Anadolu Hayat üzerinden emeklilik sistemi dahil olan bireyler, Anadolu Emeklilik’ten çıkmak için farklı yolları tercih edebilirler. Fakat ayrılmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Anadolu Hayat Emeklilik olmak üzere tüm bireysel emeklilik sistemlerine katılım iki şekilde olmaktadır.
- Zorunlu katılım (Otomatik)
- İsteğe bağlı katılım gibi iki farklı katılım şekli olduğu gibi sistemden ayrılmak içinde farklı yollar izlenmektedir.
Zorunlu olarak yapılan Bireysel Emeklilik Sistemi, çalışanların maaşlarının %3’ ü kadar kesinti yapılarak ödemeler alınmaktadır. Yapılan kesintiden dolayı da çalışanların çoğu bu sistemden çıkmak istemektedir. İlk kesintinin yapılması ile kişinin bilgilendirilmesi sonucunda Anadolu Emeklilik’ten çıkmak istenirse, 2 ay içerisinde yapılan ayrılma işlemleri yani cayma hakkı kullanıldığı için yapılan ödemeler kesinti yapılmaksızın geri iade edilir. Fakat daha sonraki başvurular için isteğe bağlı katılımda olduğu gibi kesintiler yapılmaktadır.
Anadolu Emeklilik Ayrılma İşlemleri Sırasında Yapılan Kesintiler
Anadolu Emeklilik’ten çıkmak için yapılan kesintiler, çıkış zamanını ile doğru orantılı olarak değişmektedir. 2 ay içinde ayrılanlarda belirttiğimiz gibi bir kesinti söz konusu değilken, bunun dışındaki BES’ten ayrılma sırasında gelir vergisi kesintileri belli oranlarda yapılmaktadır.
- Sistemde 10 yıl kalarak 56 yaşını doldurmuş olanlardan % 5
- Sistemde 10 yıl kalarak 56 yaşını doldurmamış olanlardan % 10
- Sistemde 10 yıl kalmayıp, 56 yaşını doldurmamış olanlardan % 15 gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır.
Ayrıca BES için devlet tarafından verilen devlet katkısı alma oranları da sistemde kalma süresine göre değişkenlik göstermekte olup, katkıların tümüyle alınabilmesi için sistemde 10 yıl kalmak ve 56 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir.
Anadolu Emeklilik’ten Çıkma İşlemleri Nasıl Yapılır?
Anadolu Hayat Emeklilik, müşterilerinin sistem ayrılmaları adına farklı yöntemler sunarken kesintilerin öğrenilmesi ciddi kayıpların yaşanmasının önüne geçecektir. Ayrıca Anadolu Emeklilik’ten çıkmak için farklı başvuru kanalları bulunmaktadır.
Anadolu Hayat Emeklilik Şubelerine Gitme
Anadolu Hayat Emeklilik’ten çıkmak için kullanılacak ilk yol, sigorta şirketi şubelerine giderek ‘’Ayrılma Formu’’ doldurmaktır. Bu form doldurulduktan sonra 10 iş günü içerisinde sistemden çıkma işlemleri tamamlanacaktır. İşlemler tamamlandıktan sonra kesintiler yapılarak geri kalan para hesabınıza aktarılacaktır.
Anadolu Emeklilik Müşteri Hizmetlerini Arama
Anadolu Hayat Emeklilik müşteri hizmetleri numarası olan 0 850 724 55 00 ‘ı arayarak da Anadolu Emeklilik’ten çıkma işlemlerine başlanabilmektedir. Kesintiler dahil tüm detaylar hakkında bilgi alındıktan sonra ayrılma talebi oluşturulabilir.
SMS Gönderme
Anadolu Hayat Eemeklilik’ten çıkmak için bir diğer yöntem ise, SMS göndermektir. Bunun için telefonunuzun mesaj bölümüne ‘’CAYMA’’ yazdıktan sonra T.C. kimlik numaranızı bir boşluk bırakarak yazıp 5755’e SMS göndermeniz gerekmektedir. SMS gönderimi sonucunda verilen cevap ile talebe ilişkin gerekli bilgiler verilmektedir.
e-Mail ile Gönderme
Anadolu Emeklilik’ten çıkma için son yöntem ise, e-mail göndermektir. Bunun için Anadolu Hayat Emeklilik resmi internet sitesi üzerinden alınan ‘’Ayrılma Formu’’ doldurulduktan sonra e-mail olarak gönderilebilir ama bu işlemi yapmadan önce Anadolu Hayat Emeklilik Müşteri Hizmetleri aranarak, ayrılma talebinin oluşturulması gerekmektedir.
Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, 10 iş günü içerisinde Anadolu Emeklilik’ten ayrılma işleminiz gerçekleştirilmektedir. Tabi ki burada işlemlerin takip edilmesi de önemli bir süreçtir ve hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın Anadolu Hayat Emeklilik tarafından onaylamaya dair SMS, telefon ya da e-mail gelinceye kadar sürecin takip edilmesi gerekmektedir.
Anadolu Hayat Emeklilik İletişim
Anadolu Hayat Emeklilik ile iletişim kurmak 0850 724 55 00 numaralı Müşteri Hizmetlerini hafta içi ve cumartesi günleri 08:00 – 22:00 saatleri arasında; pazar günleri ise, 10.00-19.30 saatleri arasında arayabilirsiniz.