Emlakci komisyonlari
emlakci komisyonlari

Emlakçılara güvenerek taşınmaz gayrimenkul alan ve alım sonrası başlarına gelen türlü sebeplerle şikayetçi olan insanlardan olabiliriz. Öyle ki genel olarak emlakçılara iyi gözle bakılmasa da, alım işlemleri için büyük olasılıkla bir emlakçı vasıtasıyla alım gerçekleştiririz. Çünkü içimize sınan taşınmazı alabilmemiz için bir bakıma onlara muhtaç olmuş olabiliriz.

Emlakçılar alım ve satım yapan kişilerden aldıkları komisyonlar üzerine para kazanırlar. Pe ki bu kazançları normal mi, yoksa kişilerden fazla ücret kesintisi mi yapıyorlar? Gibi sorularımız mutlaka olmuştur ve olacaktır. Çünkü kim durdur yere fazladan ücret ödemesi yapmak ister ki?

Emlakçıya Ödenecek Yasal Komisyon Oranları

Emlakçılar, gayrimenkullerin alımı, satımı veya kiralanması gibi durumlarda alıcı olan kişiyle mal sahibi arasında aracı görevi görür. Bu aracılık işlemini resmi kurumlar denetler ve belirli kanunlar çerçevesinde yapılması gerekir.

Emlakçılar sayesinde mülkünü kiralamak veya satmak isteyen kişi tüketici ile kolaylıkla temas içine girer. Aynı şekilde mülkü satın almak isteyen kişide mal sahibi ile temas haline girebilir. Emlakçılar bu işlemi gerçekleştirirken hem satıcıdan hem alıcıdan belli komisyon almayı yasal olarak hak etmektedir. Peki, emlakçıya ödenecek yasal komisyon oranları nedir?

Emlakçıya ödenecek komisyon ücretinin hesaplanması sırasında “gayrimenkulün net olarak alım veya satım fiyatı üzerinden % 2 +% 18 KDV” formülü kullanılmaktadır. Konuyla ilgili yer alan yasaya göre bu ücret hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil edilebilir.

Ev kiralamalarında ise emlakçının alacağı komisyon oranı sadece kiracıdan alınır. Bu oran evin kontrat süresi ne olursa olsun 1 yıllık kiranın % 10’una ek olarak % 18 KDV bedelidir. Mülk alımı veya satımı yapacaksanız ilk olarak emlakçıyla sözleşme yapmayı ihmal etmemelisiniz. Sözleşme dışında yapılan işlemler ile ödediğiniz ücretlere fatura kesilmemesinden dolayı, emlakçıların vergi olarak ödemesi gereken tutarın ceplerinde kalmasına neden olabilirsiniz. Bu tutarla birlikte ileride doğabilecek anlaşmazlıklar ve mağdur edilmemeniz için geçmişe ışık tutabilecek bu yazılı ve imzalı metinler sizlerin işine yarayacaktır. Ancak sözleşme ile birlikte kapora talep edilmektedir. Bu kapora ücreti sözleşmenin iptal edilmesi durumunda Emlakçıda kalması bir çok kişiyi önlem almaya zorlamaktadır ve bir çok vatandaş bu ücreti geri alamaz. Eğer haklı durumda iken sözleşmenin Emlakçı ya da taşınmaz sahibi tarafından iptal edilmesi durumunda bu ücretin iadesini talep etmelisiniz. Bu ücretin iade talebiniz kabul edilmez ise Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru il hakkınızı arayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir