Kredi skoru
kredi skoru

Gerçek kişinin finansal geçmişindeki risk faktörlerinin incelenerek oluşturulan puanlamaya Kredi Skoru denilmektedir.

Kredi başvurularında banka öncelikle Kredi Kayıt Bürosundaki kredi notunuzu sorgular ve buradaki kredi skoruna bakarak onay verir yada reddeder. Ancak KKB puanlamada nasıl bir uygulama gerçekleştirdiği konusunda ayrıntılı bilgi vermez.

Kredi notunuzu öğrenmek adına dokuz banka tarafından kurulan Findeks çatısı altında oluşturulan danışmanım paketleri mevcuttur. Bu paketler ile birlikte ekonomi alanında yapacağınız alışverişler, ödemeleriniz ve alacağınız krediler ile kredi notu yükseltme adına yapacağınız hareketlerinize yön vermeniz mümkündür. Bunun için Findeks Not Danışmanı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kredi Skoru Nasıl Yükseltilir?

Günümüzde ev almak isteyenler, araba sahibi olmak isteyenler, evlenmek isteyenler gibi birçok ihtiyacını, isteğini karşılamak üzere en yakın finans kuruluşu olan bankalardan kredi kullanmayı tercih etmektedir. Bankalar tarafından kişilere sağlanan krediler, kişilerin bir anda ihtiyaç duydukları nakit parayı sağlaması açısından birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Kredi Skoru

Bankalardan kredi almak isteyen her kişiye kredi veya istediği tutarda kredi çıkmamaktadır. Sonuçta bankalar her isteyene kredi verseler, dönüşü olmayan krediler yüzünden zor durumda kalacaklardır. Bunun nedeni, kişinin sahip olduğu kredi skoru ile ilgilidir. Bankalar tarafından kredi skoru olarak tabir edilen bu durum, kredi için başvuruda bulunan kişi veya kurumun kredi yeterliliğini somut bir şekilde gösteren bankalara özgü puanlama sistemidir.

Kişinin geçmiş dönemlerde kullandığı krediler, kredi borçlarını düzgün ödemesi, bazı risk faktörleri bu kredi skoru belirleme konusunda etkili olmaktadır. Kişilerin sahip olduğu kredi skoru sadece kredi taleplerinde değil sigorta işlemlerinde de önemli olmaktadır.

Kredi Skoru Yükseltme

Kredi başvuruları reddedilen kişilerin genellikle reddedilme sebebi, kredi skoru ile ilgilidir. Kişi veya kurum kredi skorunu yükseltmek istiyorsa, bankalara olan ödemelerini geciktirmeden gününde yapmalı, aksatma yoluna gitmemelidir.

Borçlanma oranını düşük tutmak, kısa aralıklarla sık kredi başvurusunda bulunmamak, yasal veya idari takibe girmemiş olmak, kredi kart limitinin yarısından fazlasını geçmemek, kredi kartı borçlarının en az asgari tutarını ödemek, çok sık adres değiştirmemek, kullanılmayan kredi kartlarını kapattırmak, banka ile mevduat ilişkisini artırmak kişi veya kurumun kredi skorunun yükselmesini sağlamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir