Bu makalemizde Dosya Masrafı geri alınır mı, dosya masrafı neye göre alınır, alınan dosya masrafını geri alabilir miyiz, nasıl alırız, karar Tüketici Mahkemesine giderse ne yapmalıyım gibi sorular cevap vereceğiz.
Bilindiği üzere 3 Ekim 2014 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete’de Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmeliğe göre artık bankalar tüketici ve konut kredisi gibi kredilerden kredi tahsis ücreti dışında bir ücret kesemezler.
Ancak bu tarihten önce bankalar kullandırdıkları kredilerden kredi tahsis ücreti, tahsis ücreti, dosya masrafı, istihbarat ücreti gibi bir çok kalemden ücret kesintisi yapmaktaydı. 3 Ekim 2014 tarihinden önce kredi kullandıysanız bunları geri almanız mümkün.
Dosya Masrafımızı Nasıl Geri Alırız?
3 Ekim 2014 tarihinden önceki son 10 yıl içerisinde kredi kullandıysanız ve bu kredilere istinaden hesabınızdan dosya masrafı gibi bir kalemden ücret kesildiyse bu ücreti alabilirsiniz. Öncelikle kesilen ücretin dayanağı olan bir belgeyi yazacağınız dilekçe ekine ekleyerek ikametinizin bulunduğu Kaymakamlık Tüketici Hakem Heyetine başvurmanız gerekmektedir.
Tüketici Hakem Heyetleri aldığı dilekçeyi, mevzu bahis olan bankaya göndererek savunma yazısı isteyecektir. Heyetler savunma yazısında; her ne kadar 30 gün içerisinde cevap verilmesini istese de; bankalar cevabı geciktirmektedirler. Hakem Heyetleri işleyişine göre, işlerinin sıklığına göre savunması istenilen savunmaları karara bağlamaktadırlar.
Dosya Masrafımız Karara Bağlandı, Dosya Masrafını Nasıl Alacağım?
Tüketici Hakem Heyetleri bağladıkları kararları şikayetçi ve şikayet edilene PTT yoluyla tebliğ eder. Tebligatın yapılması ile başka bir süreç başlar. Eğer şikayet eden lehine karar verildiyse, kararın bankaya tebligatın yapıldığı tarihten itibaren 15 gün süresi vardır. Bu süre Tüketici Hakem Heyetlerinin bir üst makamı olan Tüketici Mahkemesine itiraz süresidir. Bir başka deyişle banka kararın iptali için Tüketici Mahkemesine 15 gün içerisinde başvurmak zorundadır. Bu süre zarfında itiraz edilmez ise banka kesilen dosya masrafını size iade etmek zorundadır.
15 Gün Sonunda Banka İtiraz Etmedi, Ancak Dosya Masrafımı Ödemiyorlar. Ne Yapmalıyım?
Bankaya ayrılan itiraz etme süresinde banka gerekli işlemleri başlatmamış ve size geri ödemeye yanaşmıyorsa, sizler bunu Banka’yı İcraya vererek iki, üç gün gibi bir süre içinde alabilirsiniz. Ancak icra masraflarını cebinizden karşılamak zorunda kalabilirsiniz.
Banka Dosya Masrafı Kararını Tüketici Mahkemesine Götürdü. Ne Olur?
Banka kararın sonrasında 15 gün içerisinde kararınızın iptali için Tüketici Mahkemesine götürebilir. Bunun için bir çok örnekleri vardır. Bankalar 30 TL değerindeki dosya masrafına itiraz edebildikleri gibi 2.000 TL değerindeki karara itiraz etmeyebiliyorlar. Bu bankanın kendi içerisindeki işleyişine bağlı.
Banka itirazının ardından Tüketici Mahkemesi davayı kabul eder. Kabulün ardından Şikayet eden tüketiciye bir tebliğ yapılarak konu hakkında savunmasının verilen süre içerisinde Tüketici Mahkemesine sunmasını ister. Tüketici bu süre içerisinde savunmasını yazarak ekleri ile birlikte Tüketici Mahkemesine sunar. Burada tüketicinin herhangi bir savunma vermesi mecbur değildir. Bu tüketiciye kalmış bir husustur. Basit yargılama olarak duruşma görüleceğinden Tüketici Mahkemeleri şikayetçinin duruşmaya katılmasını şart koşmaz. Ancak itiraz eden banka vekilleri bu duruşmalara katılmakla yükümlüdür.
Tüketici Mahkemesi verilen karardan sonra itiraz edene ve şikayetçiye mahkeme kararını gönderir. Kararda Tüketici Hakem Heyetinin kararı ya onanır yada iptal edilir. Bununla ilgili Banka Tüketici Kararına İtiraz Ederse başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Karar Tüketici Mahkemesinde Onaylandı Ama Banka Dosya Masrafını Ödemiyor?
Bankalar bütün davaları kaybetseler bile mahkeme kararından faiziyle birlikte ödeme gibi bir karar çıkmayacağından dosya masrafını geri ödemek istemezler. Finans kuruluşları hesaplarında ne kadar çok süre ile tutarlarsa o kadar çok para kazanacaklarını bilirler. Yada caydırma politikası izleyerek tüketicinin vazgeçmesini, ilgilenmemesini isterler. Bu durumda kaybetseler dahi, bir çok dosya masrafını geri ödemekten kurtulurlar ve bu durum işlerine gelir.
Bunun için Mahkeme Kararıyla birlikte İcra Müdürlüklerine başvurursanız birkaç gün içerisinde bankalar sizlerin Dosya Masrafını belirttiğiniz banka hesabına yatıracaklardır.
Tüketici Mahkemesi Tüketici Hakem Heyeti Kararını Bozdu. Tüketiciye nasıl Yansır?
Tüketici Mahkemesi Tüketici Hakem Heyetini bozar ise şikayetçi dosya masrafını bankadan geri tahsil edemeyeceği gibi, mahkeme masrafları, vekalet ve dosya masrafları gibi cebinden fazladan para çıkmaya sebep olacaktır. Tüketiciler bu durumu genelde bilmemektedirler ve başvurdukları hakem heyetlerinden gerekli bilgiyi almalarına rağmen üzerinde durmamaktadırlar. Başvuru yaparken cebinizden fazla para çıkabileceği hususunu göz ardı etmemeniz gerekmektedir.
Dosya masraflarının geri alındığına dair emsal kararlar ;
Konu hakkındaki sorularınızı yorumlar bölümüne yazabilirsiniz.
Merhaba. Dosya masrafını yanında bsmv diye bir şey kesilmiş benden. Bu ücretleri nedir. Alabilir miyim
Tahsin bey BSMV alınan dosya masrafı üzerinden kesilen vergidir. Bu vergiyi de ücretin ödenmesiyle alabilirsiniz.
Tüketici hakem heyeti kararı geldi. Kazandım ama banka parayı yatırmıyor
Hızlı para tahsis ücretini alabiliyor muyum