Kredi sicil kaydı, tüketiciler için tutulan bir rapor olmakla beraber kredi ya da kredi kartı ödemelerine yönelik finans kuruluşları için referans olması için tutulan bir uygulamadır. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi (TBB) ve Kredi Kayıt Bürosu‘nun tuttuğu kredi sicil kaydı, tüketicinin ödemelerinde gecikme olduğu zaman ya da yasal takibe düşmesi durumunda güncellenir ve kötü sicil olarak algılanır.
Kara liste olarak tanımlanan ve tüketici olarak kötü sicil olarak kabul edilen durum, borç ödenmesi durumunda dahi 5 sene sonunda temizleniyor ve KKB Banka sicil güncelleme yapsa dahi bankalar olumsuz sicilinizi hala görebildiği için, isterse başvurulara olumsuz yanıt verebiliyor. Bu nedenle ileride krediye ihtiyaç duyabilme ihtimalinize karşın kredibilitenizin bozulmaması adına, kredi ödemelerinizi düzenli olarak yapın ve kredi kartınızı bütçeniz dışında bir borçlanma aracı olarak kullanmayın.
KKB Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
KKB sorgulama işlemi yapılarak, kredi notu öğrenilebilir. Bunun için Findeks sistemi üzerinden sorgulama yapılabilmektedir. Sistem ücretli bir üyelik gerektirmekle birlikte ücreti ödeyen herkes güncel kredi notunu öğrenebilir. Üyelik aylık olarak yapılmaktadır ve üyelik bitinceye kadar 1 ay boyunda KKB sorgulama işlemi gerçekleştirilir.
Yeni yapılan düzenleme ile e-devlet uygulaması üzerinden de ‘’Risk Raporu Sorgulama Süreci’’ yapılmaktadır ama kredi notu ile ilgili bir bilgi verilmektedir. Ayrıca sorgulama yapılabilmesi adına sistem üzerinde cep telefonunuzun kayıtlı olması gerekmektedir.
Diğer bir KKB sorgulama yöntemi banka şubelerine giderek, kredi notunu öğrenmek istediğinize dair bilgi paylaşımında bulunmaktır.
KKB Puanımı Nasıl Artırabilirim?
KKB puanını artırmak için öncelikle ödeme güçlüğü çekiyorsanız;
- Ödemeleri bütçeye göre yapılandırmayı tercih edin.
- Kredi çekerek, bütün borçları bir çatı altında toplayın.
- Gerekli olursa ipotek göstererek, kredi limitiniz artırmaya çalışın.
- Ödemeleri bir gün bile geciktirmeyin.
Eğer geçmişte bir kredi takibi yaşamışsanız,
- Limite bakmaksızın kredi kartı edinin.
- Bankalarla aktif olarak çalışın ve fatura ödemeleri gibi farklı ödemeleri banka aracılığıyla yapın.
- Ödemelerde gecikme yaşamayın.
- Kredi notunuz yükselmeden kredi başvurusunda bulunmayın.
Kısaca kredi notunun yükselmesi açısından hızlı bir şekilde yapılması gereken aktif kredi kartı kullanıcı olmak ve ödemelerin çok düzenli bir şekilde yapılmasıdır.
Kredi Puanım Düşük Kredi Alabilir miyim?
Kredi puanınız düşük ise, kredi kullanmanız biraz zor olmaktadır. Bunun için kredi notu için bir değerlendirme yapılmış ve kredi notuna göre kişilerin kredi çekme konusunda riskleri belirlenmiştir.
En Riskli Orta Riskli Az Riskli İyi Çok İyi
0-699 700-1099 1100-1499 1500-1699 1700-1900
Yani kredi başvurusuna olumlu cevap alabilmek açısından en azından az riskli grup içerisinde olmanız gerekmektedir.
En riskli grupta bulunan kişiler, kredi notunu yükseltmeden kesinlikle kredi alamayacağı gibi bu kişilerin muhtemelen ödemelerde gecikme söz konusu olduğu için banka güven duymayacaktır ve kredi başvurusuna ‘’Red’’ cevabı verilecektir.
Kredi Notu Düşük Olanlara Kolay Kredi Veren Bankalar
Evrak ve kefil istemeden online olarak kredi başvurularının yapıldığı bazı bankalar kredi notu düşük olanlara kolay kredi veren bankalar arasında değerlendiriliyor. Bu bankalar arasında,
- N Kolay Kredi – Aktifbank
- CEPTETEB Kredi – TEB
- Com Kredi – QNB Finansbank
- ING e-Kredi – ING yer almaktadır. Fakat ING değerlendirme sonucunda gerekli görürse, belge ya da kefil isteyebilmektedir.
Kredi notunuz düşük ise ve kredi kullanmak istiyorsanız; teminat göstererek gerekli güven ortamını oluşturabilir ya da kefil göstererek kredi başvurunuza olumlu cevap verilmesini sağlayabilirsiniz.