Kredi erken odeme indirimi
kredi erken odeme indirimi

Bankadan ihtiyaç kredisi yada konut kredisi her hangi birini kullanmışsanız, taksitlerini erken ödeme ile ara ödeme yapabilir, isterseniz tamamını ödeyerek kapatabilirsiniz.

22 Mayıs 2015 tarihi itibariyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kredi sözleşmeleri yönetmeliğinde değişikliğe giderek, tüketicilerden yana bir çok maddeye imza attı. Bu yönetmelik ile tüketicilere yeni haklar gelirken,  kullanılan kredilere erken ödeme, ara ödeme ile tamamının kapatılması gibi hususlara aydınlık getirildi.

Bu tarihten önce de bu hususlar mevcut olsa da bankalar ayrı ayrı uygulamalar ile tüketicinin cebinden fazla para çıkmasına neden oluyorlardı.

Peşin tahsil edilen faiz ile tüketici kredisinin erken kapatılmasından sonra,  gerekli indirimin yapılarak tüketiciye geri iadesinin yolu açıldı. Tüketici birden çok taksit ödeyebilir, yada hepsini kapatabilir, ödediği tarihten itibaren indirim uygulanması gerekmektedir.

Tüketici Kredisi Ara Ödeme Nasıl Olur?

Kredi sözleşmesinde yer alan geri ödeme planı dışında tüketici ara ödeme yapabilir. Ara ödeme sonrası vergi ve harç gibi ödemeler tüketiciden kesilirken, ödenen ara miktar ana paradan düşülür ve kalan taksit ve ödeme tarihleri değiştirilmeden yeni taksit tutarı ve yeni ödeme planı oluşturularak,  tüketicinin daha az taksit ödemesi sağlanmış olur. Ancak tüketici isterse banka ile anlaşarak daha fazla miktarda taksit ödeyerek taksit sayısını azaltabilmektedir.

Tüketici Kredi Borcunun Tamamını Kapatması

Tüketici erken ödeme yada ara ödeme dışında borcunun tamamını kapatabilir. Ya da birkaç taksit birden ödeyebilir. Tüketici borcunun tamamını öderse, ödediği tarih ile son taksiti ödediği tarih aralığında kalan vergi, faiz ve harç gibi hususları ödemek zorunda kalır. Bunu örnekle açıklamak gerekirse 48 ay vade ile kredi kullandığınızı ve aylık 1.310 TL ödediğinizi sayalım. 8. Taksiti ödedikten sonra kalan ana para bakiyesi 37.080 TL.

Banka tarafından tahsil edilmesi gereken tutar : 1.310 + 37.080 = 38.390 TL olacaktır.

Bankalar kredi sözleşmelerinde tüketicilere ödeme planı vermekle yükümlüdür. Ödeme planında aşağıdaki hususlar bulunur.

DÖNEM

(Aylık Taksit Dönemidir)

TARİH TAKSİT TUTARI FAİZ KKDF

(Kaynak Kullanım Destek Fonu)

BSMV

(Banka Sigorta Muamele Vergisi)

ANA PARA KALAN

ANA PARA

Kredi Planında Belirtilen KKDF Nedir?

Tüketicinin kullandığı kredinin faizi ile ana paranın kur farkından hesaplanan ve bankanın müşterisinden kestiği Kaynak Kullanım Destek Fonudur. 15 Ağustos 2014 tarihinden itibaren tüketici kredisinin % 15 oranında kesinti yapılmaktadır. Ancak ticari kredilerde kesinti % 3 iken bu kesinti kaldırılmıştır.

Kredi Planındaki BSMV Nedir?

Merkez Bankasının verileri ile BDDK denetiminde kredi iş ve işlemlerinde yapılan tutar üzerinden müşterilerden kesilen vergidir. BSMV ihtiyaç ve taşıt kredilerinde % 5 olarak hesaplanırken bu vergi konut kredilerinde yansıtılmamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir