2022 kyk burs başvurusu nasıl yapılır
2022 KYK Burs Başvurusu Nasıl Yapılır

Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesinde yapılan yurt, burs ve kredi desteği ile yükseköğretim öğrencilerinin eğitim hayat standartları daha iyi seviyelere ulaştırılır. Öğrencilere verilen desteğin geri ödemesiz olanı burs, geri ödemeli olanı ise öğrenim kredisi olarak adlandırılır. Her yıl Kasım ayında öğrencilerin KYK burs başvuruları alınır. Her yıl belirlenen takvime göre değişse de burs ve kredi başvuru sonuçları Aralık ayı içerisinde açıklanır. Burs ya da kredi almaya hak kazanan öğrenciler, takip eden ayda söz konusu ödemeyi almaya başlarlar.

KYK yurt başvurusu ve burs-kredi başvuruları Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bizzat müracaat edilerek ya da e-devlet üzerinden yapılabilir. Her iki yöntemde de sağlıklı şekilde başvuru işlemi tamamlanır. Burs, kredi ya da yurt başvuru sonucunun öğrenilmesi için de yine aynı kurum ve yöntemlerden istifade edilir.

Öğrencilerin, yüksek öğrenim sürecini çok daha kolay ve ailelerine yük olmadan atlatmasını sağlamak amacıyla sunulan bu imkânlar, öğrencilerin hemen hemen tamamının talep gösterdiği alanlardır. Yararlanılan barınma, burs ve kredi imkânları ile öğrencilik sürecinin daha konforlu geçirilmesi mümkündür. KYK yurt başvurusu olumlu karşılanan öğrenciler cüzi bir ücretle barınma ve yemek ihtiyacını karşılayabilir. Burs ya da kredi imkânı ile de temel ihtiyaçlarını temin edebilirler.

KYK E Devlet Başvuru Nasıl Yapılır?

Günümüzde birçok başvuruda olduğu gibi KYK burs başvuru işlemleri de e-devlet üzerinden yapılabilir. E-devlet şifresi ile panele ulaşan öğrencilerin burada bulunan indeks sayfasını okuyup onaylaması gerekir. Başvurunun son gününe kadar öğrenci başvuru işlemlerinde değişiklik yapabilir ya da başvurudan vazgeçebilir.

Başvuru sırasında öğrencinin ekonomik, sosyal ve başarı durumunu içeren bir form talep edilir. Formdaki bilgilerin doğruluğu, Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından teyit edilir. Yapılan değerlendirme sonucunda mevzuata aykırı bir durumu olmayan öğrencilerin KYK burs başvurusu olumlu olarak değerlendirilir.

KYK öğrenim kredisi ve KYK yurt başvurusunda da belli esaslar dâhilinde öğrencinin başvurusuna olumlu cevap verilir. Kredi, burs ve yurt başvuru sonuçlarının değerlendirilmesinde adil bir dağıtım mekanizması dikkate alınır. Bu sayede ihtiyacı olan öğrencilerin burs ve kredi olanaklarından yararlanması temin edilir.

KYK e devlet başvurusu yapmak için öncelikle Yükseköğretim Bilgi Sistemi ile e-devletteki bilgilerinizin birbiri ile uyumlu olması gerekir. Bilgiler arasında herhangi bir tezat olması durumunda bu durumu düzeltmeden başvuruyu gerçekleştiremezsiniz. Bu kapsamda herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına bilgilerinizin doğruluğunu, başvuru aşamasından önce kontrol etmenizde fayda vardır. Aksi durumda başvurunuz geçersiz sayılabilir.

KYK burs başvuru aşamasında dikkate alınan kriterlerden biri de öğrencinin geçmiş öğrenim dönemindeki başarısıdır. Öğrencinin başarı durumu, burs başvurusunun olumlu sonuçlanmasında % 40 oranında etkili olan bir husustur. Yükseköğretim kurumlarına ilk defa kayıt yaptıran öğrencilerin puan durumu hesaplanırken lise dönemindeki not ortalaması baz alınır. Ara sınıflarda KYK burs başvurusu yapıldığında ise öğrencinin yükseköğretim kurumundaki not ortalamasına bakılır. Her iki durumda da not ortalamasının başvuruyu olumlu etkileme oranı % 40’tır.

Öğrenciye burs verilirken üniversite sınavında dereceye girip girmemesi de bursun olumlu sonuçlanmasını sağlayan hususlar arasındadır. Üniversite sınavında sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanında ilk 100’e giren öğrencilerin burs tutarı, normal burs tutarının 3 katıdır. Bunun yanında şehit ve gazi aileleri, % 40’ın üzerinde engeli bulunanlar, anne-babası vefat etmiş olanlar, koruma altında ortaöğretimi tamamlayanlar ve milli sporcular, herhangi bir değerlendirmeye tabi tutulmadan burs alabilirler. Söz konusu özel durumun KYK burs başvuru aşamasında belirtilmesi yeterlidir.

KYK burs başvurusunu e-devlet üzerinden tamamlamak için buraya tıklayabilirsiniz.

KYK Yurdu Başvuru Nasıl Yapılır?

Burs ve kredi başvurularında olduğu gibi KYK yurt başvurusu da e-devlet üzerinden yapılır. Söz konusu başvurular her yıl Ekim ayında yapılır ve en geç Aralık ayında da yine e-devlet üzerinden duyurulur. Başvuru olumlu sonuçlanan öğrenciler derhal yerleştirildiği yurt müdürlüğüne başvuru yaparak yurtta kalmaya başlayabilir.

Devlet yurtlarının tamamen ücretsiz, normal ücretli ve yüksek ücretli olanları vardır. Söz konusu yurtlardaki fiyat farkı, yurdun imkânlarına göre belirlenir. Yapılan KYK yurt başvurusunun değerlendirilmesinde öğrencinin talepleri dikkate alınır. Talepler değerlendirilerek ilgili yönetmelik esaslarına göre öğrencinin hangi yurda yerleştirileceğine karar verilir. Başvuruda etkili olan kriterleri daha ayrıntılı olarak incelemek için Yükseköğretim Kurumları Kredi ve Yurtlar Yönetmeliğini inceleyebilirsiniz.

Kredi ve Yurtlar Kurumu’na dair burs, kredi ve yurt hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için KYK ile ilgili diğer yazılarımıza göz atmak isteyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir