Hükümet zaman içerisinde ülkedeki daralan ekonomiyi canlandırmak adına yeni ekonomi paketleri ile çeşitli piyasa sektörüne geri ödemeli ya da ödemesiz olarak teşvikler vermektedir. Bu teşviklere hem sektörün, hem iş piyasasının, hemde devletin ihtiyacı bulunur.
Teşvikler Kimlere Veriliyor?
Ekonomi piyasasında faaliyet gösteren her sektöre verilebilen teşvikler yeni bir proje ile çalışma hayatına başlayacak olan girişimcilere verilirken hali hazırda faaliyette bulunan işletme ve esnaflara verilebiliyor. Başlıca teşvik kredisi tahsisi verilen sektörleri Hayvancılık, turizm, tarım, sanayi, sağlık ve eğitim olarak sıralayabiliriz. Bu anlamda alınabilecek teşvikler ile;
- Tavuk çiftliği
- Büyükbaş ve Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği,
- Tarımsal yatırım projeleri
- Ağaçlandırma
- Arıcılık
- Örtü altı sebzeciliği
- Tarım Makineleri hibe teşvikleri
- Köye dönüş destekleri
Gibi projelerde faydalanılabilir.
Teşvik kredileri ile destek sağlayan işletmeler küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. KOBİ olarak değerlendirilen bu işletmelere projeleri dahilinde teşvikler veriliyor. Teşviki almak isteyen işletme sektörüne ait gerekli koşulları sağlaması gerekir.
Teşvik Kredileri Veren Kurumlar
KOBİ’lere sağlanan karşılıksız, faizsiz ya da geri ödemesiz teşvik kredilerini sağlayan kurumları şu şekilde sıralayabiliriz.
- TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu)
- KOSGEB (Küçük ve Orta Dereceli İşletmeleri Destekleme Başkanlığı)
- Kalkınma Ajansları
- Kooperatifler
- Anlaşmalı Bankalar
Hayvancılık Teşvikleri
Şehirleşmenin artmasının ardından köyde özellikle hayvancılıkla uğraşan nüfusun kent merkezlerine göç etmeleri ile ülkemizde hayvancılık azalmıştır. Bu nedenle hayvancılığın artması ve gelişmesi için teşvikler sağlanır. Bu teşviklerin alınabilmesi için kişinin çiftçi kayıt sistemine kayıt olması, hayvancılık yapabilmek için fiziki şartları sağlaması gerekir. Şartlar yerine getirilmesinin ardından taşınmaz ipoteği ve kefiller ile gerekli kredi sağlanmaktadır.
Tarım Teşvikleri
Daralan tarım işletmeciliğinin faaliyetlerini artırabilmek ve istihdamı geliştirebilmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile kooperatifler aracılığıyla verilen kredilerdir. Orta ve uzun vadelerde kredi ile tarımsal ilaç, kimyevi gübre, akaryakıt, sulama, tarım araçları ve tohum gibi alımlara imkân vermektedir.
Sanayi Teşvikleri
Teşvik kredilerinden en fazla faydalanan sektörlerini başında sanayi ve üretim sektörü gelmektedir. Büyük yerleşim bölgelerinde kurulan sanayi kuruluşları ekonomiye önemli katkılar sağlar ve ihracatın yolunu açar. Önemli sayıda iş gücü talebi bulunduğundan ülkedeki istihdam artarken işsizlik azalır, alım gücü artar ve ekonomiye can gelir. Bu nedenle devlet küçük ve orta ölçekli işletmelere gereken hassasiyeti gösterir ve her türlü teşvikleri imkanlar çerçevesinde sunar.
Faizsiz kredi, vergi indirimi, fabrika kurulması için arazi temini gibi teşvikler ile yatırım yapılmasının önü açılmaya çalışılmaktadır.
Devlet teşvik konusuna hassas davranmaktadır. Bu nedenle girişimciliğin geliştirilmesi ve yatırımların artırılması için önemli adımlar atmaktadır.
Selamün aleyküm ben tır soforuyum tır alıp kendi işimi yapmak istiyorum nakliye sektöründe devlet desdekli kürdi kullanmak istiyorum nasıl ve nereye müracaat etmem gerekiyor