Süt parası olarak biline emzirme ödeneği devletin yeni doğan çocuklar için yaptığı yardımdır. Bu yazımızda kimler süt yardımı alabilir? Süt yardımı dilekçesi nasıl verilir? Süt yardımı için gerekli evraklar nelerdir? Süt yardımı sorgulaması nasıl yapılır? 2018 yılı için süt yardımı ne kadar? sorularına açıklık getireceğiz.
Kimler Süt Parası Alabilir?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 16’ıncı maddesin kimlerin süt parasın alabileceği düzenlenmiştir.Süt yardımı, sigortalı anneye veya annenin sigortalı olmaması halinde sigortalı babaya verilir.Yani süt yardımı alabilmek için anne veya babanın sigortalı olması gerekir.Ayrıca sigortalı anne veya babanın doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün sigorta veya Bağ-Kurları ödenmiş olmalıdır. Bağ-Kurluların prim borcu olmamalıdır.Sigortalı babanın süt yardımı alabilmesi için anneyle resmi nikahlı olması gerekir.
Süt Parası Dilekçesi
Süt yardımı herhangi bir başvuru yapılmadan süt yardımı almaya hak kazanılması halinde hastane tarafından Sgk sistemine işlenir.Ve süt parası Ziraat Bankasına yatırılmaktadır.Ancak süt yardımı almaya hak kazandığı halde süt yardımı yapılmaması halinde bağlı bulunan il veya ilçenin Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğüne doğum raporu , kimlik belgesi ve yazılı dilekçe ile birlikte başvuru yapılması gerekir.
Süt yardımı almaya hak kazanıp kazanılmadığı ve başvuru detayları e-devlet sistemi üzerinden kontrol edilebilir.
2018 Yılı Süt Parası Ne Kadar?
2018 yılı için süt parası 149 TL olarak belirlenmiştir.Süt parası her çocuk için bir defaya mahsus olarak ödenir.Yani her ay süt parası alınması gibi bir durum söz konusu değildir.
Ayrıca hamileler içinde gebelik yardımı da mevcuttur. Bu konu hakkındaki yazımızı da inceleyebilirsiniz. Gebelik Yardımı Nasıl Alınır ?