Kira kredisi
kira kredisi

Yeni iş yeri veya ev kiralamayı düşünen kişilerin kiralama aşamasında mülk sahibinin yada aracı bulunan emlakçının kiralanan mekan için yıllık kirasını peşin isterken aynı zamanda depozito da istemektedir. Ancak kiralayacak kişi peşin olarak bunları ödemesi miktarın yüksekliğinden dolayı zor olduğu aşikardır.

Özellikle ilk defa iş yeri açmak isteyen girişimciler sermaye ihtiyacı gibi sebeplerden dolayı yüklü miktarlardaki kira bedellerini, bu bedel özellikle yıllık olduğu zaman daha yüksek olduğundan dolayı ödemekte zorlanırlar.

Bu arada mülk sahipleri ise verdikleri taşınmazın kira ücretinin gelmesini, mülkle ilgili bir problem yaşamamak istediklerinden dolayı elbette kendi çerçevelerinde haklı olabilirler.

Bu yüzden dükkan, fabrika, büro, dershane gibi özellikle ticari faaliyetlerde bulunan işletmeler ile girişimciler depozito, peşin kira bedeli gibi ücretleri ödemek üzere bankalardan işyeri kira kredisi kullanabilmektedirler.

Bazı taşınmaz sahipleri bu kiralama işlemi ile yapılan kontrat gereği sözleşme süresi boyunca ödenecek ücreti peşin olarak talep edebilmektedirler.  Burada kiralayan girişimci işlerinin kötü gitmesi, gerekli ticareti sağlayamaması gibi sebeplerle iflas ettiğinde buradan zarara uğramak istemeyen kiralayanlar için avantajlı bir durum gibi görünmektedir.

Ayrıca bu kira kredisinden tacirler, esnaflar, tüzel kişiler ile gerçek kişilerde faydalanabilmektedir.

Ülkemizde kira kredisi tahsis edilmesinin başını çeken İş Bankası, Akbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası uygun faiz koşullarında bu hizmeti vermektedir. Ancak burada kiralama yapanlar, ancak kira vergisini ödemeyenler açısından zararlı bir durum gibi görünebilir. Aslında ödemeleri gereken vergileri ödemekten imtina eden gayrimenkul sahipleri bu işlem sonucu kendilerine kira bedelinin havalesi yapılacağından bu ücretin vergisi de otomatik olarak kesilecektir.

Her ne kadar tüketici kredisi gibi görünüyor olsa da; kira kredisini ayıran en önemli özellik burada mülk sahibine yapılan havalede havale bedelinin yüzde 15 gibi bir kısmının kesilerek yapılmasıdır. Bu kesintiyi banka kiracının işi bırakması, işi yürütemez hale gelmesiyle verilen kredinin geri ödemesinin yapılamaması durumları için yapmaktadır.

Bankaların kira kredileri için farklı kampanyaları mevcuttur. Bu anlamda Kira Paketi ile Vakıfbank kira havalelerinden ve yapılan eft’lerden masraf alınmadığı gibi açılan hesap üzerinden de Hesap İşletim Ücreti almamaktadır. Ancak kira bedeli 300 lira ile sınırlıdır.

Albaraka Türk ise konut kira finansmanı kampanyası ile konut bazında yıllık ödenecek kira ve masraflarını taşınmaz sahibine peşin olarak öderken, kiracı ödenen bu miktarı 12 ay vade ile taksitle ödeyebilmektedir.

TEB ise toplu olarak konut sahibine yapacağı ödemeyi peşin olarak yaparken, kredi tahsis ücreti almamaktadır ve kredi geri ödemesini talep halinde üç ay ertelemeli olarak yapmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir