Emlak vergisi borc sorgulama
emlak vergisi borc sorgulama

Her yıl ödemesi yapılan taşınmazlarımıza ait vergi ödemeleri Ocak ay’ına girmemizle birlikte yeniden ödenmesi gerekiyor. Yılda iki kez ödemesini yaptığımız emlak vergisi Belediyeler üzerinden yapılıyorken, emlak vergisinin ödeme başlama zamanı, vergi artış oranlarının ne kadar olduğunu sizler için araştırdık.

Emlak Vergisi Borcu Sorgulama

Taşınmazınız bulunuyorsa bu taşınmaza ait bilgiler ile ödenmiş, ödenecek ya da birikmiş olan Emlak Verginizi ve ödeme işlemlerinizi e-devlet üzerinden yürütebiliyorsunuz. Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) sunduğu hizmet ile gayrimenkulünüz hakkında bütün bilgilere buradan ulaşabiliyorsunuz.

Emlak Vergisi Nedir?

Taşınmaz halde bulunan gayrimenkulleriniz  yani bina, arsa, arazi gibi değerli bulunan varlıklarınız üzerinde cinsi ve özelliklerine göre tahsil edilen bir vergidir.

Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanıyor?

Emlak vergilerinin tespiti ve tahsili Vergi Usul Kanununun 49 ncu maddesinde düzenlenmesi yapılmıştır ve buradaki belirtilen takdir komisyonları toplanarak dört yılda bir yapacakları komisyon kararı ile verdikleri takdirleri yani fiyatları resmi olarak ilgili kurum ve odalara verilmektedir.

2018 Emlak Vergisi Artışı Ne Kadar Oldu?

Emlak Vergileri Büyükşehir yasasından sonra yeniden güncellendi ve Büyükşehir olan ve olmayan iller için farklı olarak hesaplanarak tahsiline gidildi. Bu tahsile göre alınan vergi oranları şu şekilde;

Türü Büyükşehir Olan İl Büyükşehir Olmayan İl
Mesken Binde 2 Binde 1
İşyeri Binde 4 Binde 2
Arsa Binde 6 Binde 3
Arazi Binde 2 Binde 1

Tablodan da anlaşılacağı üzere Büyükşehir olan illerde taşınmaz sahibi olan gayrimenkul sahipleri diğerlerine göre daha fazla vergi ödemek zorunda kalacaklar.

Emlak Vergi ödemeleri yılda iki kez gerçekleştirilirken 2017 yılı içerisinde ilk taksit Mart ay’ında ikinci taksit ise Eylül ay’ında yapıldı. Fakat 2018 yılında yapılacak olan ödeme tarihleri henüz kesinlik kazanmadı.

Taşınmazınıza ait 2018 Emlak Vergisi gayrimenkulünüzün bulunduğu Belediye Başkanlığından yapılabilmektedir. Borç sorgulaması yapmak isterseniz e-devlet şifreniz ile giriş yaparak ta kendinize ait borcunuzu öğrenebiliyorsunuz.

Emlak Vergisi Borcunuzu Ödemek İçin Tıklayınız.

Emlak Vergi Borcu Sorgulamak İçin Tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir