1
1

Gelişen dijital teknolojinin yaşamın her alanına girmesi ile birlikte online hizmet uygulamaları sayesinde kamu işlemleri de hızlı ve pratik şekilde gerçekleştirilmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından da kullanılan online hizmet uygulamalarıyla trafik cezası sorgulamadan kredi kartı ile trafik cezası ödemeye kadar birçok işlem kısa sürede kolay bir şekilde yapılabilmektedir.

Araç sürücüleri herhangi bir ceza gelip gelmediğini öğrenebilmek için Emniyet Genel Müdürlüğü internet adresinde yer alan ‘’Sayfalar’’ menüsünde bulunan ‘’Trafik Sorguları’’ ekranına giriş yaparak bilgi alabilmektedir. Dijital platformda yer alan sorgulama ekranında istenilen ‘’T.C. Kimlik numarası’’, ‘’Ad-Soyad’’ ve ‘’Doğum Tarihi’’ bilgilerini girerek araç sahipleri trafik ceza sorgulaması yapabilmektedir.

Emniyet Genel Müdürlüğü sayfası dışında ‘’Gelir İdaresi Başkanlığı’’ internet adresi üzerinden de ‘’Plaka’’, ‘’T.C. Kimlik Numarası ya da Vergi Numarası’’ ve ‘’Tescil Bilgileri’’ giriş yapılarak güncel trafik cezası sorgulaması yapılabilmektedir.

Son olarak plakadan trafik ceza sorgulaması yapabilmek için kullanılabilecek kanal ise, e-devlet ‘’turkiye.gov.tr’’ internet adresidir. Kimlik doğrulama işlemi yapıldıktan sonra sayfada bulunan ‘’Arama’’ menüsüne ‘’Plakadan trafik ceza sorgulaması’’ yazıldıktan sonra mevcut trafik cezaları görülebilmektedir.

Kredi kartı ile trafik cezası ödeme

Trafik Cezası Ödeme Nasıl Yapılabilmektedir?

Trafik ceza ödemesi yapabilmek için farklı kanallar bulunmakta olup,banka şubelerinden vergi dairelerine, PTT şubelerinden bankamatiklere kadar birçok yöntem bulunmaktadır. Fakat zamandan tasarruf sağlamak için gelişen teknolojinin nimetleri arasında yer alan online işlem uygulamaları çok tercih edilmekte olup, trafik cezaları gecikmeye girmeden hızlı bir şekilde ödeme yapılabilmektedir.

Banka Şubelerinden Trafik Cezası Ödeme Nasıl Yapılmaktadır?

‘’Gelir İdaresi Başkanlığı’’ birçok banka ile anlaşma imzaladığı için anlaşmalı bankaların şubelerine giderek ‘’T.C. Kimlik Numarası’’ bilgisi sayesinde trafik ceza ödemesi yapılabilmektedir. Ayrıca ‘’Gelir İdaresi Başkanlığı’’ internet sitesi üzerinden 02.00 ile 22.00 saatleri arasında anlaşmalı banka kredi kartları ile trafik cezası ödeme online olarak yapılabilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’nın anlaşmalı olduğu bankalara dair bilgilendirme internet sitesinde yapılmaktadır.

PTT ile Trafik Cezası Ödeme Nasıl Yapılmaktadır?

Trafik cezası ödemesi yapılabilecek bir başka kanal ise, PTT şubeleridir. Ancak PTT şubelerine gidildiğinde işlem yapabilmek adına sıra numarası alınması gerekmektedir. Bekleme süresi bulunduğu için zaman kaybına neden olduğu için çok fazla tercih edilmemektedir. Ayrıca PTT şubelerinden trafik cezası ödemek için kredi kartı kullanılamamakta olup, ödemeler nakit olarak yapılabilmektedir.

Kredi Kartı ile Trafik Cezası Ödeme Nasıl Yapılmaktadır?

Kredi kartı ile trafik cezası ödeme yöntemi ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) anlaşmalı olduğu bankaların internet bankacılığı uygulamaları kullanılabileceği gibi GİB internet adresi üzerinden de ödeme gerçekleşebilmektedir. Yukarıda belirtildiği gibi GİB internet adresi üzerinden ödeme sırasında istenilen bilgilerin eksiksiz girilmesi gerekmektedir. Bilgiler doğru olarak girildikten sonra kart bilgileri istenmektedir ve kredi kartı bilgilerinin girilmesi sonucunda ödeme sonuçlandırılmaktadır.

Kredi kartı ile trafik cezası ödeme

Kredi kartı ile trafik cezası ödeme işlemi için anlaşmalı bankalar mobil bankacılık uygulamasına ya da internet bankacılığı sayfasına girildikten sonra ‘’Ödemeler’’ menüsünden ‘’Vergi ve Devlet Ödemeleri’’ sekmesi altında bulunan ‘’Trafik Para Cezası’’ bölümü tıklanarak istenilen bilgiler girildikten ödeme şekli olarak banka hesabı ya da kredi kartı seçilerek ödeme işlemi gerçekleştirilmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ödemeler için anlaşmalı olduğu bankalar;

  • Halkbank,
  • Yapı Kredi,
  • Garanti BBVA,
  • Akbank,
  • Ziraat Bankası,
  • Denizbank,
  • Vakıfbank,
  • HSBC,
  • QNB Finansbank,
  • Aktif Bank,
  • Türkiye Finans Katılım Bankası yer almaktadır.

Kredi kartı ile trafik cezası ödeme dahil kullanılan tüm yöntemlerde trafik cezasının erken ödenmesi durumunda ceza tutarı üzerinden %25 indirim uygulanmaktadır. Ayrıca trafik cezasına taksit yaptırmak isteyenler ceza tebliğ tarihini dikkate almak üzere 1 ay içerisinde vergi dairelerine başvuruda bulunarak faiz eklenmesi koşuluyla 4 taksit yaptırma imkanına da sahip olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir