Asgari ücretle çalışan işçilerin işinden ayrılmaları ya da iş yerinin kapanması gibi nedenlerle işsiz kalan kişilere verilen, işsiz kalınca 10 ay boyunca temel geçim kaynağının en büyük güvencesi olan işsizlik maaşı istifa edildiğinde de kişilere ödenebiliyor.
Maaşa Haciz Konulduğunda 1/4 Oranında İcra Kesiliyor
Çalışan kişiler bankaya yada başka bir gerçek kişiye borçlu olması ve bu borcunu ödememesi halinde maaşına icra konulur ve maaşının 1/4 oranında aylık icra kesintisi faizi ve masrafları ile kesilerek ödenir. Bu kesinti borç bitene kadar devam eder. Fakat kişi işsiz kalmışsa düzenli bir maaşı kalmaz, sadece 10 ay boyunca yatacak olan işsizlik maaşı ile yaşamını idame ettirir. Bu noktadan itibaren icralık duruma gelen ve işinden olan kişilerin işsizlik maaşına haciz konulur mu gibi sorusu olanlardansanız lütfen yazımızı okumaya devam edin.
İşsizlik Maaşından İcra Kesilemez
Asgari ücretle çalışan kişilerin aylık aldıkları maaşlar ile birlikte işsizlik sigortası kanununa tabi olarak sigorta primi kesintileri uygulanır. Bu primler dahilinde işsiz kalınması halinde bu primlere istinaden iş buluna kadar aylık almaya devam edersiniz. Fakat İşsizlik Sigortası Kanununun 50. maddesinde işsizlik aylığından nafaka borçları haricinde haciz veya devri söz konusu olmadığı konusunda açıkça belirtilmiştir.
İşsizlik Maaşına Bloke Konulur mu?
İşsizlik Sigortası Kanununda belirtildiği üzere damga vergisi haricinde hiç bir kesintiye tabi tutulamayan işsizlik maaşına bankalarda dahil olmak üzere hiç bir kimse veya kurum bloke koyamaz. Maaşınızı almış olduğunuz banka bu tür bir kesintiye uğratırsa mutlaka Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) veya Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) müracaatta bulunulabilir hatta bu işlemin devam etmesi halinde Cumhuriyet Savcılığını suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Borcun Kapanacağı Anlamına Gelmiyor
İşsiz kalanın işsizlik maaşına haciz konulamadığına göre mevcut banka borcunuzun yada diğer borçlarınızın kapanacağı anlamına gelmez. Bu borcu ifa etmekle yükümlüsünüzdür ve borcun ödenmesine kadar geçen sürede bankalardan yasaklı durumuna düşerken aynı zamanda borcunuza faiz işletilecek ve sizler daha fazla ücret ödemek zorunda kalacaksınız. Onun için mevcut borcunuzun ödenmesi adına tekrar düşünmelisiniz ki mantıklı bir yol bulasınız.
İşsiz kalmanızdan dolayı borcunuzu ödeyemez hale gelmek oldukça zorlu bir dönemin başlangıcıdır. Bu gibi durumlara düşmemek için uzun süreli ve büyük miktarlarda borçlanılmaması, iş güvencenizin olmadığı gibi durumlarda bankalardan kredi ürünleri alınmaması olumlu bir adım olacaktır.
İşsiz Kalana İcra Gelirse Ne Yapmalı?
Alacaklılar ne olursa olsun mevcut alacağının tahsilini yapmak için her türlü yasal haklarını kullanacaklardır. Bu haklar içerisinde bulunan haciz kaldırma işlemini özellikle bankalar avukatlar aracılığıyla yaptıkları için alacak tutarı vekalet ücretleri ile birlikte daha yüklü miktarlar tutar. Bu tutarlardan en azını ödeyerek kurtulmak için alacaklılar ile yeni bir ödeme planı hazırlanması için alacaklı taraf ile görüşebilirsiniz. Bununla ilgili Avukata Düşen Kredi Borcunu Taksitlendirme başlıklı yazımızı okuyarak yapmanız gerekenler ve muhtemel sizleri bekleyenleri öğrenebilirsiniz.
İşsizlik maaşı hakkına sahip olabilmeniz için mevcut işyerinizde ayrılmadan önce 120 gün boyunca prim ödemeniz, son üç yıl için ise 600 gün için işsizlik sigorta primi ödemenizi yapmanız gerekiyor. Bu şartları taşıyor iseniz 10 ay boyunca işsizlik maaşı almaya hak kazanmışsınız demektir. Bu hakkınızı kullanmanız için işten ayrılış tarihinden itibaren 30 gün içinde İŞKUR’u şahsen yada internet üzerinden kolay başvuru yapabilirsiniz.
İşsizlik Maaşı Ne Kadar?
Şartları taşıyan ve gerekli başvuruları yapan işsiz kişilere bağlanan işsizlik maaşının hesaplanmasında son dört ay içerisinde alınan maaşın brüt kazancına bakılıyor. Burada kazanılan brüt ücretin % 40 ı kadar işsizlik maaşı ödeniyor ve yapılan ödeme asgari ücret tutarının % 80’ini aşamıyor. İşçilerden % 1, işverenden ise % 2 olmak üzere % 3 oranında işsizlik sigortası primi karşılığı işsiz kalan kişilerin güncel aylık işsizlik maaşı en düşük 811 Lira en yüksek ise 1.623 TL olarak hesaplanıyor.