Kendi ekonomisini kontrol altında tutamayıp, harcamalarına dur durak bilmeyen insanların ödemelerini yapamadığı kredi borçlarının tahsil edilmesi adına başlatılan ve resmi kanallardan yürütülen işlemlere yasal takip denir.
Bankalar aracılığı ile kredi ,kredi kartı işlemeleri gibi pek çok işlemi kişiler yaparlar. Banka ile yapılan işlemlerde aylık ödeme periyotları vardır. Kişiler vakti geldiğinde kredi borcunu ödemek durumundadır. Bankalarla olan işlerinizde banka sizi devamlı kontrol eder. Sizin için kayıt tutar. Banka kredi notu verilerek sizin banka işlemlerinizdeki notunuz tespit edilir. Buna göre borcunuzu ödeme durumunuza göre kayıtlı olan listede banka notunuz yüksek ya da düşük olur.
Banka Notunuz Düşükse Ne Olur?
Banka notunuzun düşük olması bankaya olan borcunuzu geciktirmeniz ya da hiç ödememeniz ile alakalıdır. Eğer borcunuzu 3 ayı aşkın süre içinde ödemediyseniz adınız kara listeye alınır ve notunuz düşer. Notunuz düştüğü takdirde ise yasal takip işlemi sizin adınıza başlatılır. Bu işleme göre borcunuzu ödemeniz için size uyarı gelir ve uyarıyı dikkate almadığınız takdirde icralık işlemler adınıza başlatılır.
Yasal Takip İşlemleri Hangi Süreçte İşler?
Bankaya olan borcunuzun uzun süre ödenmediği durumlar için yasal takip işlemleri başlatılır. Borcun bulunduğu banka tarafından iletişim kanalları aracılığıyla öncelikle size uyarı gelir. Bu arada kefil yada kefilleriniz varsa bu uyarılar onlara da yapılır. Borcunuzu en kısa sürede ödemeniz için gelen bu uyarıyı dikkate almanız önemlidir. 90 gün boyunca yani üç ay süre ile ödemenizi yapmazsanız banka vekili olan avukatları aracılığıyla işlem başlatır. Aksi takdirde borcunuzu faizi ile birlikte yüksek meblağlar ile ödemek durumunda kalırsınız. Ödemediğiniz zaman ise icralık işlemler başlatılarak mal varlığınıza ya da maaşınıza banka tarafından el konularak borcunuz sizden bir şekilde alınmaya çalışılır.
Yasal Takip Başlatıldıktan Sonra Borç Taksitlendirilebilir mi?
Bankaya olan kredi borcunuza istinaden başlayan yasal takip ile borcunuzu taksitlendirme yapmanız mümkün. Taksitlendirme yapabilmeniz için banka avukatıyla birebir görüşerek ve banka anlaşarak taksitlendirme işlemleri yapabilirsiniz. Ancak sürekli ödemelerini aksatan insanlar için bankalar anlaşma yoluna gitmezler. İcraya yansıyan ödemeleriniz için taksitlendirmelerinizi icra müdürlüklerinde bulunan dosyalarınıza işletmeniz gerekmektedir.