Artı varlık nedir
Artı varlık nedir

Artı Varlık Yönetim, varlık yönetim şirketleri arasında yer almakla birlikte bankalar dahil tüm finans kuruluşlarının tahsilatı gecikmiş alacaklarını devir alıp yapılandırarak, alacakları tahsil etmeye çalışan şirkettir.

2006 yılında yayımlanmış olan yönetmelik Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Artı Varlık Yönetim olmak üzere tüm varlık yönetim şirketleri denetlenerek, faaliyetleri düzenlenmektedir.

Bankalar Varlık Yönetim Şirketlerine Kredilerini Neden Devir Ediyor?

Kredi ya da kredi kartı ödemelerinin yasal takip sürecine girmesi sonucunda bankalar bilançosuna negatif olarak yansır ve borç tahsil edilmediği sürece de ek bir maliyet oluşturarak bankaya zarar olarak geri dönmektedir.

Yasal takip içerisinde yer alan kredilerin belli bir bölümü haciz ile tahsil edilirken belir bir bölümü de borçlu ile anlaşarak tahsil edilmektedir. Ancak tüm bunlara rağmen borçlar tahsil edilemezse, batık olarak banka bilançolarına yansımaktadır. Bu durumda da bankalar belli bir tutar karşılığında varlık yönetim şirketlerine borcu devrederler. Böylelikle ek yükten kurtuldukları gibi, bilançolarında yer alan batık oranlarını da temizlemiş olurlar.

Artı varlık yönetim
Artı varlık yönetim

Varlık Yönetim Şirketine Borç Ne Zaman Devir Olur?

Bankalar dahil tüm finans kurumları yaklaşık 2 yıl boyunca borçlarını tahsil edemedikleri süreçte borç, anapara tutarının %30 tutarı ile varlık şirketlerine devir edilir. Böylelikle banka ile borçlu arasında hukuki bir borç kalmazken, tüm yasal haklar da varlık yönetim şirketine geçmiş olur.

Varlık Yönetim Şirketleri Faizleri Silerek Taksit Yapıyor mu?

Tahsilat yöntemleri arasında yer alan taksitlendirme, borçları düşük oranlarla alan ve tek gelir kaynakları bu borçlar olan varlık yönetim şirketlerinin en çok tercih etme tahsil yöntemidir. Ama bu tümüyle varlık yönetim şirketinin inisiyatifi altındadır; taksitlendirme ya da faiz silme gibi bir zorunlulukları yoktur.

Bankalar, batık vermeden önce borçlunun faiz silme ya da taksitlendirme gibi seçenekler ile borcunu ödemesine imkan sağlarken; varlık yönetim şirketleri bankalara göre daha ilgili davranarak, tek geçim kaynakları olan borçlu tahsilatlarını almaya çalışıyorlar. Bu nedenle özel ödeme planları hazırladıkları gibi, bankalar kadar zorlamadıkları gerçekler arasında yer almaktadır.

Varlık yönetim şirketleri borcu ne kadara satın aldı ise, borçludan o parayı tahsil etmeye çalışacaktır ve bu konuda da tüm imkanlarını seferber ederek borcun üzerine belli bir oranda tutarda ekleyecektir. Bu nedenle anlaşmalı olduğunuz şirket ile sıkı bir pazarlık yapmanız ödeyeceğiniz tutar açısından doğru bir sonuç doğuracaktır. İkna yeteneğiniz kuvvetli ise sonuç sizin lehinize olacaktır. Çünkü zaten şirket borcunuzu normalden daha ucuza satın aldığı için sizin sunduğunuz şartları da dikkate alarak borç tutarı konusunda karar verecektir.

Varlık yönetim şirketleri
Varlık yönetim şirketleri

Varlık Yönetim Şirketleri Haciz İşlemi Yapabilir mi?

Bankalar tarafından varlık yönetim şirketlerine devredilen borçlar, haciz ile bile tahsil edemedikleri borçlar olduğu için, varlık yönetim şirketleri genel olarak anlaşma yoluna giderler. Ancak bankalara nazaran süreçte daha aktif yer aldıkları için alacaklarını tahsil edemedikleri zaman borçludan da alacaklarını tahsil edebilecekleri bir kanal buldukları zaman haciz işlemleri konusunda hızlı bir süreç izleyeceklerdir.

Kredi Borcu Hangi Varlık Yönetim Şirketine Devir Edildi, Nasıl Öğrenilir?

Banka ve finans kuruluşları belli varlık yönetim şirketleri ile anlaşma yapmaktadır. Bu nedenle borçlu olduğunuz banka ya da finans kuruluşuna sorarak borcunuzun devredildiği varlık yönetim şirketini öğrenebilirsiniz. Ayrıca e-devlet üzerinden T.C. Kimlik numaranızla giriş yaparak sorgulama yapıp, borcunuz olan varlık yönetim şirketi hakkında bilgi sahibi olabilir ve internet üzerinde de varlık yönetim şirketlerini bularak, tek tek borç sorgulaması yapabilirsiniz.

Varlık yönetim şirketine borcumu ödemezsem ne olur?

Varlık yönetim şirketleri, yasal süreçten bir önceki adımdır. Kişi, varlık yönetim şirketlerine olan borcunu ödemez ise devreye hukuk büroları girmekte ve yasal süreç başlatılmaktadır.

Varlık şirketleri borcu nasıl tahsilat yapar?

Varlık şirketleri, borçların tahsilatı için olan süreci bankalar adına yönetmektedir. Tahsilat için borçlu kişi ile iletişime geçilir ve bilgilendirme yapılır. Ardından borçlu kişinin talebi doğrultusunda taksitlendirme veya yapılandırma başlatılır. Bu süreçten sonra kişi borcunu varlık şirketlerine ödemek zorundadır.

Varlık şirketlerinde borcun zaman aşımı ne zaman biter?

5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 141. maddesinde de belirtildiği gibi borcun zaman aşımı süresi 20 yıldır. 20 yıl boyunca borçlar hakkında bir işlem yapılmazsa zaman aşımı gerçekleşir.

Kredi kartı borcu ne zaman varlık şirketine geçer?

Bankaların pek çoğu, çeşitli nedenler sonucunda ödenmeyen kredi ve kredi kartı borçlarını ortalama 2 – 3 yıl sonra varlık yönetim şirketlerine devretmektedir. Ancak bu süre ortalamadır ve her banka için değişkenlik göstermektedir.

Varlık yönetim şirketleri borçlarda ne kadar indirim yapar?

Varlık yönetim şirketleri, bankalarda tahsili geciken alacakları daha uygun fiyatlara devralmaktadır. Şirketlerin indirim oranları ise %1 – %40 arasında değişkenlik göstermektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir