Gayrimenkul deger artis kazanc vergisi
gayrimenkul deger artis kazanc vergisi

Gayrimenkullere konu olan arsa, ev, tarla ya da maden gibi taşınmaz unsurların alım ve satımı çeşitli vergilere tabi olur. Bu vergilerin dışında taşınmazın sahibinin ödemesi gerekebileceği Gayrimenkul Değer Artış Kazanç Vergisi yapacağınız satış işlemine göre ödenen vergiler arasına alınmıştır.

Gayrimenkul satışından sonra elde edilen gelir sonrası ödenmesi gereken iki farklı kazanç vergisi bulunur. Bunlar ise;

– Ticari Kazanç Vergisi
– Gayrimenkul Değer Artış Kazanç Vergisidir.

Ticari Kazanç Vergisi

Daha çok gayrimenkul alım ve satım işini meslek haline getirmiş kişilerin ödemekle yükümlü olduğu vergilerdir. Gelir Vergisi Kanununa (GVK) göre yapılan düzenlemeler ile belirlenen bu ödeme sürekli bu işi yapan organize olarak faaliyet gösteren özellikle emlakçılar tarafından ödenir. Burada yapılan iş ticaridir ve para kazancı için yapılırken aynı zamanda alınan taşınmazın daha yüksek fiyatlara satılması sonucu doğar.

Gayrimenkul Değer Artış Kazanç Vergisi

Ticari emeller dışında gayrimenkul alımı yapmasının ardından beş yıl içerisinde alımı yapılan taşınmazın satışı sonrası doğar vergi türüdür. Bu konudaki vergi ödeme yükümlülüğünü Ev Satarken Gelir Vergisi Olur mu? başlıklı yazımızda ayrıntılarıyla yer vermiştik .Bu makalemizi okumanızı öneriyorum.

Gayrimenkul değer tartış kazanç vergisinin ödenmediği, ödenemeyeceği bazı istisnai durumlar oluşabilir. Bunların başında ise bahse onu olan taşınmazın hak sahibi edinilme yoludur. Sahip olunurken konu olan taşınmazın kişiye bağış ya da miras yoluyla geçmesi sonucu elde edilecek gelir vergisinden istisna durumuna geçer. Hak edinim tarihinden itibaren beş yıl içinde kişi bu taşınmazı satarsa vergi ödemek zorunda değildir.

Değer Artış  Kazanç Vergisi Nasıl Hesaplanıyor?

Bilindiği üzere ülkemizde bütün yapılan ödemeler kanunlar ve yönetmeliklerle belirlenir. Bu verginin hesaplanması kesilmesi,ödenmesi ise GVK göre düzenlenmektedir. 2006 yılı öncesi bu vergi hesaplaması Toptan Eşya Fiyat Endeksine (TEFE) göre belirleniyorken bu belirlemeye esas konu  ise günümüzde artık Üretici Fiyat Endeksine (ÜFE) yapılıyor. Buna göre taşınmazın alımı ile satım tarihi arasında oluşacak endeksin % 10 ve daha üzeri artması gerekir. Burada endekse paralel olarak artacak olan % 10’luk kısım ödemeye konu vergi miktarını belirler. Bununla birlikte Gelir Vergisi  istisna tutulabilecek durumları vardır. Bu durumlardan birisi 2017 yılı için 11 bin liralık kazancın vergiden muaf tutulmasıdır. Bu tutar her yıl değişiklik gösterecektir ve2018 yılı tutarı henüz belli değildir.

Gayrimenkul alım satımları yüksek bedeller üzerinden yapıldığı için burada ödenecek vergi tutarları da yüksek meblağlar içermektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir