2 3
2 3

Araç muayene ücretini kredi kartıyla ödemek istiyorsanız ekstra komisyon ödeyebilirsiniz. Kredi kartıyla ödediğinizde yaklaşık 10TL ye yakın komisyon çıkmaktadır. Bu ödeme “Ödeme Kuruluşu Hizmet Bedeli” adı alıntında alınmaktadır. 

Araç Muayene İşlemler Nasıl Yapılır?

Araç muayene işlemlerinizi tamamlamak için önce sıra almanız gerekmektedir. Sıranızı aldıktan sonra 1 saat öncesinde muayene istasyonunda olmalısınız. 

YouTube video

Kanunlar gereğince araçların muayenesi zorunlu kılınmıştır. Araç muayenesi için yetkili olan TÜVTÜRK, aracın gerekli olan tetkiklerini yapmakla sorumludur. Aracınızı muayene ettirmeden önce yapmanız gerekenler şu şekildedir;

Randevu Almak

Ülkemizde araç muayenesi için tek yetkili TÜVTÜRK’tür. Bu nedenle araç muayene sırasında oldukça fazla yoğunluğun yaşanması da kaçınılmaz oluyor. TÜVTÜRK internet adresinden uygun zamana randevu almalısınız. Bu randevular ücretsiz olarak yapılır.

Araç Borç Durumunu Kontrol Edin

Aracınızı muayene ettirmeden önce yol, trafik ve köprü gibi borçların olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca yapılması gereken zorunlu trafik sigortanızın da geçerlilik süresine dikkat edin. Eğer bu gibi durumlar varsa aracınız muayeneden geçemez.

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü

Aracınızı muayene ettirmeden önce TÜVTÜRK istasyonlarında bulunan egzoz gazı emisyon ölçümünden geçtiğinden emin olun.

Araç Muayene Ücretleri 2022

Araç sahipleri hiçbir şekilde ücret ödemeden TÜVTÜRK adresinden randevu alabilirler. Araç muayene ücretleri 2022 şu şekildedir;

  • Otobüs, kamyon, çekici ve tanker muayene fiyatı: 685,58 TL
  • Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork muayene fiyatı: 507,40 TL
  • Römorklu ya da römorksuz traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet muayene fiyatı: 258,42 TL
Kredi kartı ile araç muayene ödeme i̇şlemleri
Araç muayene kredi kartı i̇le ödeme

Araç Muayene Ücreti Sorgulama

Aracınızın muayene bilgilerini birkaç farklı yoldan sorgulamanız mümkündür. Bunlar;

E-Ptt Araç Muayene Ücreti Sorgulama:

  • Bu yöntemi kullanarak araç sorgulama hizmetini alabilmek için belli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Yapmanız gereken işlemler sırasıyla şöyledir;
  • https://hgs.epttavm.com/arac-km-sorgula internet sitesine giriş yapın. Plaka veya Şasi numaranızı yazın.
  • İsterseniz kısa mesaj veya -posta yardımıyla da bilgi edinebilirsiniz. Gerekli olan kısma telefon numaranızı yazabilirsiniz.
  • Sorgulama tuşuna basarak 5 TL karşılığında işleminizi yapabilirsiniz.

E-devlet Üzerinden Araç Muayene Ücreti Sorgulama

  • turkiye.gov.tr/muayene-durum-sorgulama sitesine girin. Mevcut e-devlet şifreniz ile T.C. kimlik numaranızla giriş yapın.
  • Karşınıza gelen ekrana plaka ile muayene numarasını yazın.
  • İşlemler ücretsiz olarak yapılır.

TÜVTÜRK Muayene Ücreti Sorgulama

  • tuvturk.com.tr/plaka-sorgulama internet sayfasına giriş yapın
  • Muayene numarası ile plakanızı yazın
  • Karşınıza çıkan güvenlik sözcüğünü doğru yazdığınızdan emin olun
  • Sorgulama tuşuna basın ve gerekli olan bilgilere kolayca ulaşın.

TÜVTÜRK Kredi Kartı ile Ödeme

Bu anlamda Ulaştırma Bakanlığı araç muayene ücretleri ile alakalı yenilikler sağladı. Maliye Bakanlığı ile beraber yürüttükleri ortak çalışma sonucunda artık araç muayene ücretlerinin kredi kartı yardımı ile ödenmesi için bazı adımlar atıldı. Bunun için işletici şirketlerle ve bankalarla çalışmalarına hız verdiklerinin altını çizen Ulaştırma Bakanı, soru önergesinde herhangi bir gelişme yaşandığında gerekli olan açıklamaları tüm kamuoyu ile paylaşacaklarını açıkladı.

Yapılan çalışmalar neticesinde artık kredi kartı yada bankamatik kartıyla ödeme yapabilirsiniz. Ancak 10 liraya kadar ekstra bir komisyon ücreti alınmaktadır. 

Araç muayene ücreti kredi kartıyla ödeme komisyonu
Araç muayene ücreti kredi kartıyla ödeme komisyonu

Araç Muayene için Gecikme Cezası Ne Kadardır?

Araç muayene zamanı gelmesine rağmen muayene ettirmeyen araç sahipleri araç muayene için gecikme cezası ödemek zorundadır. Trafikten çekme belgesi alarak belli bir süre sonunda trafiğe çıkarılan araçlar trafikten çekildikleri süreyi belgeledikleri zaman çekildikleri süre boyunca gecikme bedeli ödememektedir. Muayene süresinin geçirip de durumu belgelendiremeyen araç sahiplerinden 01.01.2005 tarihinden itibaren gecikme bedeli alınmaktadır.

Araç muayenesini geçiren araç sahipleri ödeyecekleri gecikme cezası tutarı hakkında bilgi almak için TÜVTÜRK internet adresine giriş yaptıktan sonra ‘’Gecikme Bedeli’’ menüsüne giriş yaparak araç cinsi, muayene gitmesi gereken tarihi, son muayene geçerlilik tarihi bilgilerini girdikten sonra bilgi için ‘’Sorgula’’ butonuna tıklamalıdır. Bu sayede hem araç sahibi araç muayene ücretini öğrenebileceği gibi eğer varsa gecikme cezasını ve toplamda yapması gerek ödeme tutarını öğrenebilmektedir.

TÜVTÜRK araç muayene cezası gecikilen ay dikkate alınarak hesaplanırken, gecikilen her ay için muayene ücretinin %5 oranında gecikme cezası uygulanmaktadır. Örnekle açıklamak gerekirse muayene ücreti 300 TL olan araç için araç muayene tarihini 20 gün geçirmiş araç sahibi için 20 gün gecikmeli olarak yaptırılan araç muayenesi için 1 aylık gecikme cezası hesaplanarak uygulanmaktadır.

(300 TL için %5 gecikme faiz hesaplanarak 300×5=1500/100=15 TL olarak gecikme cezası uygulanmaktadır.) TÜVTÜRK kredi kartı ile ödeme araç muayenesi için mümkün olmasına rağmen gecikme cezası sadece nakit olarak ödenmektedir.

Araç Muayenesinden Geçmeyen Araçlar Tekrar Muayene Ücreti Öder mi?

TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında ağır kusurlu bulunan araçların araç muayenesi onaylanmamaktadır. Bu nedenle ağır kusurlu olan bulunana araç sahibi bir ay içerisinde aracındaki kusurları gidererek aynı ya da farklı araç istasyonlarında ücret ödemeden araç muayenesi yaptırabilmektedir. Ancak araç sahibi bir aylık süreyi doldurduktan sonra aracını tekrar araç muayenesine götürürse, yeniden tekrar muayene ücreti ödeyeceği gibi gecikme cezası ödemek zorunda da kalacaktır.

Araç muayene sonuçları üç farklı şekilde sonuçlanmaktadır. Yapılan muayene araçta sorun tespit edilememesi durumunda muayene olumlu sonuçlanmaktadır ve araç sahibi TÜVTÜRK kredi kartı ile ödeme yöntemiyle muayene bedelini ödeyebilmektedir.

İkinci olarak araç hafif kusurlu olarak tespit edilir ki araçta çok küçük sorunlar vardır ve araçta teknik bir arıza söz konusu olmadığı için aracın tekrar muayeneye gelmesine gerek kalmamaktadır. Ama rutin olarak bir sonraki yapılan bir sonraki araç muayenesinde kusurun giderilip giderilmediğine dair kontrol yapılmaktadır.

Üçüncü ve son sonuç ise, araç ağır kusurlu çıkabilmektedir. Bu durumda araçta ciddi bir teknik arıza olduğu anlamı çıkarılmalıdır ki muayeneden olumsuz sonuç çıkar ve görevliler tarafından kusurlara yönelik detaylı bir rapor oluşturulmaktadır. Eksiklerin ve kusurların giderilmesi için bir aylık bir süre tanınmaktadır.

Bir ay içerisinde gerekli tamirler yaptırılarak düzeltmeler sonrasında araç tekrar muayene için TÜVTÜRK araç istasyonlarına randevu alınarak götürülmelidir. Eğer araç için raporda belirtilen tüm eksikler bu süre zarfında giderilmişse araca kusursuz ibaresi konularak, trafiğe çıkmasına izin verilmektedir. Tekrar detaylı rapor hazırlanarak geçerli olan hologram rapora ilave edilir ve plakaya muayene geçerlilik süresi hakkında bilgi veren etiket yapıştırılmaktadır.

4 Comments

  1. Tabi olduğumuz İmtiyaz Sözleşmesi kapsamında tahsilat yöntemi ayrıca tanımlanmamış olup, önceki dönemlerdeki gibi devam etmesinin öngörülmesi sebebiyle istasyonlarımızdaki tüm tahsilatlar nakit olarak gerçekleştirilmektedir.

  2. Yücel Ezberci
    Randevu taleplerinde alınan 29.00 TL ne ücretidir?
    Deli Dumrul ücreti olmasın sakın?

  3. Atac muayene ucretleri cok ama cok fazla bu da bir cesit soygundur Halki ozel sirketlere yolduran hikumeti asla affetmeyecegiz…

  4. Mrb benim bı sorum olacak 2002 model mz motorum var fakat ben şimdi bunu çekme belgeli yaptrdm bunu başkasına sattım zaman 8 senelik geriye dönük muayne borcu çkarmı böyle derumla karşılaşan arkadaşlar oldumu teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir