Hayatınızın ilerleyen dönemler için yapmış olduğunuz planlar, karşınıza çıkabilecek nedenlerden dolayı aksama yaşayabilir. İnsan hayatının aura’sında olan bu durum karşısında aldığınız bir ürün ya da bankadan aldığınız borç paraları ve kredi kartı borçlarınızı ödeyemez hale gelebilirsiniz.
Borçlarınızı ve taksitlerinizi ödeyemez hale gelirseniz sizin için tatsız bir süreç başlayacaktır ve alacaklılar kapınıza dayanacaktır. Borcunuzun tahsilini yapabilmek için vekilleri aracılığıyla icra müdürlüklerine başvuran alacaklılara vekalet ücretleri ve faizler ile ödeyeceğiniz para miktarı da artmış olacaktır.
İcralık Olan Borçlar Taksitlendirilir mi?
Biriken taksitlerimizi veya borçlarınızı icralık olmasından sonra taksitlendirebilmeniz mümkündür. Bunun için alacaklı ile anlaşma yoluna gitmeniz gerekmekte ve yapacağınız anlaşma ile şartları sözleşmede belirtilmesi gerekmektedir. Ancak bu noktadan itibaren borç taksitlerine aksama yaşanmaması gerekir.
Özellikle bankalar kişilerin borcunu bir şekilde ödenmesini isterler. Bu yüzden anlaşma yoluna açıktırlar. Kişi icraya verildiğinde bazen tamamının kapatılması genelde mümkün olmaz. Çünkü kişinin üzerine gayrimenkul gibi değerli bir unsur yoktur ve alacağını tahsil edemez.
Maaşlı Çalışanların İcraya Verilmesi
Kişinin icraya verilmesi çalışan olması durumunda maaşının belli kısmına yapılabilir. Aylık yapılan kesintiler ile kişinin maaşından alacaklılara havale edilir. ¼ oranında yapılan kesintilerle faiz yükü binmektedir. Bu yüzden icralık borçların taksitlendirilmesi borçlu tarafından kârlı olacaktır.
Her ne kadar kişiler borçlu olsa da ulusal ve uluslararası anlaşmalar ile hakları gözetim altındadır. Yani kişi çeşitli nedenlerden dolayı borcunu ödeyemediğinde borç miktarı katlanarak artar. Psikolojik problem yaşamaya başlar. Ailevi problemler ortaya çıkar hatta aile parçalanır. Maddi olarak yaşamını idame ettiremez hale gelebilir.
Günümüzde bankalar bir nevi yasal tefeci olarak karşımızdadır. Yapılan düzenlemeler ve yasalar ile bizlerin nakit ihtiyacını karşılarken, devletle anlaşma haline giderek banka işlemlerinden para kesintileri yapmaktadırlar. Bankada yapacağınız alışverişler için önceden hazırlanan makbu evraklara imza attırmaları, Şubat 2011’den sonra hukuken geçersiz sayıldı. Ancak bankalar yine de görmezden gelmekte ve kişileri mağdur etmekteler.
Takibini yapabilenler mahkemeler ve tüketici heyetleri ile usulsüz yapılan ödemeleri geri alabiliyorlar. Ancak bu şekilde geri alamayanlar ve haklarını bilemeyenler bir hayli fazla.
Ülkemizde kredi kartlarına olan borçlu sayısının artmasıyla bankaların bir bakıma mağdur olmasının ardından bir defaya mahsus yapılandırma hakkı bütün vatandaşlara verildi. 9-72 ay vade aralığında bütün borçlar yapılandırılırken tüketici kredilerinde 48 ay vade ile borç transferi yolu açıldı.
Sonuç olarak olan borcumuz icraya düşmeden önce ve düştükten sonra taksitlendirme yapmanız mümkün. Alacaklı alacağını hiç alamamaktansa, parçalar halinde faiziyle birlikte alması her iki tarafından işine gelecektir.
Merhaba Sayın Yetkili benim şöyle bir durumum var ben,2 ay önceye kadar çalışmıyordum.Babamdan yetim maaşı alıyordum. Bankaya ile gidip görüştüm her ay 300,00 tl ödeyeceğim dedim. Avukatlık bürosu bunu kabul etti. Bankaya olan borcumuda babamdan aldığım 300,00 tl.yi bankanın hesabına gönderiyordum.Bu güne kadar 1.200,00 tl ödeme yaptığım bankadan bana tebliğat ile maaşıma haciz yazısını göndermişler.Bu konuda bana acil yardımcı olabilir misiniz? Ne yapmam gerekiyor?