Bankalar farklı şubelerle hizmet verdiği için çalışan kişi sayı çok fazladır ve bu çalışanlar tarafından müşterilerine kredi ya da kredi kartı verilir ama ödemeler bazı nedenlerden kaynaklı geri alınamaz. Bunun üzerine banka çalışanlarından ödeme konusunda gerekli uyarılar yapılır fakat buna rağmen ödemelerini düzenleyemeyen müşteriler bankaların bağlı bulunduğu kurumlar tarafından kara listeye alınır. Siz de eğer böyle bir durum yaşıyorsanız ve ‘’Banka Kara Liste Sorgulama’’ işlemi için yazımızın devamını mutlaka okumalısınız.
Kara Liste Nedir?
Kara liste adı verilen ve bankaların kredi kartı kullanıcıları ya da kredi kullanıcıları tarafından düzenli ödeme yapmadıkları durumda isimlerin yazıldığı ve yeni işlem yapmalarını engelleyen listenin adıdır. Kara liste sadece düzenli ödeme yapmayan ve icralık olmuş müşterilerin yer aldığı bir listedir ve bu listede adı bulunan bir müşteri hiçbir bankadan işlemlere dair olumlu yanıt alamamaktadır.
Kara Listeye Nasıl Girilir?
Kara listeye müşterilerinin girmesinin en önemli sebebi, düzenli ödeme yapılmamasıdır. Bir banka müşteri kredi ya da kredi kartı ödemelerinin 90 gün boyunca yapmaz ise, banka tarafından yasal takip süreci başlatılır ve bu müşterinin banka kredi notu düşerken gerekli uyarılara rağmen ödemesini gerçekleştirmezse icra işlemlerine başlanır ve müşteri de banka tarafından kara listeye eklenir. İşin kötü tarafı ise, banka tarafından kara listeye alınan kişi kesinlikle kredi kullanma ya da kredi kartı alma gibi bankacılık işlemlerinden olumlu sonuç alamaz.
Banka Kara Liste Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Merkez Bankası tarafından bankaların kara listeleri kayıt altına alınır ve banka kara liste sorgulaması yapabilmek için birden fazla yol bulunmaktadır.
- Risk merkezi raporu alarak kara liste sorgulama
- Başvuru başvurusunda bulunarak kara liste sorgulama
- Merkez bankası aracılığı ile kara liste sorgulama
Risk Merkezi Raporu ile banka kara liste sorgulama işlemi için birçok banka tarafından müşteri için sunulan Risk Merkezi Raporu alınarak yapılabilmektedir. Bankaların şubelerinden ya da online işlem kanalları üzerinden rapor temin edilebilir ve rapor sayesinde kişi kara listede olup olmadığını rahatlıkla anlayabilir. Risk Merkezi Raporu veren bankalar ise;
- Vakıfbank
- Ziraat bankası
- Halkbank
- İş Bankası
- TEB
- Finansbank
- Garanti bankası
- Akbank olarak sıralanabilir.
Bir kişinin banka kara liste sorgulaması yapmasının en kolay yolu, çalıştığı bankalardan birine giderek müşteri temsilcisinden kredi için başvuruda bulunarak kara listede olup olmadığını kolaylıkla öğrenmektir. Başvuru koşulları incelenen müşterinin kara listede olup olmadığı banka müşteri temsilcisi tarafından işlemler sırasında görülebilmektedir.
Merkez Bankası aracılığı ile kara liste sorgulama için Merkez Bankası Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvuruda bulunması gerekir. Ancak oldukça uzun bir işlem olması nedeniyle banka müşterileri tarafından çok tercih edilen bir yöntem değildir.
Kara Listeden Nasıl Çıkılır?
Banka kara liste sorgulama işlemleri sonucunda kara listede olduğunu öğrenen bir kişi, mutlaka öncelikle kara listeden olumsuz cevaplar almamak adına çıkmak zorundadır. Bunun ise tek çözüm yolu borçların en kısa süre içerisinde kapatılmasıdır. Böylelikle kara listeye girmesine neden olan borçların kapatılması sonucunda kişi kara listeden çıkarılır ama bankalar talepler karşısında önyargılı davranarak, olumsuz cevap vermeye devam edebilir. Bu nedenle en doğrusu kara listeye girmeden kredi ya da kredi kartı borçlarının düzenli ödenmesidir. Ayrıca her şeye rağmen kara listeye girildi ise, bankalarla gerekli güven ortamını oluşturmak için mevduat hesabı açtırmanız ve bankaya otomatik ödeme talimatı vermeniz doğru bir karar olacaktır.