Hgs kara, beyaz ve gri liste
hgs kara, beyaz ve gri liste

HGS sistemi ülkemizdeki ücretli otoyollarda kullanılan bir sistem olup, HGS gri beyaz kara listeler şartlara göre belirlenmiş sınıflandırmadır. Otoyol kullanıcıları için zorunlu olan HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) sınıflandırması tümüyle kullanıcının HGS kullanımına bağlı olarak belirlenmektedir. HGS kart sınıflandırmalarında kullanıcının durumuna göre kısıtlamalar söz konusu olabileceği gibi HGS kart iptali de yapılabilmektedir. HGS sınıflandırması üç farklı şekilde yapılmaktadır.

  • HGS Gri Liste
  • HGS Beyaz Liste
  • HGS Kara Liste

HGS Gri Liste Ne Demektir?

HGS gri liste, 30 TL ve altında geçiş yapabilmesi söz konusu araçları ifade etmektedir. 1. sınıf araç etiketlerine sahip olan araçlara ait olan HGS’de para tutarının 45 TL altına düşmesi durumunda kullanıcıya SMS yoluyla bilgilendirme yapılmaktadır. SMS yoluyla uyarı yapılan kullanıcı ücreti sadece 30 TL ve altındaki otoyollardan geçiş yapabilmektedir.

30 TL ve üzerindeki otoyollardan bakiye yetersizliği nedeniyle geçmeye çalışılması durumunda HGS hesabında yeterli bakiye olmadığı için kullanıcı kaçak geçiş yapmış sayılarak ceza alabilmektedir.

HGS gri liste kapsamına dahil olan bir kişinin bakiyesini tekrar yenileyerek para yüklemesi yapması gerekmektedir. Sadece HGS gri listede olan kişinin değil tüm HGS kullanıcılarının zaman zaman bakiye sorgulaması yapması sistem kurallarını ihlal etmesine engel olarak para cezasına yaşamamasını sağlamaktadır.

HGS Gri Listeden Nasıl Çıkılır?

HGS gri liste kapsamına alınan kullanıcı HGS kartını kullanmaya devam edebilmektedir. Sadece HGS kart kullanımı sonrasında sistem üzerinden SMS aracılığıyla uyarı mesajları gönderilmeye devam edilirken, bakiye yüklemesi yapılmaması durumunda cezai işlemler uygulanacağı da unutulmamalıdır. HGS gri listeden çıkmak için HGS kullanıcısının en az 15 TL bakiye yüklemesi gerekmektedir.

HGS Beyaz Liste Ne Demektir?

HGS kullanıcılarına bakiye yetersizliği durumunda otomatik olarak sistem tarafından SMS yoluyla uyarı mesajları gönderilmektedir. Şayet uyarı mesajlarına rağmen kullanıcı HGS kullanıcıları tarafından bakiye yüklemesi yapılmazsa kullanıcı HGS beyaz liste içerisine alınır ve kullanıcı bakiye yüklemediği sürece HGS kara listeye içerisine dahil edilmektedir. Beyaz ya da diğer renk sistemlerinde olup olmadığını kullanıcı e-devlet üzerinden öğrenebilmektedir.

HGS Beyaz Listeden Nasıl Çıkılır?

Kullanıcının HGS beyaz liste içerisine girmesi tümüyle bakiye ile alakalı bir durum olduğu için ‘’HGS bakiye sorgulama’’ yaparak kullanıcı beyaz listede olduğunu öğrenirse, bakiye ile alakalı olan sınıflandırmada HGS kartına nakit ya da kredi kartıyla bakiye yükleyerek HGS beyaz listeden çıkabilmektedir. Sadece PTT üzerinden yapılan bakiye yüklemelerine 1TL ile 3TL arasında ayrıca bir komisyon alınmaktadır.

HGS Kara Liste Ne Demektir?

HGS kara liste 1. Sınıf araç etiketlerine sahip kullanıcılarının HGS bakiyelerinin 30 TL ve altına düşmesi sonucunda dahil olduğu listedir ve araç HGS kartı bakiye yüklenmemesi durumunda kullanıma kapatılmaktadır. HGS hesabı kara listeye alınan kullanıcının HGS geçerli olan ücretli otoyollardan geçmesi durumunda kaçak geçiş yaptığı kabul edilerek ‘’Kaçak Giriş’’ yaptığı kabul edilerek cezai işlemlere başlanılmaktadır.

Kullanıcının HGS kart bakiyesini 7 iş günü içerisinde 30 TL üzerine çıkarırsa yaptığı otoyol geçişleri bakiyesinden düşülerek cezai yaptırım uygulanmamaktadır. Şayet kullanıcı 7 iş günü içerisinde yeterli olacak bakiyeyi yüklemezse aracı üzerinden ‘’Kaçak Geçiş’’ cezai yaptırımları uygulanır ve geçiş ücretinin 10 katı kadar cezai işlem uygulanmaktadır.

Bu süreçte yasal süre işlemekte olup, yasal süreç içerisinde kaçak geçiş cezasını ödemeyen kullanıcının HGS kartı kapatılmaktadır. Ayrıca kart kapatma cezası dışında ceza geçiş ücretinin 10 katı olacak şekilde para cezası kesilmektedir.

