2017 hakem heyeti limit
2017 hakem heyeti limit
Tüketici limitlerine dair 3 Aralık’ta yayımlanan Resmi Gazete’de yeni rakamlar belirlendi. 2400 Türk Liraya  kadar İlçe Tüketici  Heyetleri, 3.610 Türk Liraya  kadar İl Tüketici  Heyetleri,  daha üstünün ise Tüketici Mahkemelerini bakacağından bahisle artırılmıştır.

Yapacağınız alışverişler ile banka ve benzeri finans kuruluşlarından aldığımız  kredilere istinaden kesilen masrafların miktarları ile  limitlerine göre başvuru yapmamız gereken hakem heyetleri farklılık arz eder.

Bu anlamda ilçelerde faaliyet gösteren  Hakem Heyetlerinin limitlerinin daha düşük olduğu başvuru miktarı, İl Tüketici  Heyeti başvurusunda artarak karşımıza çıkıyor.

Kaymakamlık bünyesinde görev yapan İlçe Hakem Heyeti limiti 2016 için  yapılan uyarlamalarla  2.320,00 Türk Lirası, İl Hakem Heyetinin  ise 3.480,00 Türk Lirası iken bu miktarların üstü için başvurular İllerde bulunan Tüketici Mahkemesine yapılmaktaydı.

Tüketici Hakem Heyetine Nasıl Başvururum?

İkametinizin bulunduğu İlçe Kaymakamlığında bulunan hakem heyeti bürosuna giderek başvurunuzu nasıl yapacağınıza dair ayrıntılı bilgiyi alabileceğiniz gibi yapmak istediğiniz başvurularınıza  ait dilekçe örnekleri için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

  hesap_isletim_ucreti        dosya_masrafı         genel         kredi_karti_aidati

Örnekle antalacak olursak, banka sizden 2010 ila 2011 yıllarında toplam 550,00 Türk Lirası dosya masrafı kesti. Sizlerde bu kesintileri geri almak isteyebilirsiniz. Dosya masrafı dilekçe örneğinde de belirtilen boş yerleri doldurarak,  kesintinin yapıldığına dair  dekontlarınızla birlikte Hakem Heyeti bürosuna evrakçıya teslim ediyoruz.

Teslim sırasında dilekçenizin kayda girmesine, kayıt numarası almasına özen göstermekte fayda var. Çünkü başvurunuzu teslim ettiğinize dair bir dayanağınızın olması size bir artı değer kazandıracaktır.

Tüketici Hakem heyetinde görevli personel dilekçenizi alarak kredi başvurusu yaptığınız bankalardan eki ile birlikte savunma yapılmasını ister. Banka yaptığı yazılı savunmadan sonra heyet toplanır, ekleri ve bankanın savunma ile dilekçenin ayrıntıları incelenerek gerekçesi ile karar verir. Verilen karar hem size hem bankaya tebligat yolu ile yapılır.

Bankalar Ödemeyi Nasıl Yapıyor?

Bankalar hakem heyetlerine yapılan başvurularda farklı farklı işlem yapmaktadırlar. Bazı bankalar savunma isteğine dair yazı ellerine geçince  kişinin hesabına bu miktarları virman ederken, aynı bankalar ücreti iade etmeyeceklerini, başvurunun reddedilmesini talep ediyorlar. Yine aynı banka hakem heyetinin kararına istinaden  iadeyi sağlarken, yine aynı banka  tüketici hakem heyetinin başvurusuna itiraz ederek mahkemeye  gidebiliyor.  Farklı işlemlerin sebebi için bankalar bir açıklama yapmamaktadırlar.

Tüketici Hakem Heyetlerine Hangi Ürünler İçin Başvurulur?

Tüketici Hakem heyetleri kendilerine belirlenen limitler dahilinde her türlü başvuruyu kabul etmektedir. Alacağınız elbise, kılık kıyafet, yüksek gelecek GSM ve diğer faturalar , ayakkabı,  banka hesaplarınızdan kesilen masraflar,  hatta güzellik salonunda sözleşme karşılığı yapacağınız bakımlarınız için başvuru yapabilirsiniz.

Heyetler gerektiğinde bilirkişi görevlendirmesi yaparak, konunun uzmanı kişilerden alacak raporlar karşılığı karar verebilmektedirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir