Issizlik maasi nasil alinir
issizlik maasi nasil alinir

Genelde özel firma ve kuruluşlarda çalışan kişiler işlerinden olma korkuları ile birlikte işten ayrıldıklarında ne yapacakları konusunda endişeleri vardır. Çünkü işsiz bir insanın hemen iş bulması zordur. En azından aradığı şartlarda iş bulması zaman alacağından, bu zaman içerisinde yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayabilme adına maddi tasarrufu bulunması önemlidir.

İşte bu noktada devlet işinden ayrılmak zorunda kalan ve birikimi olmayan işçi ve çalışan kesimlere bir nebzede yardımı dokunması, bir süreliğine de olsa günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmesi adına hazırladığı kanun ve yönetmeliklerle işsizlik maaşı bağlanmasının yolunu açtı.

İşsizlik Maaşı Ne Zaman Alınır?

Birçok kişi çeşitli nedenlerden dolayı işsiz kalmaktadır. Bu durumda işsizlik oranlarının artması, birçok kişinin kendi ve ailesinin geçimini sağlamasını da zorlaştırmaktadır. İşsizlik kişileri manevi yönden yıprattığı gibi maddi yönden de zor durumda bırakmaktadır. Devlet, işsiz kalan kişileri maddi yönden bir süre rahatlatmak için belli bir miktar işsizlik maaşı ödemesi yapmaktadır. Son yapılan torba kanunu ile birlikte işsizlere ödenen bu tutar artık her ayın 5’inde ödenecektir.

İşsizlik Maaşı Almak

Devletin sağladığı işsizlik maaşı imkanından yararlanmak isteyen kişilerin, belli koşulları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu koşulları doldurmayan kişilere işsizlik maaşı ödenmemektedir. İşsiz olan birçok kişi işsizlik maaşı alabilecek kişiler kim olduğunu merak etmektedir.

Bir gün işsiz kalma durumu ile karşı karşıya olan her çalışan için işsizlik maaşı büyük bir umut olmaktadır. Kişilerin işsizlik maaşı alabilmek için gerekli şartlar belirlenmektedir.

İşsizlik Maaşı Almak İçin Gereken Şartlar

Öncelikle işsiz kalan kişinin işten çıkarılmış olması gerekir. Yani kişi kendi hatası nedeniyle işten çıkarıldığında veya işten istifa ettiğinde işsizlik maaşı almaya hak kazanamamaktadır. İşsiz olan kişinin geriye dönük olarak en az 120 gün boyunca bilfiil çalışmış olması gerekmektedir. Ayrıca son 3 yıl için minimum 600 gün sigorta priminin bulunması da aranan şartlar arasında yer almaktadır.

Bu kişilerin dışında iş yeri iflas eden, kapanan kişiler de işsizlik fonundan yararlanabilmektedir. İş yeri kapanan veya iş yeri iflas eden kişiler de işsizlik maaşına başvurarak, gerekli şartlar oluşuyorsa bu haktan yararlanabilmektedir.

Gayri resmi çalışarak, sigortası yatırılmayan kişiler işsizlik maaşı alamazlar. İşsizlik maaşının alabilmesi için SGK kaydının olması ve maaşından bir miktar işsizlik sigortası kesintisi yapılması gerekmektedir.

2018 Yılı İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

2018 yılı Asgari ücret tutarı belli olmasından sonra işsizlik maaşında da değişikliğe gidildi. En düşük işsizlik maaşı 812 TL, en yüksek ise 1623 TL olarak işsiz kalanların cebine girecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir