Düğün kredisi
Düğün Kredisi

Düğün kredisi, bankaların evlenmek isteyen çiftlere vermiş olduğu, düğün masraflarının karşılanmasını içeren bir kredi tipidir. Düğün kredisi üst limiti gelire bağlı olup 36 ay vade ile çekilebildiğinden dolayı, maksimum geri ödeme tutarı aylık gelirinizin 18 katı kadar olabiliyor.

Geri ödeme tutarı; faiz, vergiler, BSMV ve anapara gibi diğer tutarlar eklendiği zaman ortaya çıkan ödeme miktarıdır. Peki hangi bankalar düğün kredisi veriyor? Düğün kredisi veren bankalar hangileri?

Düğün Kredisi Veren Bankalar

  • Ziraat Bankası
  • Vakıfbank
  • Yapı Kredi Bankası
  • Halkbank
  • Akbank
  • İş Bankası

Ziraat Bankası Düğün Kredisi

Ziraat Bankası’nın sunduğu düğün kredisi, ihtiyaç kredisi ile aynı faiz oranı ve vade standartlarıyla veriliyor. Yani toplamda 36 ay vade ve aylık gelirinizin en fazla yarısı kadar taksit ödeyebileceğiniz bir sistemde kredi alabiliyorsunuz. İşte çekeceğiniz kredi miktarına göre aylık ödeyeceğiniz taksit miktarı.

15.000 TL: 611 lira taksitle 36 ay vadeli bu krediyi rahatlıkla alabilirsiniz.

20.000 TL: %1,79 faiz oranıyla ve aylık 814 lira taksitle düğün masraflarınızın önemli bir kısmını karşılayabilirsiniz.

24.000 TL: Aylık 977 lira taksitle yine düğün masraflarınızın önemli bir kısmını karşılayabiliyorsunuz.

Vakıfbank Düğün Kredisi

Düğün kredisi veren bankalar listemizde Vakıfbank var.  Vakıfbank bir devlet bankası ve doğal olarak Ziraat Bankası gibi faiz oranları çok düşük. Vakıfbank düğün kredisi şartları, ihtiyaç kredisiyle tamamen aynı. İşte düğün kredisi şartları; 10.000 TL: %1,55 faiz oranı ile aylık 388,40 TL üzerinden 14,032 TL geri ödeme yaparak bu krediyi alabilir ve düğün ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz

Yapı Kredi Bankası

Yapı Kredi, özel bir bankadır ve faiz oranları da buna göre değişmektedir. Bankanın şu an uyguladığı ihtiyaç kredisi faiz oranı aylık %3,04 civarında olmaktadır.

50 bin TL kredi: 2571 TL aylık taksit ve %3,04 faiz oranıyla 36 ay vadeli olarak bu krediyi alabilir ve düğün ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.

100 bin TL kredi: Aylık 6,309 TL ve %2,90 faiz oranıyla 24 ay vadeli yani 2 yılda bu krediyi alıp ödeyebilirsiniz.

Halkbank Düğün Kredisi

Halkbank düğün ya da evlilik kredisi, evlenmek üzere olan kişilerin; mobilya, ev tekstili, düğün ve balayı gibi masraflarını karşılayabilmesi için üretilmiş olan bir kredi ürünüdür. Evlilik kredisinin en üst tutarı banka tarafından 250.000 TL olarak belirlenmiştir.

  • 50,000 TL’ye kadar olan kredi %1,69 faiz oranıyla verilmektedir.
  • 50,001 TL üzeri krediler için aylık %1,79 faiz oranı uygulanmakta olup, bu orana vergiler ve tahsis ücreti dahil değildir.
  • Kredi ödemeleri, her ay aynı miktarda taksitle veya serbest ödemeli şekilde yapabilirsiniz. Ayrıca üç aya kadar ödemesiz kredi alma şansınız da var.

Akbank Evlilik Kredisi

Akbank özel bir bankadır, zaman zaman düğün ve evlilik adına çeşitli kampanyalar yapsa da şu an için evlilik ile alakalı herhangi bir kampanyaları yok. Eğer dilerseniz, ihtiyaç kredisi ürününü satın alarak benzer özellikte kredi edinebilirsiniz.

  1. 50 bin TL ihtiyaç kredisi aylık 2,861 TL taksit ve %2,17 faiz oranı ile rahatlıkla alınabilmektedir. 24 ay vade için geçerli rakamlardır.
  2. 50 bin TL kredi 36 ay vade ile hesaplanırsa 2,194 TL taksitle bu krediyi alabilirsiniz.

İş Bankası

İş Bankası’nın düğün kredisi ürünü yoktur, çeyiz hesabı vardır ancak bu kredi olmadığı için onu biraz sonra inceleyeceğiz. İş bankası düğün kredisi ürünü yerine, standart ihtiyaç kredisi çekebilirsiniz. Aşağıda 50 bin TL kredi için geri ödeme koşulları yer almaktadır.

  1. 50 bin tl ihtiyaç kredisi, yeni mevzuat düzenlemesi gereği en fazla 36 ay vadeli olarak verilebiliyor. Doğal olarak 36 aylık vadeden daha uzun bir vade diliminde bu krediyi almak pek mümkün değil.
  2. 2143 TL gibi bir aylık taksit tutarı ortaya çıkmaktadır.
  3. %2,05 faiz oranıyla kredinizi rahatlıkla alabilirsiniz.

