Muhtaclik yardimi
muhtaclik yardimi

Maddi durumu iyi olmayan, düzenli bir geliri bulunmayan muhtaç durumundaki vatandaşlara üç ayda bir düzenli olarak yapılan yardımlara halk dilinde fakirlik maaşı denilmektedir. Ancak gerçekte Muhtaçlık Yardımı olarak geçmektedir.

Muhtaçlık Yardımı Nasıl Alınır?

Resmi olarak Fakirlik Maaşı adı altında bir ödeme bulunmamaktadır. Ancak muhtaç durumda olan ailelerin adresinin bulunduğu Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına kişinin bu yardımdan yararlanmak üzere başvurması gerekmektedir. Başvuru için kişinin dilekçe doldurması gibi matbu bir evrakı bulunmamaktadır. Bağlı bulunan vakıflara gidilerek vakıf personeline danışılarak başvuru yapılır. Çünkü başvuru esnasındaki bütün başvuru evraklarını sistem üzerinden vakıf personeli yaparak başvuran kişinin imzasını alır. Ancak başvuru sırasında Nüfus Cüzdan fotokopinizi yanınızda bulundurmalısınız.

Muhtaçlık yardımına başvurudan sonra kişiyle ilgili dosya uzmanlarca yapılan incelemeciye gider ve vakıf incelemecisi kişinin ilk önce SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) kaydının olup olmadığını, ailede başka fertlerin kaydının ve gelirinin olup olmadığı araştırılır. Daha sonra kayıt bulunamazsa sosyal incelemeci kişinin adresine ziyarette bulunur ve belirtilen adreste gerekli tutanağı tutarak Vakıf Mütevelli Heyetine sunar. Mütevelli heyeti toplanarak kişinin geliri muhtaçlık sınırı altında ise kişiye üç ayda bir düzenli olarak PTT kanalıyla para yatırılır.

2017 Muhtaçlık Sınırı Ne Kadardır?

Aralık 2016 tarihi itibariyle Muhtaçlık Sınırı 393 Lira iken 2017 Ocak ay’ından itibaren bu sınır 468 Lira olacaktır. Muhtaçlık sınırı hesaplanırken Asgari Ücretin 1/3’ü kadardır ve hesaplama bu şekilde yapılır. Yani asgari ücretin bugün (29.12.2016) açıklanmasıyla 1404,00 TL oldu.

Bu şekilde vakıflara birde bakıcı yardımı için başvuruda bulunulmaktadır. Sağlık durumundan dolayı raporlu olan kişilerin bakımı için  devlet bakım yardımında bulunmaktadır. Bu rakam ise muhtaçlık sınırı olan rakamın iki katıdır. Yani 468*2= 936 Lira olarak bakıcı yardımı verilmektedir.

Mütevelli heyeti kişinin muhtaçlık yardımı almasını onaylarsa düzenli olarak yardım alınmaya başlanır. Ancak kişi her hangi bir sigortalı işe giriş yaparsa ya da aile fertlerinden biri bu yardım otomatik olarak kesilecektir.

Bu tür yardımlar için mutlaka resmi olarak ikametinizin bulunduğu Yardımlaşma Vakıflarına gidilmelidir. Başka illerdeki başvurular adresin farklı yerde kayıtlı olmasından dolayı kabul edilmemektedir.

4 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir