Kredi çeşitleri arasında en çok ihtiyaç duyulan tüketici kredisidir. İnsanların beklenmeyen zamanlarda acil nakit ihtiyaçları doğabilir. Bu ihtiyaçları karşılamak için de söz konusu tüketici kredisi çeşidine ihtiyaç duyulur. Bütçenize uygun şekilde vade ve taksit miktarını belirleyerek bu krediyi çekebilir, ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Her kredi çeşidinin maksimum vade sayısı farklıdır. Bu kapsamda tüketici kredisi için belirlenen maksimum taksit oranı 36 aydır. Banka müşterisi, en fazla 36 ay içinde kredinin tamamını ödemek zorundadır. Tüketici kredisinin altında yatan amaç, vatandaşların zaruri veya keyfi olarak taleplerini gidermesidir. Tüketici kredilerinin meblağ oranına göre vade sayısını düşürmek ülke ekonomisinin bir getirisidir. Tüketici kredilerinde vade kısaltma, dar ve sıkıntılı ekonomik dönemlerde vatandaşların çok zaruri olmayan tüketimlere girmemesi için yapılan bir uygulamadır. Dolayısı ile tüketici kredisi 60 aya çıkacak mı sorusunun yanıtı ülke ekonomisinin çarklarına bağlıdır.
Kredi çekilirken kredinin vade sayısının fazla olması kadar her taksitte ödenecek meblağ da kredi çeken kişiyi zorlamamalıdır. Vade uzadıkça kredinin geri ödeme miktarı da o kadar fazla olacaktır. Yani krediye ödeyeceğiniz faiz miktarı o oranda artacaktır. Bu nedenle kredi çekeceğiniz zaman sizi de zorlamayacak şekilde vade sayısını belirlemeli, bir an önce kredi borcunu kapatacak şekilde tedbir almanız menfaatinize olacaktır. Keza kredi veren kuruluşunuz tarafından sigortalanmanız isteğinize veya kredi notunuza bağlı bir durumdur.
Zaman zaman tüketici kredisi vade sayısının 60 aya kadar artırılacağı söylentileri çıkar. Fakat hâlihazırda bu kredinin vade sayısı 24 aydır. Kimi durumlarda yapılan düzenlemeler ile vade sayısının değiştiği görülebilir. Yapılan düzenlemeleri Resmi Gazete veya BDDK web sitesinden takip ederek daha uzun vadelerde kredi çekmenin yollarını arayabilirsiniz.
Tüketici Kredisi Faiz Oranları
Günümüzde her bankanın tüketici kredisi faiz oranları farklıdır. Çekmek istediğiniz kredi miktarını ve vade sayısını belirledikten sonra kredi hesaplama motorunu kullanarak hangi bankanın daha düşük faiz oranı ile kredi verdiğini kolay bir şekilde tespit edebilirsiniz. Hesaplama işlemi için bankaların kendi web sitelerinden de istifade edebilirsiniz.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi tüketici kredisi en uzun vade oranı 3 yıldır. Yani kullanıcı, 36 ay içinde kredi borcunu kapatmalıdır. Bankalar tarafından belirlenen kredi faiz oranları, her ay düzenlenen politika faiz oranları ile ilgilidir. Gelişen ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak ne zaman kredi başvurusunda bulunmanız gerektiğini tespit edebilirsiniz.
Tüketici kredisi çekeceğiniz bankanın maaş veya hesap müşterisi olmanıza gerek yoktur. Birçok banka yeni müşterilerine avantajlı tüketici kredisi sunmaktadır. Hoş geldin kredisi, tanışma kredisi adı altında ilk 3 ay ödeme ertelemeli tüketici kredisi ve ihtiyaç kredisi sunmaktadır.
50 Bin Türk Lirası ve 36 ay vade oranına göre güncel tüketici kredisi faiz oranları % 0,99 ile %2,49 arasında değişmektedir. Belirtilen meblağ ve vade oranına göre total geri ödeme miktarı 73 Bin Lira ve 85 Bin Lira arasında değişmektedir.
Tüketici kredisi çekilirken de diğer kredi çeşitlerinde olduğu gibi kredi çeken kişinin hayat sigortasının bulunması gerekir. Bu anlamda bankaların çalışma prensibi, her zaman temin edeceği borcu teminat altına almaktır. Sigorta ve masraf işlemlerinin tamamlanmasını müteakip birkaç saat içinde kredi talebinizin olumlu ya da olumsuz sonucu, tarafınıza tebliğ edilir.
Tüketici Kredisi En Uzun Vade Ne Kadar?
BDDK tarafından 16 Eylül 2021 tarihinde alınan karara göre, en fazla 36 ay vade sunulan tüketici kredisi, belirtilen tarih itibariyle 24 aya kadar çekilmiştir. Belirtilen 24 ay vade hususu 50 Bin Lira ve fazlası meblağ için geçerli olmaktadır. Ancak BDDK’nın karar tarihinden önce çekilen 50 Bin Lira ve üzerinde ki tüketici kredileri müşteri isteğine göre hala 36 ay vadede ödenebilir.
En uzun vade sayısı 36 ay olan tüketici kredisi alınırken de kredi alma koşullarının dikkate alınması gerekir. Bankaların müşterilerine kredi kullandırırken dikkate aldığı en önemli kriter, müşterinin kredi notudur. Kredi notu, bankalar sistemine kayıtlı olan ve müşterinin geri ödeme istikrarını belirleyen sayısal bir değerdir.
Bankalar riskli grupta olan müşterilerine kredi vermek istemezler. Doğal olarak banka her zaman müşterisine vereceği parayı zamanında ve sorunsuz olarak geri almak ister. Bu kapsamda kredi notu düşük olan kişilere kredi vererek icra vb. işlemlerle uğraşmak, bankanın istemediği hususlar arasındadır.
Bankalardan daha önce aldığınız kredileri zamanında geri ödemeniz, kredi kartı borçlarını zamanında ödemeniz, sabit gelirinizin olması gibi hususlar tüketici kredisi alırken dikkate alınan hususlar arasındadır. Bu kapsamda düzenli bir ödeme disiplini ile kredinizi sorunsuz şekilde alabilirsiniz.
Günümüzde bankacılık sisteminde de önemli gelişmeler yaşanmıştır. Çoğu banka, internet bankacılığı aracılığı ile müşterilerinin tüketici kredisi taleplerine anında cevap verirler. Verilen cevap sayesinde dakikalar içinde istediğiniz meblağın banka hesabınıza yatırıldığını görebilirsiniz.
Yenilenmiş Cep Telefonu Kredisi Vade Oranları
Genel tüketici kredileri için alınan vade oranları kararının ardından kredi ile cep telefonu almak isteyenler için de vade oranları değiştirilmiştir. Çünkü tüketici kredilerinin harcandığı en büyük sektör teknoloji iken en fazla harcandığı ürünlerden biri ise cep telefonudur.
21 Aralık 2021 Tarihli BDDK kararına göre fiyatı 5 Bin Lira ve altında olan yenilenmiş cep telefonları için 12 ay, fiyatı 5 Bin Lira’nın üstünde olan yenilenmiş cep telefonları için ise vade oranının 6 ay olarak belirlenmiştir. BDDK’nın bu kararından önce cep telefonları için belirlenen kredi miktarı en fazla 3 Bin Beş Yüz Lira idi.
Belirlenen hususlara göre cep telefonu kredisi temin eden kurum ve kuruluşlar farklılık gösterebilmektedir. Bir pazar yeri uygulamasının aracılığı ile bankalardan cep telefonu kredisi çekmeniz mümkündür. Yenilenmiş cep telefonları için finansman sunan kurum veya kuruluşlar yenileme merkezi veya yetkili satıcı olarak nitelenmek zorundadır.