Çeyiz Paketleri Kredileri

Çeyiz paketleri kredileri, genel olarak ihtiyaç kredisi ürünü olarak verilmektedir. Ancak bazı bankalar, kredi yerine birikim amacı güden ve devlet desteği sağlayan ürünler de sunabiliyor.

Ceyiz paketleri
Çeyiz paketleri

Çeyiz konusunda oldukça fazla firma, imkan sunmaktadır. Evin tüm ihtiyaçlarını çeyiz paketi olarak satan firmalar ödeme konusunda oldukça rahatlık sağlamaktadır. Senet, kredi, elden nakit taksit vs. gibi. Bu firmaları şöyle sıralayabiliriz:

  • Modalife
  • Hasırcıoğlu
  • Evkur
  • Divanev
  • Karaca
  • Emsan

Yeni Çiftlere Devlet Destekleri

Evlilik planı kuran çiftlere devlet tarafından bir destek verilmektedir. Bu destek genel olarak çiftlerin biriktirdikleri para miktarına aylık olarak belirli miktarda devletin ödeme yapılması suretiyle sağlanmaktadır. İşte evlilik destekleri;

  1. Çeyiz Hesabı
  2. Çeyiz Yardımı

Çeyiz Hesabı

Çeyiz hesabı, evlenmek için para biriktiren genç erkek ve kadınlara ödenmektedir. Çeyiz hesabı ile, kendi yapacağınız birikime %25 devlet katkısı alabilir, üstelik birikimlerinizi çeşitli yatırım araçlarında değerlendirme imkânı da elde edersiniz. Çeyiz hesabında en az 3 yıl birikim yapma şartı ve en geç 27 yaşında evlenme şartı vardır. Doğal olarak, 24 yaşından daha ileri bir yaşta çeyiz hesabı birikimine başlayamazsınız.

Çeyiz hesabında en düşük birikim süresi 3 yıl olup, toplamda biriktirdiğiniz tutarın %25’i kadar devlet katkısı eklenir. Fakat sadece devlet katkısı almıyorsunuz, bunun yanında paranızı değerlendirdiğiniz için ilave getiri de elde ediyorsunuz. Aşağıda bunun için yaptığımız birkaç örnek var, bunları inceleyebilirsiniz.

  1. Örneğin 3 yıl boyunca toplamda 50.000 TL biriktirdiniz, bu paranızı herhangi bir yatırım aracında değerlendirerek toplamda 50.000 TL ilave yatırım getirisi kazandınız.
  2. Paranız toplamda 100.000 TL’ye ulaştı. Artık düğün yapacaksınız ve paranızı çekmeniz lazım.
  3. Bu aşamada 12.500 TL devlet katkısı alacak ve toplamda 112.500 TL ile düğününüzü rahatlıkla yapabileceksiniz.

Çeyiz Hesabı Şartları

  • Çeyiz hesabınıza yapacağınız ödemelerin bir sınırı bulunuyor. En alt birikim aylık 282 TL, en yüksek ise 2828 TL yatırabilirsiniz.
  • Üç ayda bir ödeme yapacaksanız bu durumda en az 848 lira en fazla 8485 lira ödeme yapabilirsiniz.
  • Hesabınızı açarken, bir defaya mahsus 42 bin 425 liraya kadar para yatırabiliyorsunuz
  • Düzenli ödemelerinizi yaparken, üst sınırı aşmamak koşuluyla istediğiniz zaman ek para yatırabilir ve devlet katkısı alabilirsiniz.
  • Çeyiz hesabı sadece TL cinsinden açılabilmektedir.
  • Düzenli ödemelerin aksatılması durumunda devlet katkısı ödenmeyecek ve hesap kapatılarak ana para kişiye geri ödenecektir.

Düğün Desteği

Devletin yeni evlenen çiftlere özel bir kredi ürünü olmasa da ihtiyaç kredisi adı altında kredi almak mümkün oluyor.  İhtiyaç kredisi, temel olarak ihtiyaç duyulan para miktarının kredi olarak çekildiği tipte kredi ürünleridir.

Düğün de bir maddi ihtiyaç olduğundan düğün desteği de kişilere rahatlıkla verilebilmektedir. Düğün desteği alabilmek için yapmanız gereken tek şey herhangi bir devlet bankasına veya özel bankaya giderek kredi almaktır.

Özel ve Devlet Bankalarındaki Faiz Farkı

Özel ve devlet bankalarının kredi ürünlerinde faiz farkı bulunmaktadır. Bu durumun sebebi, özel bankaların mevduat olarak ağırlıklı olarak mudileri kullanmasıyken, devlet bankalarının daha çok merkez bankasını kullanmasından ileri gelir. Sonuç olarak özel ve devlet bankalarında faiz farklılığı oluşur.

Devlet bankasındaki faiz oranları görece çok daha düşüktür. Ortalama %1,74 civarındadır.  Son dönemdeki enflasyon artışına rağmen hala faiz oranları çok düşük seviyelerdedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir