Kyk kredisi i̇ptal ettikten sonra geri alınır mı
KYK Kredisi İptal Ettikten Sonra Geri Alınır Mı

KYK öğrenim kredisi, üniversite öğrencilik süreci boyunca cazip faiz oranı ile alınan bir kredi türüdür. Günümüzde hemen hemen tüm öğrenciler bu krediye başvuru yaparlar. Söz konusu kredi, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimi süresince alınabilir. Alınan kredi sayesinde öğrenim yaşamı, mümkün olduğu kadar maddi anlamda öğrenim yükünün hafiflemesini sağlar. Karar değişikliğine göre KYK iptal veya tekrar başvuru adımları izlenebilir.

Her yıl Türkiye İstatistik Kurumu ÜFE verilerine göre öğrencilerin alacağı KYK öğrenim kredisi miktarı değişir. 2022 yılı verilerine göre ön lisans ve lisans öğrencilerine 850 TL, yüksek lisans öğrencilerine 1700 TL, doktora öğrencilerine ise 2550 TL KYK öğrenim kredisi verilir.

Bir kısım durumlarda öğrenci, almış olduğu KYK öğrenim kredisini iptal ettirmek isteyebilir. KYK iptal etme işlemi e-devlet üzerinden yapılabilir. KYK iptal etme üç aşamalıdır.

  1. Kredi/Burs Listenizden iptal etmek istediğinizin seçimi.
  2. Kredi/Burs İptal Onayı
  3. İşlem Sonucu
Iptal edilen kyk geri alinir mi
Kyk i̇ptal ettikten sonra geri alınır mı?

www.turkiye.gov.tr internet adresine girilerek “Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu” menüsüne girerek burada bulunan “burs/kredi iptal/vazgeçti” seçeneği işaretlenerek iptal işlemi pratik şekilde gerçekleştirilebilir. Bu işleme hızlıca ulaşmak için kredi iptal bağlantımıza tıklayabilirsiniz. İptal işleminin onaylandığı bilgisi ekranda görüldüğü anda Kredi ve Yurtlar Kurumu bilgi sistemine de kredinin iptal edildiği bilgisi düşecektir. Sisteme bilgi düşmesinden sonra müteakip ay öğrenim kredisi yatmayacaktır.

Öğrencilerin bir kısmı KYK iptal etme yoluna gitmek isteyebilir. İptal işlemi gerçekleşen öğrenciler arasında da bir kısım öğrencinin verdiği karardan pişman olarak tekrar kredi başvurusu yapmak istediği görülür. KYK iptal edilen krediyi tekrar alma durumu, kredi taahhütnamesine göre mümkün değildir. Fakat öğrencinin Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürlüğüne bizzat başvurarak kredi almak istediğini beyan etmesi durumunda sistemde tekrar kredi almaya yönelik düzenleme yapılabilir. Bu sayede öğrenci, öğrenim sürecinin geri kalan dönemi için tekrar kredi almaya başlayabilir.

KYK iptal etme işleminden sonra tekrar müracaat edilerek kredi alınması durumunda, öğrenim sürecinin kalan kısmından itibaren kredi ödemesi yapılır. Yani kredi alınmayan sürenin kredisinin alınması mümkün değildir. Öğrencilerin en çok merak ettiği ve araştırdığı konu da alınamayan kredilerin sonradan alınıp alınamayacağıdır. İptal edilen KYK kredisinin tekrar alınması için başvuru yapılabilir ve muhtemelen olumlu sonuçlanacaktır. Ancak aynı öğrenim dönemi içerisinde KYK kredisi iptal edildikten sonra başvuru kabulü olmamaktadır. KYK kredi kabul dönemleri yılda bir kez gerçekleşmektedir ve bu dönem genelde her senenin Ekim veya Kasım aylarında gerçekleşmektedir.

KYK Kredi İptal Edilir Mi?

KYK öğrenim kredisi alınırken öğrenciye imzalatılan yazılı sözleşmede kredinin iptal edilemeyeceğine dair madde bulunmaktadır. Fakat uygulamada öğrencinin menfaatine olacak şekilde talep edilmesi halinde kredinin iptali mümkündür. Yukarıda belirtildiği gibi e-devlet üzerinden KYK iptal etme işlemi gerçekleştirilebilir. Kredinin iptal edilmesi durumunda anında Kredi ve Yurtlar Kurumu bilgi işlem sistemine gerekli güncelleme bilgisi düşer. Bu işlemin gerçekleşmesinden sonra seyreden ay öğrenci, öğrenim kredisini alamaz.

KYK iptal edilen krediyi tekrar alma durumunda ise sisteme bilgi düşmesinden sonraki ay, öğrenci kredi almaya başlayabilir. Öğrencinin tekrar kredi alması durumunda da iptal edilen dönemdeki değil, tekrar başvuru yaptığı dönemdeki kredi oranı geçerlidir. Yani öğrencinin krediyi almadığı süredeki artıştan, kendisinin menfaatine olacak şekilde otomatik olarak düzenleme yapılır. İptal edilen krediyi tekrar alan öğrenci, bu süreçten sonraki ÜFE oranlarında yapılan artıştan da yararlanabilir. Öğrenci geri kalan sürede aldığı kredi miktarı ile maddi olarak rahatladığı gibi iptal edilen süredeki krediyi de sonradan ödemek zorunda kalmaz.

Öğrenim kredisinin geri ödenmesinde, kredinin öğrencilik sürecinde fiilen alındığı süre önemlidir. KYK iptal etme işleminin yapıldığı süre geri ödemeye tabi değildir. Geri ödeme faizinin ne olacağı da kredinin alındığı dönemle ilgilidir. Yani yüksek öğrenimin 1. Sınıf sürecinde alınan öğrenim kredisine ödenecek olan faiz oranı ile 4. Sınıftaki kredi için hesaplanan faiz birbirinden farklıdır. Bu farklılık, kredinin geri ödemesinin yapılacağı sürenin fazla olması ile ilgili bir durumdur.

KYK Nasıl İptal Edilir?

KYK iptal etme işlemi e-devlet üzerinde yapılabileceği gibi Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürlüğü’ne bizzat başvuru yapılarak da gerçekleştirilebilir. Öğrencilerin bu krediyi almakta bir kısım tereddütler yaşadığı da görülmektedir. Yaşanan tereddüdün başlıca nedenleri, alınan kredinin geri ödemesinin ÜFE oranında belirlenen faiz ile yapılmasıdır. Bunun yanında öğrencilik süresinin tamamlanmasını müteakip 2 yıl sonra ödenmeye başlanan kredi geri ödemesinde zorlanma endişesi, kredinin alınmasında tereddüt yaşanmasına neden olur.

Kredi Yurtlar Kurumu, öğrencinin aldığı KYK kredisini geri ödenmesinde, kişinin çalışmaya başlayıp başlamadığını dikkate almaz. Öğrencilik sürecinin bitmesini müteakip çalışmaya başlayamayan kişilerin kredinin geri ödemesinde maddi zorluklar yaşayabilir. KYK alma ya da KYK iptal etme işlemi yapmadan önce kredinin ne şekilde geri ödeneceği de dikkate alınarak kredi almaya karar verilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir