’ ve resmi kurumlar tarafından bankalarda açtırılan hesaplara da ‘’resmi mevduat hesabı’’ denilmektedir. Bankalarda açılan hesaplara genel olarak ‘’mevduat hesabı’’ denilirken, katılım bankalarda açılan mevduat hesaplarına ‘’özel cari hesap’’ olarak isimlendirme yapılmaktadır.
Mevduat hesapları genel olarak vadeli mevduat hesabı ve vadesiz mevduat hesabı olarak özelliklerine göre ikiye ayrılmaktadır.
Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?
Yatırım amacıyla belli bir süreliğine yatırılan ve faiz getirisi nedeniyle kazanç sağlanmasına neden olan hesap türüdür. Yatırım aracı vadeli mevduat hesabı olarak değerlendirilirken, yatırım süresi 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık ve 12 aylık olarak farklı vadelerle değerlendirilebilmektedir. Seçilen vade süresine göre yatırım aracı değer kazanırken, yatırılan meblağla doğru orantılı olarak yatırım aracı değeri de artmaktadır.
Vadeli mevduat hesabı açmak için öncelikle bankaların sundukları araştırılmalıdır ki hesap sahibinin beklentilerini karşılaması kolaylaşmaktadır. Vadeli mevduat hesabı açtırmak için banka şubeleriyle iletişim içerine girilmesi gerekirken, hesap açıldıktan sonra banka müşterisi olarak vadeli mevduat hesabı açtırmak mümkün olmaktadır. Vadeli mevduat hesabı takibi banka şubeleri dışından bankanın internet bankacılığı, mobil uygulaması ya da telefon bankacılığı üzerinden yapılmaktadır.
Vadeli mevduat hesabı çeşitleri özelliklerine göre 5’e ayrılır.
- Birikim hesabı, vade süresi 1 gün olan vadeli hesap türüdür ve uzun süreli olan vadeli hesap türlerine göre çok daha az kazandırırken, istenilen zamanda paranın kolaylıkla çekilebilmesi özelliği müşterilere kolaylık sağlamaktadır.
- E-vadeli hesap, mobil uygulama ya da internet bankacılığı üzerinden açılabilen bir hesap türüdür. Bazı bankalarda farklı özellikler sunarak örneğin müşterilerine özel sunulan yüksek faizli hesap türüdür.
- Ara dönem ödemeli mevduat hesabı, 12 ay vadeyle açılabilen hesap türüdür. Banka belirli aralıklarla faiz ödemesi yapabilmektedir.
- Çeyiz hesabı, vadesi oldukça uzun olan ve devlet tarafından ekstra gelir getiren hesap türüdür. Evlilik zamanında çeyiz hesabına yatırılan ana paralar, anaparaya ilave olarak faiz getirisi ve devlet desteği sunulan bir hesap türüdür.
- Hoş geldin vadeli hesabı, bankaların yeni müşterilerine özel hazırladığı bir hesap türüdür. Hesap açtıran müşteriye özel faiz oranları belirlenmektedir.
Vadeli Mevduat Hesabından Para Çekilebilir mi?
Vadeli mevduat hesabından istenildiği zaman para çekilebilmektedir ama hesaptan para çekilirken faiz getirisi vade dolmadığı için ödenmemektedir. Kısaca bu durumda müşteri sadece anaparasını çekebilmektedir.
Vadesiz Mevduat Hesabı Nedir?
Müşteriler tarafından süresiz olarak karşılıksız açtırılan hesap türüdür. Maaş yatırılan ya da para depolamak amacıyla açtırılan vadesiz mevduat hesabı üzerinden istenilen zamanda para çekilebilmektedir. Üstelik vadeli mevduat hesabı açıldıktan sonra vadesiz mevduat hesabında bulunan para aktarılabilmektedir.
Vadesiz Mevduat Hesabı Nasıl Açılmaktadır?
Vadesiz mevduat hesabı açtırmak için banka şubelerine gidilebileceği gibi artık online olarak da hesap açılabilmektedir. Bunun için müşterinin kimlik kartı ya da nüfus cüzdanın yanında olması yeterli olmaktadır. Banka görevlisi tarafından müşterinin bazı belgeleri doldurması gerekmektedir. Bu işlem sonrasında hesap açma için gerekli olan sözleşmelerin imzalanması gerekmektedir.