HGS Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

HGS kara liste kullanıcının ‘’HGS bakiye sorgulama’’ yapmadan bakiye yetersizliği sonucunda alındığı olumsuz bir listedir ve HGS kara listeden çıkmak adına kullanıcının yüksek meblağlar ödemesi gerekmektedir. Kullanıcı cezai yaptırım uygulanarak yüksek meblağlar ödememek adına 7 iş günü içerisinde bakiyesini 30 TL ve üzeri yükleme yaparak bakiyesini standartlara getirirse kara listeye dahil edilmemektedir.

HGS kara listeye dahil olmamak için kaçak geçiş borcu dahil olmak üzere kullanıcının en az 30 TL ve üzeri bakiye yüklemesi yapılması gerekmektedir. Bu nedenle düzenli olarak bakiyenin kontrol edilmesi gerekmektedir.

HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kullanıcılarının HGS bakiye sorgulama adına yapabilecekleri farklı yöntemler sistem olarak sunulmaktadır. HGS bakiye sorgulamak ya da HGS borcunu öğrenmek adına kullanıcı,

  • PTT internet sitesi üzerinden,
  • E-devlet sistemi üzerinden,
  • Telefonu aracılığıyla HGS müşteri hizmetleri üzerinden detaylara ulaşabilmektedir.

HGS bakiye sorgulama için PTT üzerinden bilgilere ulaşmak için site adresine giriş yaptıktan sonra ‘’HGS Bakiye Sorgulama’’ menüsüne girerek araç plakası yazılarak bakiye sorgulaması yapılabilmektedir.

HGS Bakiye Sorgulama E-Devlet Üzerinden Nasıl Yapılır?

HGS bakiye sorgulama adına kullanılacak bir diğer yöntem e-devlet sistemine giriş yapmaktır. E- devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra arama menüsüne ‘’HGS Bakiye Sorgulama’’ yazdıktan sonra sitem üzerindeki mevcut bilgelere kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Sistem yoğunluğuna göre kullanıcıya ait plaka bilgilerine göre bir dakika içerisinde borç bilgileri ekrana yansıtılırken, kullanıcının HGS listesine bakiye yüklemesi yapması gerekmektedir.

Telefondan HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?

Telefon HGS bakiye sorgulama yöntemi için internet gerektiği için internet bağlantısı olmayan durumlarda ‘’HGS Müşteri Hizmetleri’’nin aranması bakiye öğrenme adına yardımcı olmaktadır. HGS bakiye sorgulama adına PTT müşteri hizmetleri numarası olan 0 850 460 60 60 aranması gerekmektedir. Müşteri hizmetleri temsilcisi ile yapılan görüşmeler sonrasında HGS bakiyesi öğrenilerek gerekli olan TL yüklemesi yapılaması sonucunda gri listede yer alarak geçiş işlemleri kolaylıkla sağlanmaktadır.

Araba Satılması Durumunda HGS Ürünü için Ne Yapılmalıdır?

Araç sahiplerinin araç satışı sonrasında araçta yapışmış olarak bulunan HGS ürünü için PTT şubelerine gidilerek iptal talebi oluşturulmalıdır. İptal talebi sonrasında alınan araç için yeni HGS etiketi alınması gereklidir.

Eski HGS ürününe yönelik HGS bakiye sorgulama yapıldıktan sonra 7 günü geçirmemek şartıyla mevcut bakiyenin yeni HGS etiketine aktarılması söz konusu olabilmektedir. Şayet bir HGS alınmasına gerek yoksa en geç 1 ay içerisinde mevcut HGS ürünün iptal ettirilmesi ve mevcut bakiyenin de iade edilmesi için PTT şubelerine başvuru yapılması gerekmektedir.

HGS Kartları Çoklu Araçta Kullanılabilir mi?

HGS kartlarına yönelik merak edilen sorular içerisinde yer alan ‘’HGS Kartları Çoklu Araçta Kullanılabilir mi?’’ sorusudur. Burada unutulmaması gereken HGS alınırken araç plakasına tanımlama yapıldığı için sadece belirtilen araçta kullanılabilmektedir. Yani alınan HGS kartının birden fazla araçta kullanılması söz konusu değildir. Her araç için ayrı bir HGS kartının tanımlanması gerekmektedir.

HGS Kart Nasıl Alınır?

HGS kartı almak için başvurular PTT şubelerine yapılmalıdır. Ayrıca başvuru sırasında yapılan bazı evraklara ihtiyaç duyulmaktadır. Bireysel başvurularda gerekli olan evraklar; kimlik, araç ruhsatı ve ruhsat fotokopisidir. Şayet kurum adına HGS kartı alınacaksa gerekli olan evraklar ise; ürün temsil belgesi, araç ruhsatları ve ruhsat fotokopileridir.

Kiralık araçlar için HGS kartı almak içinde bazı evraklar istenmektedir. PTT şubelerine başvuru sırasında araç kiralık sözleşmesi ile birlikte kimlik, araç ruhsatı ve araç ruhsat fotokopisi sunulması gerekmektedir.

HGS ile ilgili soru ve sorunlar hakkında bilgi almak için HGS iletişim numarası üzerinden müşteri temsilcilerine ulaşılarak detaylı bilgi alınabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir