8 Mart Dünya Kadınlar günü anma programları ile birlikte kadınlara bir çok şirket tarafından umut verecek kampanyaların ilanı yapılırken kadınların hemcinsi olan Çalışma Bakanı bir müjdeyi de aylık 400 TL destekli Çocuk Bakım Desteği ile verdi. Bu müjde sonrası haberi duyan anneler şimdiden bu desteğin şartlarını ve olgunlaşmasını beklemeye başladı.
Çocuk Bakım Desteğini Kimler Alacak
Bu destekten faydalanabilmek için neredeyse tek şart İŞKUR tarafından istihdamın artırılması amacıyla oluşturulan mesleki eğitim kurslarına katılmak. Bu kurslara katılan annelere çocuk bakım desteği olarak kurs süresince 400 TL çocuk bakım desteği verilecek. Çocuğu bulunan anneler çocuklarına bakım sorunu yaşamalarından dolayı işe başlamasalar da İŞKUR tarafından açılan programlara katılamıyorlardı. Bu programlara daha çok kadının katılımının sağlanması ve iş gücüne kadın gücünün artırılması için yapılacak olan çocuk bakım desteği önemli bir yer tutuyor.
Bakan Sarıeroğlu Çocuk Bakım Desteği ile ilgili yaptığı açıklama da; 2023 yılına kadar kadınların iş gücüne katılımı için her türlü teşvikte bulunacaklarını, mevcut katılımın % 41 seviyelerine ulaşması için hedeflerinin bulunduğunu belirtti. Kadınlara yapılacak teşvikler için düzenlemenin Mecliste olduğunu söyleyen Sarıeroğlu teşviklerin prime esas kazançlardan verildiğini bunun için verilen teşviklerin 883 lira ile 2 bin 240 lira arasında gerçekleştiğini, teşvikin 18 ay boyunca devam edeceğini belirtti.
Kadınların İş Gücüne Katılımı
Kadınların iş gücüne katılımı ile hedeflenenler arasında erken yaşta ve zorlanarak yapılan evlilikleri önlemekte bulunuyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya 2017 yılının son günlerinde yaptığı açıklamada yapılacak çocuk bakım desteği ile ilgili bilgi vermişti. Son 15 yılda eğitime katılan kız çocuklarının oranın arttığını, yüksek öğretim ile birlikte gelen başarıların bu sayıyı artırdığı belirtmişti.
Kadın-Erkek Meslek Ayrımı
Mevcut işin fiziki durumu, çalışma şartları ve mesai saatleri gibi durumlar Türkiye’de kadın ve erkek iş ayrımı yapılmasına neden oluyor. Mesleklerdeki bu ayrışmanın en çok Enerji sektöründe gerçekleştiği yetkililerce belirtiliyor. Bu nokta da açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak; toplum olarak cinsiyetçi tutumların gözden geçirilmesi gerektiğini belirtirken, mühendise kadın mühendis ya da erkek mühendis denilemeyeceğini, mühendisin mühendis olduğunu söyledi.
Her türlü desteğin verildiği kadınların iş gücüne katılımı için düzenlenecek eğitim programlarına dahil olabilmesi için çocuk bakım desteği ile birlikte yapılacak düzenlemeler ile yeni teşviklerin gelmesi bekleniyor.