Kredilerin alınmasından, ödenmesine, ödeme sürecine kadar bütün basamaklar devlet güvencesi altında yasalarla sınırlandırılmış durumdadır. Nasıl ki borçla araba alabiliyorsanız, her aldığınızın bir karşılığı vardır ve bu karşılıklardan ödün vereceksiniz. Vermek zorundasınız.
Taşıt Kredisini Ödemezseniz Ne Olur?
Günümüzün en önemli ihtiyaçları arasında bulunan taşıtlar kişisel refahımız için zaruret arz eder oldu. Artık birçok ailenin evinde birden fazla araz bulunur halde. İnsanlar zamanla önem verdiği konforuna, maddi durumuna göre taşıtlarını yenilerler ve her daim yenilemek isterler. Yani insanların istekleri bitmez.
Taşıt alımında genelde başvurduğumuz yine bankaların verdiği taşıt kredilerine başvurmaktır. Bankalar ve finans kuruluşları taşıt alımında tüketici kredilerine göre daha esnek araç kredileri sunarken, istisnalar haricinde peşinatsız taşıt kredisi vermemektedir. Taşıt satımlarında % 25 oranında peşinat talebi ile kredi verenler düzenlemelerin ardından 48 ay vade ile aldıkları araçlarının geri ödemesini zor durumda kalarak yapamayabilir.
İstenilen taşıtın alımı sonrası yapılan satış işleminde ruhsat üzerine krediyi veren kurumca ipotek konulmaktadır. Konulan ipotek borç bitmeden kaldırılamaz. İpotek konulan aracın satışı bazı şartlarda mümkün olabilir ancak banka borcun bitmesi ön şarttır.
Öncelikle Bildirim Yapılır.
Taşıt kredisi kullanan borcunu vadesi gün ödemediğinde bankalar kişiye sms’le yatırılmasını ister. Bu süreç taksit ödenene kadar sürer. Ödeme iki ay gecikirse resmi kanallardan yazışma ile banka ödenmesi talebinde bulunur, üçüncü ayda ise yine yazışma ile borcun tamamının ödenmesi istenir. Borcun tamamı ödenmezse bu sefer bankanın vekili tarafından icra işlemi başlatılır.
Bu noktadan itibaren kişi için sıkıntılı bir döneme girilir. İcra işlemleri ile ipotekli araca el konularak, icra kanalıyla açık artırma neticesinde araç satılır. Satılan araç ile bankanın borcu, avukat ücreti, icra dosyası ücretleri araç bedelinden karşılanır. Üste kalan miktar olursa araç sahibine verilir ki bu kişi zararıyla biter. Çoğunlukla para kalmaz ve ödediklerinizle birlikte aracınızdan olmuş olursunuz.
Kredi Ödemesi Sonrası İpotek Kaldırılıyor
Aldığınız taşıt kredisinin borcu bitiminde, banka size noter kanalıyla göndereceği belgeyle, Emniyet Müdürlüğü bünyesinde bulunan trafik şube müdürlüğünce ipoteğin kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.
Sonuç olarak taşıt kredisi ile aldığınız araçlarınızın taksitlerinin ödemesi diğer kredilerde olduğu gibi 90 gün boyunca ödeme yapmadığınız hallerde bankaların vekilleri tarafından yapılan işlemler sonucunda icra kanalıyla satılarak ödenmektedir.