Gelecekte karşılaşabileceğimiz ihtimal kazalardan maddi olarak en azı ile sıyrılabilmenin endişesiyle sigorta yaptırırız ve başımıza böyle bir kaza gelmesinden sonra kıymetini daha iyi kavramış oluruz. Ancak yaptırılacak sigorta ile birlikte kişi haklarını ve yapması gereken kuralları da herhangi bir zarara uğramamak adına ayrıntıları ile bilmesi gerekir.
Kazalarda ve hasarlı durumlarda insanlar o anın heyecanı ile ne yapacağını şaşırabilir ve nasıl hareket edeceğini bilemeyebilir. Bu tür durumlarda insanlar duygularını bir kenara bırakıp soğukkanlı davranmalıdır ancak birçoğumuz duygularımıza hâkim olamayabiliriz.
Hasar İhbarı Nedir ?
Kaza yaptıktan sonra bunu trafik sigortasına bildirmeniz gerekmektedir. Gerekli olan belgelerle bunu sigoranıza bildirme işlemine hasar ihbarı denir.
Hasar İhbar Süresi Ne Kadar ?
Kazadan sonra olayın sıcağı ile ne yapacağını şaşırmış olabilirsiniz. Ancak kazanın şokunu atlattıktan sonra yapmanız gerekenlere odaklanmanız maddi hasarınızı azaltabilir. Kazayı sigortaya bildirmeniz için 5 iş günü bulunmaktadır . Bu süre içerisinde bildirinizi yapınız.
Maddi hasarlı kazalar sonrası öncelikle yapılması gereken kazaya karışan kişilerin anlaşarak kaza tespit tutanağı düzenlenmelidir. Resmi olarak yapılan bütün işlemlerde olduğu gibi ihbar süresi bu işlemlerde de vardır ve süre kaybetmeden evraklarınızı alarak sigorta acentenize ya da şirketinize başvurmanız gerekmektedir.
Yaptırmış olduğunuz sigorta poliçesini ayrıntılı olarak okumalısınız. Burada yapanız gereken işlemler ve haklarınız sırasıyla maddeler halinde açıkça yazılmıştır. Sigorta şirketleri yaptıkları sözleşmeler ile kendilerini sağlam temeller üzerine alırken, sizlerde ayrıntılarla haklarınıza sahip çıkmalısınız.
Yaptığınız kazadan itibaren ilk beş iş günü içinde sigorta acentenize başvurmanız ve gerekli işlemleri başlatmanız gerekmektedir. Her ne kadar beş iş günü olarak belirtilmiş olsa da; hasarın tespitinin yapılması ve hasarın daha çok artış göstermesini engellemek için gerçekleşen gün bildirilmelidir.
Kaza sonrası başvuru ile işlemler bitmez. Zararınızın tazmin edilmesi talebiniz, ödeyecek kişiyi öğrenilmesinden sonra iki yıl içinde zaman aşımına uğrar.
Hasar İhbarı için Hangi Belgeler Gerekli
Sigorta yaptırımından sonra yapılacak sözleşmelerin kaybedilmemesi önemlidir. Bu sözleşmede sizin poliçenize ait bilgiler bulunur. Bu bilgiler ile birlikte şu belgeleri iletmeniz gerekmektedir ;
- Kaza fotoğrafları
- Ehliyet ve ruhsat fotoğrafı
- Sigorta poliçeniz
- Kaza tespit tutanağı
- Alkol raporu
Gibi bir kaç belge bulunmaktadır . Sigortanız farklı belgelerde isteyebilir. Belgeleri hazırlarken acenteniz ile irtibatta olmanız faydanıza olacaktır.