Daha önce duymayanlar ve haberlerini okumayanlar yeni bir uygulama olarak düşünebilir, ancak Adalet Bakanlığı 27 Mayıs 2016 tarihinde bu projeyi hayata geçirerek icra borcu olan kişilere çok basit adımlarla, hızlı ve vadeli olarak ödeme imkânı getirdi.
Ülke olarak hemen hemen bütün sistemlerde dijital çalışma ortamına geçilmiş durumda. Oturduğumuz yerden bir tek tıkla Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşlarında yapabileceğiniz birçok işlemi rahatlıkla, evimizin, koltuğumuzun konforunda yapabiliyoruz.
İcra Borcunu Kredi Kartıyla Ödemek İçin Ne Yapmalıyım?
Yapabildiklerimizden birisi ise Adalet Bakanlığının sayfası olan vatandaş.uyap.gov.tr sayfasına girmeniz. Bundan sonrası için ise mutlaka e-devlet şifreniz ya da kullanıyorsanız elektronik imza ya da mobil imza uygulamanız bulunmalı.
Şifreli giriş yaptıktan sonra 9 adımda icralık borcunuzu kredi kartınız üzerinden tek çekim ya da taksitli olarak ödeyebiliyorsunuz. Bütün bankaların kredi kartlarının geçerli olduğu sistem üzerinden icra borcu ödeme vadesi ise en fazla 9 taksite bölünebiliyor. Ancak bu işlemler için İcra Müdürlüğü harç ücreti tahsil etmektedir. İcra dosyasında haciz bulunmuyorsa borcunuzun yüzde 2,27 si, ödeme yapılması için tebligat almışsanız ve bankalardaki hesaplarınızda haciz yoksa yüzde 4.55, üzerinize kayıtlı gayrimenkullerde ya da banka hesaplarınızda haciz var ise yüzde 9.10, satış yapılmışsa yüzde 11.38 oranında harç kesintisi yapılıyor.
Ancak ödeme yapılmadan önce borçlu olan kişi ya da vekilince ilgili icra müdürlüğünden dosyanın güncel rakamları hakkında bilgi edinilmesi gerekiyor. Çünkü ödenecek borcun üzerine faiz işlemiş olabilir.
İcra borcunun kredi kartından ödeme uygulaması Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca TURK Elektronik A.Ş.’ye 6493 sayılı yasada belirtilen elektronik para ihraç etmek üzere para kuruluşu olarak faaliyette bulunmasına izin vermiştir. Yani borcun para aktarılmasına aracılık etmektedir.
İcra Borcunu En Fazla Kaç Taksitle Öderim?
Borçlu olan kişilerin borçlarından dolayı yasal işlem başlatılması ile asıl borç üzerine masraflar eklenmektedir. Bu masraflar içerisinde tebligat ücreti, vekâlet ücreti ve faizler eklenebilir. Bu durumda birikmiş borçlarını ödeyemeyen kişilere rahat bir şekilde uzun vadelerde ödeme yapma imkânı getirilmiş oldu. Genel olarak aracı kurum 9 taksite böldürüyor olsa da, kullanmış olduğunuz kredi kartına ait bankanın kendi mevzuatıyla bu vadeyi gerekli komisyon verilerek uzatabilirsiniz.